POLITICAL CHAOS: THE SENSE OF MARTIAL DANGER IN KURT VONNEGUT'S CAT'S CRADLE

Bu çalışma Kurt Vonnegut'un Cat's Cradle (1963) eserindeki siyasi kaosu incelemektedir. Çoğu akademik çalışmanın bu romandaki sömürge sonrası özelliklerine odaklanmış olmasına rağmen, bu çalışma nükleer sonrası özelliklerine odaklanacaktır ve siyasi ve sosyal ilişkilerle ilgili söylemdeki kendine özgü konumunu açıklığa kavuşturacaktır. Bu çalışmanın önemi, insan ırkına tehlike ve tahrip oluşturan insanların rolünü vurgulamasıdır. Her ne kadar insan ırkının varlığı ile ilgili kıyamete ait görüşlere kısaca yer verilecek olsa da, bu çalışma insanların nükleer dönemde kullandıkları silahların insan sağlığını ve gelecekteki varlığını nasıl tehdit edebileceği ile alakalı derin bir anlayış sunmaya çalışmaktadır. Altmışlar ve yetmişler dönemindeki silahlanma yarışı modern edebi çalışmalar tarafından şiddetle eleştirilmiştir. Bu çalışmalar arasında dönemin kaotik siyasi yapısını tasvir eden çalışma Vonnegut'un Cat's Cradle eseridir. Bu yüzden, bu çalışma politik kaos ve onun insan sosyal dengesini ve barışçıl hayatını nasıl tehdit ettiği üzerinde duracaktır. Siyasi tehdidin insanlığın sağlığına, düşünce yapısına ve psikolojisine zararlı etkileri olmaktadır ki bunlar romanlardaki karakterlerde örneklendirilmektedir. İmgesel karakterler gerçek insan sıkıntılarını içermektedirler. Bu sebepten dolayı, askeri başarı kazanmak için birbirleriyle rekabet halinde olan bazı siyasi güçler tartışılmayacaktır. Bunun yerine, bu çalışma imgesel karakterlerinin savaş sonuçlarından nasıl mağdur oldukları ve savaştan sonra nasıl davrandıkları üzerine odaklanacaktır. Bu duyguların analizi, Slavoi Zizek'in güç indirgemeciliği kavramı ve Jean-François Lyotard'ın mevcut düzenin kritiği kavramı olmak üzere iki kavram üzerinden tartışılacaktır

This study focuses on the political chaos in Kurt Vonnegut's Cat's Cradle (1963). While the main scholarly studies focus on the postcolonial peculiarities of the novel, this study will focus on the post-nuclear characteristics and will render the novel's position distinctive within the discourse on political and social affairs. The study's significance is its emphasis on the role of human beings, which brings dangers and devastation to the human race. Though the study will allude to some apocalyptic visions regarding the existence of the human race, the study tries to offer profound understanding of how human weaponry used in the nuclear age might threaten the human health and future existence. During the sixties and seventies, the arms race was severely critiqued by contemporary literary works. Among these works is Vonnegut's Cat's Cradle which depicts the chaotic politics of the time. Hence, this study will solely accentuate the portrayal of political chaos and how it threatens human social stability and peaceful lives. Political threat causes harmful effects to humanity's health, mentality, and psyche which is exemplified in the novel's characters. The fictional characters embody the real human sufferings. Thus, there will be no discussion on specific political powers which compete with each other to gain martial success over the other. Instead, the study will focus on how the fictional characters suffer from the consequences of war and how they behave after them. The analysis of such feelings will be discussed by applying two concepts, namely, Slavoj Zizek's concept of power reductionism and Jean-François Lyotard's concept of critique of the existing order

___

Alex, R. K., Deborah S. S., & Sachindev P. S. (2014). Culture and Media: Ecocritical Explorations. Cambridge: Cambridge Scholars Publishing.

Anatol, G. L., & Kramar, M. (2011). Bringing Light to Twilight: Perspectives on a Pop Culture Phenomenon. New York, NY: Palgrave Macmillan.

Anderson, P. (1983). In the Tracks of Historical Materialism. London: Verso

Cahoone, L. E. (1996). From Modernism to Postmodernism: An Anthology. Cambridge, Mass: Blackwell Publishers.

Ciccoricco, D. (2007). Reading Network Fiction. Tuscaloosa: University of Alabama Press.

Culler, J. (1981). The Pursuit of Signs-Semiotics, Literature, Deconstruction. Ithaca, N.Y: Cornell University Press.

Cvitanovic, P. (1984). Universality in Chaos. Bristol: Adam Hilger Ltd.

Eco, U. (1995). Faith in Fakes: Travels in Hyperreality. London: Minerva.

Hassan, I. (1993). Toward a concept of Postmodernism. In T. Docherty (Ed.), Postmodernism: A Reader, pp. 146-156. London: Harvester Wheatsheaf.

Kellner, D. (1989). Jean Baudrillard: From Marxism to Postmodernism and Beyond. Californa: Stanford University Press.

Kitchen, M. (1995). Nazi Germany at War. London: Longman.

Lyotard, J. F. (1994). Lessons on the Analytic of the Sublime: Kant's Critique of Judgment. (translated by E. Rottenberg). California: Stanford University Press.

O'Brien, T. (1985). The Nuclear Age. New York: Knopf.

Rogers, G. (1995). The Soviet Union and the Origins of the Second World War. London: Methuen.

Vanhoozer, K. (2003). The Cambridge Companion to Postmodern Theology. Cambridge: Cambridge University Press.

Vonnegut, K. (1998). Cat's Cradle. New York, N.Y: Delta Trade Paperbacks.

White, H. V. (1978). Tropics of Discourse: Essays in Cultural Criticism. Baltimore: Johns Hopkins University Press.

Zizek, S. (2004). The Reality of the Virtual. Routledge: New York.