TÜRKİYE’DE NÜFUS VE ÜREME SAĞLIĞINA İLİŞKİN SAYISAL BÜYÜKLÜKLER: 2003 TÜRKİYE NÜFUS VE SAĞLIK ARAŞTIRMASI BULGULARINA DAYALI TAHMİNLER

Türkiye nüfusunun demografik davranış örüntülerine ve üreme sağlığı pratiklerine ilişkin en ayrıntılı ve güvenilir bilgiler, beş yılda bir yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları’ndan elde edilmektedir. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları , meydana gelmekte olan olguların sayısal büyüklüğü konusunda tahmin vermemekte, ortalama, oran, olasılık, ve hız olarak ifade edilen göstergeleri doğrudan ve güvenilir bir şekilde tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada, nüfus ve üreme sağlığı olgularının 2004 yılı başındaki sayısal büyüklüklerinin tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Bu tahminlerin üretilebilmesi için, iki ana kaynaktan yola çıkılmaktadır. Birinci kaynak, Türkiye İstatistik Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü öğretim üyeleri işbirliğiyle gerçekleştirdiği nüfus projeksiyonlarıdır. Bu projeksiyonlar sayısal büyüklüklerin hesaplanmasında ilgili paydaların belirlenmesinde kullanılmıştır. İkinci kaynak ise, 2003 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasıdır. Makale Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmalarında oranlar olarak gördüğümüz göstergeleri sayısal büyüklüklere dönüştürmektedir.

NUMERICAL ESTIMATIONS OF POPULATION AND REPRODUCTIVE HEALTH IN TURKEY: ESTIMATES BASED ON 2003 TURKEY DEMOGRAPHIC AND HEALTH SURVEY FINDINGS

The most reliable and detailed information on patterns of demographic behavior of the population and reproductive health practices in Turkey are obtained from Turkey Demographic and Health Surveys which are conducted in every five years. Turkey Demographic and Health Surveys cannot produce numerical estimations of the events but aims to estimate indicators, which presented as mean, ratio, probability and rate, directly and reliable. In this study, it is aimed to calculate numerical estimations on population and demographic events for the beginning of year 2004. There were two main sources used to produce these estimates. The first source is the population projections done by in collaboration of the Turkey Statistical Institute and State Planning Organization. These projections were used as to estimate the denominator of the numbers. The second source is 2003 Turkey Demographic and Health Survey.

___

  • Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü (HÜNEE), Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması, 2003. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, Devlet Planlama Teşkilatı ve Avrupa Birliği, Ankara, Türkiye.HÜNEE, 2004.
  • Mernis web sayfası, 2004, T.C. Başbakanlık Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün Resmi İnternet Sayfası, http://www.nvi.gov.tr/11,2004ana_Sayfa_Dogum_Ve_Olum_Istatistikleri.html.
  • Shorter F. C., Sendek R and Bayoumy Y, (1995), “Computational Methods for Population Projections”, Second Edition, The Population Council, New York, 1995.
  • TÜİK web sayfası, 2004, http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do (2004 yılı)
  • Türkyılmaz, A.S., Hancıoğlu, A ve Koç İ. (2004), “Ek B: Araştırma Tasarımı”, Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2003, sy:169-187, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Ankara (Türkiye), 2004.
  • Türkyılmaz, A.S., (2004), “Ek C: Örnekleme Hataları”, Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2003, sy:189-212, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Ankara (Türkiye), 2004.