1927 NÜFUS SAYIMININ TÜRKİYE’DE ULUS DEVLET İNŞASINDAKİ YERİ: BASINDA YANSIMALAR

Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda, bu topraklarda yaşayan nüfusu bir bütünlük içerisinde betimlemeye yarayacak sayım, kayıt ya da araştırma verisi bulunmuyordu. Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusun uluslararası kriterlere uygun olarak sayılması, yeni rejimin mevcut insan kaynaklarını değerlendirebilmesi için son derece önemliydi. 28 Ekim 1927’de gerçekleştirilen ilk nüfus sayımı, hem süregelen modernleşmenin hem de nüfus büyüklüğüne dayanan gücün bir göstergesiydi. Bu çalışmada, Türkiye’de ulus devlet inşa sürecinin bir aracı ve parçası olan 1927 Nüfus Sayımı’nın önemini anlatma ve toplumsal kabulünü artırmada basının yeri, gerek ilgili kurumların gerekse dönemin aydınlarının gazete ve dergilerdeki yazılarından yola çıkarak incelenmektedir. Bu makaleler ışığında 1927 Nüfus Sayımı, Türkiye’de ulus-devlet inşası ile ilişkilendirilerek tartışılmıştır.

THE ROLE OF THE GENERAL POPULATION CENSUS, 1927 IN THE NATION STATE BUILDING PROCESS OF TURKEY: THE REFLECTIONS ON PRESS

When the Republic of Turkey founded, there was not any census, registration or survey data to describe population as a whole. Scientific enumeration of population was very important in order to evaluate human resources of the new regime. The first population census, conducted on 27 October 1927, was the symbol of both modernization process in the country and the power based on population size. This study examined the place of press in explaining importance and increasing social acceptance of 1927 Population Census based on articles in newspapers and periodic. Referring those articles, 1927 Population Census is discussed with a specific emphasis on nationstate formation in Turkey.