BURULMA DÜZENSİZLİĞİNİN BETONARME KİRİŞLER VE KOLONLAR ÜZERİNE ETKİLERİ

Depreme dayanıklı yapı tasarımında taşıyıcı sistemin burulma düzensizliğine sahip olması istenmez. Burulma düzensizliği betonarme yapıların kiriş ve kolon iç kuvvetlerini etkiler. Bu değişimden dolayı gereken donatı alanı ve yapı maliyeti artabilir. Bu çalışmada burulma düzensizliğinden kaçınmanın, betonarme kiriş ve kolonlarda oluşan iç kuvvetler üzerindeki etkileri ve bu kuvvetlere bağlı olarak hesaplanan donatı alanlarındaki değişimler incelenmiştir. İlkönce, hesaplamalarda burulma düzensizliği olmayan bir yapı seçilmiştir. Sonra bu yapıdaki bir kolonun boyutları değiştirilmiş ve rijitlik merkezleri farklı olan burulma düzensizlikli taşıyıcı sistemler oluşturulmuştur. İdeCad7 programı ile yapılar analiz edilmiş ve düzensizlikler, iç kuvvetler ve donatı miktarları karşılaştırılmıştır.

EFFECTS OF TORSIONAL IRREGULARITY ON REINFORCED CONCRETE BEAMS AND COLUMNS

A torsional irregularity is undesirable in the earthquake resistant design of the structural system. Torsional irregularity affects the internal forces of beams and columns of reinforced concrete. Because of this change, required reinforcement area and construction cost may increase. In this study, the effects of avoiding from the torsional irregularity on the internal forces of the reinforced concrete beams and columns, and changes in the reinforcement area calculated depending on the force were examined. Firstly, no torsional irregularity structure is selected in the calculations. After, size of a column in this structure is modified and structural systems with torsional irregularity have been established to have different stiffness centers. Structures are analyzed with idecad7 program, and irregularities, internal forces and reinforcement areas were compared.

___

  • [1] DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA YÖNETMELİK, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Ankara, Türkiye, 2007.
  • [2] BOĞA, H., Çok Katlı Betonarme Yapılarda Burulma Düzensizliğinin İrdelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir, Türkiye, 2000.
  • [3] ÖZMEN, G., Çok Katlı Yapılarda Burulma Düzensizliği, Teknik Rapor No: TDV/TR 036-61, Türkiye Deprem Vakfı, İstanbul, Türkiye, 2001.
  • [4] ÖZMEN, G., "Rijitlik Dağılımının Burulma Düzensizliğine Etkisi", Türkiye Mühendislik Haberleri Dergisi, 411, 37-40, 2001.
  • [5] ÖZMEN, G., "Çok Katlı Yapılarda Aşırı Burulma Düzensizliği", İnşaat Mühendisleri Odası Teknik Dergi, 15, 3131-3144, 2004.
  • [6] ÖZMEN, G., Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşullarının İrdelenmesi, Teknik Rapor No: TDV/TR 053-91, Türkiye Deprem Vakfı, İstanbul, Türkiye, 2011.
  • [7] ÖZMEN, G., "Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları", Türkiye Mühendislik Haberleri Dergisi, 472, 52-64, 2012.
  • [8] LİVAOĞLU, R., Yapıların Deprem Hesabında Burulma Düzensizliğinin ve Hesap Yöntemlerinin Etkinliğinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Ü., Fen Bil. Enst.,Trabzon, Türkiye, 2001.
  • [9] UÇAR, T., MERTER, O., "Planda Perde Yerleşiminin Betonarme Perde-Çerçeveli Binaların Deprem Davranışına Etkisi", Dokuz Eylül Üniv. Müh. Fakültesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 11, 11-18, 2009.
  • [10] DOĞAN, O., ER, Ş.B., "Hareketli Yük Dağılımının Burulma Düzensizliğine Etkisinin İncelenmesi", International Journal of Engineering Research and Development, 2, 57-60, 2010.
  • [11] SANDIKÇI, T., Bina Türü Betonarme Bir Yapıda Yumuşak Kat ve Burulma Düzensizliği İlişkisinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniv., Fen Bilim. Enst., Trabzon, Türkiye, 2014.