Diokaisareia’daki (dağlik kilikia) podyumlu tapınak için tarihleme ve kült önerisi

Diokaisareia'daki Podyumlu Tapmağı konu edinen bu çalışmanın hedefi, yapı için yeni bir tarih önerisinde bulunmak ve tapmakta hangi tanrısal kimliğin tapınım gördüğüne ilişkin öneri sunmaktır. Yeni tarih önerisi için yapıya ait olduğu önerilen Korinth başlıklarının stil analizinden faydanılmıştır. Kült önerisi için ise kentte ele geçen bir yazıttan yola çıkılarak, yapının tarihlendiği dönem içerisinde Doğu Dağlık Kilikia'nın siyasi yapısı ve Diokaisareia'nın Roma kenti olma süreci irdelenmiştir. Podyumlu Tapmağa ait başlıklar için Wannagat'in yapmış olduğu öneriyi de kapsayan; ancak daha geniş bir zaman aralığına M.Ö. 10 - M.S. 40/41 yılları arasına ait olduğu önerilmiştir ve tapmağın da, bu tarihlere ait olması daha uygun görülmüştür. Ardından tapınak için önerilen bu tarih aralığı, yerleşimin Tiberius Dönemi'nde Diokaisareia adıyla bir Roma kentine dönüştürülmesi dikkate alınarak, daha da netleştirilmiş ve tapınağın yapım tarihi için Tiberius Dönemi önerilmiştir. Podyumlu Tapınakta tapınım gören tanrısal kimliğe ilişkin önerimiz için kentte ele geçen bir yazıt, bize yardımcı olmuştur. Bu yazıtta İmparator Tiberius, Tanrı'nm oğlu, kentin kurucusu ve kurtarıcısı olarak anılmıştır. İmparatorun kente ilgisinin ve yardımlarının sonrasında ithaf edildiği anlaşılan bu yazıt, Tiberius kültü için kanıt olarak kabul edilmiş ve Podyumlu Tapınağı'nda İmparator Tiberius'un kültü için inşa edilen yapı olduğu önerilmiştir. Yazıttan yola çıkarak yapılan öneriyi destekleyen başka verilerde mevcuttur. Burada vasal krallar ve imparatorluk kültü politikaları dikkat çekicidir. Iudeia, Dağlık Kilikia ve Mauretania'daki vasal krallar, imparator kültlerinin kurulmasına ve tapmaklarının inşa edilmesine özellikle özen göstermişlerdir. Dağlık Kilikia'da vasal kralların zamanında sadece imparatorluk kültü tapınakları inşa edilmiştir. Dolayısıyla Diokaisareia'da vasal kralların zamanında inşa edildiğini önerdiğimiz Podyumlu Tapınağın da, imparatorluk kültü anıtı olması kuvvetli bir olasılıktır. Çalışma içerisinde Podyumlu Tapmak ile ilgili bir diğer irdelenmiş olan özellik, yapının kent içerisindeki konumudur. Tapınağın Zeus Olbios Temenosu'nun hemen yanında ve çevresinde oluşturulan yeni kent merkezinde olması, önemli bir seçimdir. Burada dikkati çeken asıl ayırt edici özellik, Zeus Olbios Temenosu'na ait duvar ve tapmağın arka duvarının birbiriyle bir bütün halinde inşa edilmiş olmasıdır. Bu durum, yerleşimin yeni adı olan "Diokaisareia" ile de bütünlük oluşturur. Din ve siyasi gücün birbirine destek olması anlamına gelen bu bütünlüklü yaklaşımla, kentte Tiberius ile birlikte başlayan yeni politik sistemin doğrudan ve etkili propagandası yapılmak suretiyle, vatandaşların imparatora bağlanmaları amaçlanmış olmalıdır.

