Calculation of heat transfer coefficient and pressure drop in truncated short conic pins with staggered and in-line arrays

Bu çalışmada dikdörtgen kesitli bir kanal içersine yerleştirilmiş saptırmalı ve saptırmasız dizilmiş kesik konik pimlerde ısı transfer katsayısı ve basınç kaybı incelendi. Pimler arasındaki akışa dik ve paralel mesafeler değiştirilerek deneyler tekrarlandı.Reynolds sayısına bağlı olarak Nu sayısı ve basınç kayıp katsayısı f için saptırmalı ve saptırmasız dizilişler için en küçük kareler metodu kullanılarak yeni korelasyonlar geliştirildi. Geliştirilen korelasyonlar deneysel datalarla ve literatürdeki korelasyonlarla karşılaştırıldı. Isı transfer korelasyon katsayısı saptırmalı ve saptırmasız dizilişler için 690$\leq Re\leq$ 3110 aralığında L/D oranı 4.4 için sırasıyla 0.9742 ve 0.87988 olarak bulundu. Basınç kayıp katsayısı korelasyon katsayısı aynı yüzeylerde sırasıyla 0.96410 ve 0.99334 olarak bulundu. Isı transferi, saptırmalı yüzeylerde saptırmasız yüzeylerdekine göre % 22 daha fazla bulundu.

Saptırmalı ve saptırmasız dizilmiş kesik konik pimlerde ısı transfer katsayısı ve basınç kaybının bulunması

In this study, the heat transfer and the pressure drop are experimentally examined on truncated short conic pins with staggered and in line arrays. Pins are inserted into the channel having rectangular cross-section. The axis intervals of the pins, which are perpendicular to the direction of flow and parallel to the direction of flow, are changed for the each experiment. Correlations are developed for Nu number and pressure drop coefficient depending on Re number by using the least-squares method. The correlations are compared with experimental data and other correlation in the literature. It is found that the correlations agree satisfactorily with experimental data. The correlation coefficient of heat transfer for staggered and in-line arrays are found to be 0.9742 and 0.87988 respectively in a Re number range of 690$\leq Re\leq$ 3110 with a L/D ratio, of 4.4. The correlation coefficients of pressure drop for same arrays are 0.96410 and 0.99334 respectively, The heat transfer rate is enhanced % 22 in staggered array of the pins with respect to in-line arrays.

___