Ortaçağ Türk-İslam devlet teşkilatı için rehber bir kaynak; Halil B. Şahin Eseri: Zübdetü keşfü'l-Memalik

Özet: Ortaçağ Türk-İslam devletlerinde teşkilat tarihi ile ilgili bilgi veren çok sayıda kaynak mevcuttur. Bunlar birisi de, Memluk devrine ait olan, Zübdetü Keşfü'l-Memâlik ve Beyânı't-Turûk ve'1-Mesâlik adlı eserdir. Paul Ravaisse'nin ifadesi ile bu eser "XIII -XV. yüzyıllarda Memluk hakimiyetindeki Mısır, Suriye ve Hicaz'ın siyasi ve idari tablosu"nu açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Eser Memluk devri için bir kaynak olmakla beraber, Ortaçağ Türk-İslam devletlerinde devlet teşkilatı, sultanın konumu, saray hayatı ve devlet görevlileri ile merkez ve taşra teşkilatına yönelik bilgiler verir. Eserde geçen ıstılahlar aynı zamanda Eyyubî, Memluk ve Osmanlı dönemlerini de içerisine almakta ve bu devletlerin teşkilat yapılarına ışık tutmaktadır. Eser bu haliyle el-Ömerî'nin el-Mustalah'ı ile el-Kalkaşandî'nin Subhu'l-Aşâ'sını tamamlar niteliktedir.

A reference of administrative organization in the medival Turkish-Islamic state; Khalil B. Shahin and his Work: Zurba al-Kashf al-Mamalik

Summary: There are many sources regarding the history of administrative organizations in the medieval Turkish-Islamic states. One of these sources is Zübdetü Keşfü'l-Memalik and Beyanı't-Turuk ve'1-Mesalik written in the Mamluk period. As stated by Paul Ravaisse this work tells about political and administrative structure of Hicaz, Syria and Egypt under Mamluks. As a valuable source for the history of the Mamluk, it also provides information about the organization of the governing body, the position of Sultan, life in the palace, state officials and the structure of central and remote administrative bodies in medieval Turkish-Islamic states.

___