Suggestions on the dating and cult of the diokaisareia podium temple

About Podium Temple in Diokaisereia, The aim of this article is to offer a new date for building and suggestion to learn which god worshipped before. For suggestion new date has been benefit stilistic analyse of Corinth capitals. Using the inscription which obtained from the city for cult advise, explained in the time of it, with the political process in Rough Cilicia and being Roman city of Diokaisereia. Comprehend the suggestion of Wannagat for Podium Temple's capitals, but wide range of time, its suggested 10 B.C. to 40-41 A.D. and its considered to fit in this times. After range of time which suggested for temple, has been receiving to attention that in Tiberius period settlements conversioned to Roman city with the name of Diokaisereia. With this information is clarified that tempel building suggestion in the period of Tiberian times. An inscription,obtained from the city, about they worshipped which god, is helped us to our suggestion for identification of worshipped thing.In this inscription Emperor Tiberius,God's son, is remembered as the founder and saver of the city.This inscription thought as the emperor dedicated after his care and helps to the city and accepted as the evidence for Tiberius cult and suggested that the building is built for emperor's cult in Podium Temple. There are other suggestions whifeh supports the suggestion.There are important things about the vassalage kings and politics of emperor cults.Iudeia,vassalage kings of Rough in Cilicia and Mauretania, specially cared about founding emperor cults and temple buildings. In the term of vassalage king in Rough Cilicia, only emperor's cult temples have been built.In consequence it is a strong possibility that the podium temple which we suggested above is one of them.Another feature of the Podium Temple in this study is the location in this city. It is an important choice that the location of the temple is next to Zeus Olbious Temenos and new city center built around.The distinct feature in here is the wall of Zeus Olbios Temenos and the back wall of the temple built as one.This situation compose an integrity with the new name of the city as,"Diokaisareia". The approach of this way, it had aimed that the faitfulness of the citizens to the emperor.

___

Alföldi 1979 Alföldi, M. R.,"DieGeschichtedesnumidischenKönigreiches und seiner Nachfolger", Die Numider (ed. H. G. Horn - C. B. Rüger), 43-75, Bonn.

Baldassari 1999 Baldassari, P., "II tempio", Elaiussa Sebaste I (ed. E. E. Schneider), 115-128.

Baldus 1979 Baldus, H. R., "Die Münzprâgung der nümidischen Königreiche", Die Numider (ed. H. G. Horn - C. B. Rüger), 187-209, Bonn.

Bernett 2007 Bernett, M, Der Kaiserkult in Judâa unter Herodiern und Römern. Untersuchungen zur politischen und religiösen Geschichte Judâas von 30 v. bis 66 n.Chr, Tübingen.

Berns 1998 Berns, C., "Zur Datierung der Tempel in Seleucia am Calycadnus und in Elaiussa Sebaste (Kilikien)", DaM 10, 135-154.

Borgia 2008 Borgia, E., "Notes on the Architecture of the Roman Temple at Elaiussa Sebaste", Olba XVI, 249-276..

Crowfoot - Crowfoot - Kenyon 1957 Crowfoot, J. W. - Crowfoot, G. M. - Kenyon, M., Thre Objechs from Samaria, London.

Denzter-Feydy 1986 Denzter-Feydy, J., "Decor architectural et developpement du Hauran du I. siecle avant J.C. au VII. siecle apres J.C.", Hauran I, 261-311.

Denzter-Feydy 1990 Denzter-Feydy, J.,"Les chapiteaux corinthiens normaux de Syrie meridionale (Ire partie)", Syria 267, 633-663.

Durugönül 1998 Durugönül, S., Türme und Siedlungen im Rauhen Kilikien. Asia Minor Studien 28, Habelt Verlag.

Durukan2009 Durukan, M.,The Connection of Eastern and Central with Piracy, Adalya XII, 77-103.

Durukan 2011 Durukan, M., Olba Territoryumunda Hellenleştirme ve Roma- lılaştırma Politikalarının Arkeolojik İzleri, Adalya XIV, 137-189.

