2002 Sonrası Türkiye ekonomisinin performansı: Karşılaştırmalı bir analiz

Bu çalışmada hem betimsel istatistiklerden hem de basit bir performans endeksinden faydalanılarak Türkiye'nin iktisadi performansı benzer ülke grupları ve ülkelere göre incelenmektedir. Çalışmamız siyasi ve iktisadi olarak bir dönüm noktası olarak kabul edilebilecek 2002 yılı ile 2014 yılları (verilerin el verdiği ölçüde) arasını kapsamaktadır. Çalışmanın temel bulguları şunlardır: Birincisi, Türkiye ekonomisinin göreli performansı tüm dönemde ve alt dönemlerde bir ya da iki değişken dışında ya ortalamanın altında ya da ortalamaya yakındır. İkinci olarak, kırılganlık göstergeleri olarak yorumlanabilecek göstergelere odaklanıldığında Türkiye en kırılgan ülkelerin başında gelmektedir. Makroekonomik endeks ile yaptığımız analiz betimsel istatistikleri desteklemektedir. Politika yapıcıların ve ilgili kurumların var olan durumun gerçekçi bir analizi ile bir an önce ortaya çıkan tabloya göre adımlar atması gerekmektedir. Aksi takdirde küresel devinimlere bağlı olarak 1980 sonrasında Türkiye'de ve diğer birçok gelişmekte olan ülkede çokça gördüğümüz süreçlerin tekrarını yakın zamanda izlemek zorunda kalabiliriz

The performance of Turkish economy after 2002: A comparative analysis

In this study, using both descriptive statistics and a macroeconomic performance index, we examine the performance of the Turkish economy compared to a sample of countries who have similar characteristics with that of Turkey. The data that we use in this study cover the period from 2002 to 2014. The main findings are summarized as follows: First, we find that the rankings of the Turkish economy for most macroeconomic indicators are below or close to the average or median of the sample. Second, if we focus on indicators which may reflect sources of fragility in the economy, we observe that Turkey is one of the most fragile countries in our sample. The results of the analysis with the macroeconomic performans index supports descriptive statistics. Policymakers and associated institutions should take action with a realistic analysis of the current situation. Otherwise, depending on the global conditions, we may have to witness the recurrence of what has frequently happened in Turkey and in many other developing countries after 1980.

___

  • CÖMERT, H. ve UĞURLU, E. (2015), "The Impacts of the 2008 Global Financial Crisis on Developing Countries: The Case of 15 Most-Affected Countries", IDEAs Working Papers, 03/2015.
  • KARA, H., ve SARIKAYA, C. (2014), "Current Account Deficit in Turkey: Cyclical or Structural?", In Koç University-TUSIAD Economic Research Forum Working Papers (No. 1420), Koc University-TUSIAD Economic Research Forum.
  • KARAGÖL, E. T. (2013), The Turkish Economy During the Justice and Development Party Decade, Insight Turkey, 15(4), 115-129.
  • KHRAMOV, V., ve RIDINGS LEE, J. (2013), The Economic Performance Index (EPI): an Intuitive Indicator for Assessing a Country's Economic Performance Dynamics in an Historical Perspective, IMF Working Paper No. 13/214.
  • SETTERFIELD, M. (2009), "An index of Macroeconomic Performance. International Review of Applied Economics", 23(5), 625-649.
  • TELLİ, Ç., VOYVODA, E., ve YELDAN, E. (2006), "Modeling General Equilibrium for Socially Responsible Macroeconomics: Seeking for the Alternatives to Fight Jobless Growth in Turkey", Middle East Technical University Studies in Development, 33(2), 255-293.
  • YELDAN, E., and ERCAN, H. (2011), Growth, Employment Policies and Economic Linkages: Turkey, International Labour Organization.