Elliger 2001 Elliger, W., "Kaisareia (in Palastina)", Reallexikon für Antike und Christentum XIX, 1026-1057.

Fittschen 1979 Fittschen, K., "Juba II. und seine Residenz Jol/Caesarea (Cherchel), Die Numider (ed. H. G. Horn - C. B. Rüger), 227-243, Bonn.

Flavius Iosephus Jewish Antiquities, LOEB Classical Library, London.

Freyberger 1991 Freyberger, K. S.,"Der Tempel in Slim: Ein Bericht", DaM 5, 9-38.

Hagel - Tomaschitz 1998 Hagel, S. - Tomaschiz, K., Repertorium der westkilikischen Inschriften, Wien.

Heberdey - Wilhelm 1896 Heberdey, W. - Wilhelm, A., Reisen in Kilikien, Wien.

Hild - Restle 1981 Hild, F. - Restle, M., Kappadokien, TIB 2, Wien.

Hild - Hellenlemper 1990 Hild, F. - Hellenkemper, H., Kilikien und Isaurien, TIB 5, Wien.

Gotter 2001 Gotter, U., "Tempel und Grossmacht: Olba-Diokaisareia und das Imperium Romanum", Varia Anatolica VIII, 289-325.

Gough 1952 Gough, M.,"Anazarbus", Anatolian Studies II, 85-150.

Gough 1954 Gough, M.,"A Temple and Church at Ayaş (Cilicia), Anatolian Studies IV, 49-64.

Jacobson 2001 Jacobson, D. M., "Three Roman client kings: Herod of Judea, Archelaus of Cappadocia and Juba of Mauretania", Palestine Exploration Quarterly 2001, 22-38.

Kaplan 2009 Kaplan, D., "Ein neuer Kultvorschlag für den Tempel in Elaiussa Sebaste (Kilikien)", Olba XVII, 23-32.

Kirşten 1974 Kirşten, E., "Diokaisareia und Sebaste, zwei Stâdtegründungen der frühen Kaiserzeit im kilikischen Arbeitsgebiet der Akademie", Anzeiger 110. Jahrgang 1973, 347-363.

Machatschek 1967 Machatschek, A., Die Nekropolen und Grabmâler im Gebiet von Elaiussa Sebaste und Korykos im Rauhen Kilikien, Wien.

Magie 1950 Magie, D. Roman Rule in Asia Minor, Princeton.

Mert 2004 Mert, İ. H. "Erken İmparatorluk Döneminde İmparatorluk Kültü. Anadolu İnancındaki Yeri ve Kent Mimarisine Yansıması", Sanat ve İnanç/l, 295-305.

Mert 2008 Mert, İ. H., Untersuchungen zur Hellenistischen und Kaiser- zeitlichen Bauornamentik von Stratonikeia, IstForsch 50, Tübingen.

Oleson - Branton 1992 Oleson, J. P. - Branton, G., "The Technology of King Herod's Harbour", Caesarea Papers (ed. R. L. Vann) JRA Suppl. 5, 49-67, Ann Arbor.

Olshausen 1980 Olshausen, E., "Pontos und Rom (63 v. Chr - 64 n. Chr)", ANRW 7-2, 903-912.

Pilhofer 2005 Pilhofer, S., Romanisierung in Kilikien? Das Zeugnis der Inschriften, München.

Price 2004 Price, S. R. F., Ritüel ve İktidar. Küçük Asya'da Roma İmparatorluk Kültü (Çev. T. Esin), Ankara.

Raban 1992 Raban, A., "In Search of Straton's Tower", Caesarea Papers (ed. R. L. Vann) JRA Suppl. 5, 7-23, Ann Arbor.

Radt 2002 Radt, W., Pergamon. Antik Bir Kentin Tarihi ve Yapıları (Çev. S. Tammer), İstanbul.

Rumscheid 1994 Rumscheid, F., Untersuchungen zur kleinasiatischen Bauornamentik des Hellenismus, Beitrage zur Erschliessung hellenistischer und kaiserzeitlicher Skulptur und Architektur Bd. 14, Mainz.

Sayar 1999 Sayar, M. H., "Antik Kilikya'da Şehirleşme", XII. TTK Bildirileri, Cilt I, 193-216.

Sayar 2001 Sayar, M. H., " Tarkondimotos, seine Dynastie, seine Politik und sein Reich", Varia Anatolica XIII, 373-381.

Sayar 2004 Sayar, M. H., "Mersin'de Kayıp Kentler-Mersin'in Antikçağ Yerleşim Coğrafyası", Sırtı Dağ Yüzü Deniz: Mersin, 9-27.

Schneider 2008 Schneider, E. E., Doğu ile Batı Arasında Bir Liman Kenti: Elaiussa Sebaste, Istanbul.

Sherk 1980 Sherk, R.K., "Roman Galatia: The Governors from 25 B. C. to A. D. 114 ", ANRW 7-2, 955-1052.

Söğüt 2001 Söğüt, B., "Kilikya Bölgesindeki Roma İmparatorluk Çağı Tapınakları. İmparator Claudius Dönemi Tapınakları", Varia Anatolica XIII, 479-504.

Söğüt 2005 Söğüt, B., "Hierapolis Arkeoloji Müzesi'ndeki M.Ö. 1. ve M.S. 1. Yüzyıla Ait Bezemeli Mimari Elemanlar", Ramazan Özgan'a Armağan, 349-367, İstanbul.

Spanu 2003 Spanu, M. "Roman Influence in Cilicia through Architecture", Olba VİII, 1-39.

Strabon Geografika: XII-XIII-XIV (Çev. A.Pekman), 1993.

Sullivan 1977a Sullivan, R. D, "The Dynasty of Commagene", ANRW 8, 732-798.

Sullivan 1977b Sullivan, R. D, "The Dynasty of Judea in First Century", ANRW 8, 296-354.

Sullivan 1980a Sullivan, R. D, "The Dynasty from Cappadocia", ANRW 7-2, 1125-1168.

Sullivan 1980b Sullivan, R. D, "Dynasts from Pontus", ANRW 7-2, 913-930.

Şahin 1999 Şahin, S., Die Inschriften von Perge I, Inschriften griechischer Stâdte aus Kleinasien 54, Bonn.

Tin Lee 2003 Tin Lee, R. Y., Romanization in Palastine. A Study of Urban Development from Herod the Great to AD 70, Oxford.

Wannagat 2003 Wannagat,J)., "Bericht über die erste Forschungskampagne in Diokaisareia/Uzuncaburç", AST 20/1, 197-207.

Wannagat v.d. 2005 Wannagat, D. - Dorl, C. - Kramer, N. - Spanu, M. Westphallen, S., "Bericht über die Forschungen in Diokaisareia/Uzuncaburç", AST 22/1, 355-369.

Wannagat 2006 Wannagat, D., "Neue Forschungen in Uzuncaburç 2001-2004. Das Zeus Tempels Heiligtum und die Stadt Diokaisareia", AA 2005/1, 117-216.

Wannagat 2007 Wannagat, D., "The Sanctuary of Zeus-Olbios and the city of Diokaisareia", Temple to Church: The transformation of religious sites from paganism to Christianity in Cilicia (G. Elton, E.E. Schneider, D. Wannagat), 1-8, İstanbul.

Winter 1996 Winter, E., Staatliche Baupolitik und Baufürsorge in den römischen Provinzen des kaiserzeitlichen Kleinasien, AMS 20, Bonn.

Ziegler 1993 Ziegler, R., Kaiser, Heer und Stâdtisches Geld. Untersuchungen zur Münzprâgung von Anazarbos und anderer ostkilikischer Stâdte, ETAM 16, Wien.