KANAT PROFİLİ İNVİSİD-VİSKOZ ÇÖZÜMÜ VE GEÇİŞ TAHMİNİ

Bu çalışma, rüzgar türbinlerinde kullanılanlara benzer kanat profillerinin çevresinde 2B akış çözümlerini içermektedir. Çalışma, geçiş noktası tahmini için kullanılan bir sınır tabaka çözümü ile birlikte potansiyel akış çözümlerini kullanır. İlk olarak, Hess-Smith panel metodu kullanılarak invisid basınç dağılımı elde edimiştir. Bu basınç dağılımına göre 2B diferansiyel sınır tabakası denklemlerinin nümerik çözümü yapılmıştır. Elde edilen hız profilleri kullanılarak da 2B Orr-Sommerfeld denklemi nümerik olarak çözdürülmüştür. Geçişe başlama noktası, eN metodu kullanılarak tahmin edilmiştir. Reynolds sayısı 3 milyonda, beş kanat profili için, geçiş noktası ve taşıma katsayısı, XFoil çözümleri ve literatürdeki deneysel çalışmalarla kıyaslamalı verilmiştir. Şu bulgular saptamıştır: İlk olarak, kanat profil kalınlığı arttıkça, doğru taşıma katsayısı verebilmek için etkileşimli sınır tabakası yöntemine duyulan ihtiyaç artmaktadır, bununla birlikte, geçiş noktası, invisid basınç dağılımı kullanılarak bile doğru bir şekilde tahmin edilebilir. İkinci olarak, yüksek hücum açılarında, eN yöntemi kullanmak yerine, laminer ayrılma noktası, doğrudan geçiş noktası olarak alınabilir.

___

  • BAEK, P., FUGLSANG, P., “Experimental Detection of Transition on Wind Turbine Airfoils”, EWEC 2009, Marseille, France, 2009.
  • PEKDÜZ, U., “Airfoil Boundary-layer Stability Calculations and Transtition Prediction”, Yüksek lisans tezi, Makina Mühendisliği Bölümü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Türkiye, 2019.
  • CEBECİ, T., COUSTEIX, J., “Modeling and Computation of Boundary-layer Flows (1st ed.)”, Horizon Publishing Inc., Long Beach, California, USA, 2005.
  • DRELA, M., GILES, M., “Viscous-Inviscid Analysis of Transonic and Low Reynolds Number Airfoils”, AIAA Journal Vol. 25, No. 1, USA, 1987.
  • DRELA, M., “Xfoil: An Anlaysis and Design System for Low Reynolds Number Airfoils”, In Low Reynolds Number Aerodynamics, Springer-Verlag Lecture Notes in Engineering 54, USA, 1989.
  • GREGORY, N., O’REILLY, C.L., “Low-speed Aerodynamic Characteristics of NACA 0012 Aerofoil Section, Including The Effects of Upper-surface Roughness Simulating Hoar Frost”, Reports and Memoranda No. 3726, London Ministry of Defence, England, 1973.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2564-6605
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

PİEZOELEKTRİK SANDVİÇ DİKDÖRTGEN KALIN PLAĞIN DELAMİNASYON BURKULMA MODUNA ÇEŞİTLİ GEOMETRİK VE MALZEME PARAMETRELERİNİN ETKİSİ

Fatih AYLIKCI, Nazmiye YAHNİOĞLU

FDM SİLİNDİRİK KABUKLARIN KARMA SINIR KOŞULLARINDA DİNAMİK TEPKİSİNİN İNCELENMESİ

Abdullah AVEY, Mustafa SÜZER

KAZIKLI YAPILARIN HİDRODİNAMİK YÜKLER VE FARKLI ZEMİN KOŞULLARI ALTINDA DİNAMİK ANALİZİ

Abdulkerim ERGÜT, Begum DAGLI

PİEZOELEKTRİK PRİZMATİK DOLGU İÇEREN DİKDÖRTGEN KALIN PLAĞIN FEM İLE ELEKTRO-STATİK ANALİZİ

Ülkü YEŞİL, Nazmiye YAHNİOĞLU, Yasemen UÇAN

ÇİFT YÖNLÜ FONKSİYONEL DERECELENMİŞ MALZEMELİ TIMOSHENKO KİRİŞLERİNİN SERBEST TİTREŞİM ANALİZİ

Timuçin ASLAN, Ahmad NOORI, Beytullah TEMEL

KARIŞIK SINIR KOŞULLARI ALTINDA FONKSİYONEL DERECELİ SİLİNDİRİK KABUKLARIN TİTREŞİM ANALİZİ

Abdullah AVEY, Mustafa SÜZER

DEĞİŞKEN KESİTLİ VE TABAKALANMIŞ KOMPOZİT MALZEMELİ, DOĞRU VE DAİRE EKSENLİ KARMA SİSTEMLERİN TAMAMLAYICI FONKSİYONLAR YÖNTEMİ İLE STATİK ANALİZİ

Beytullah TEMEL, Hasibullah RASOOLI

GENELLEŞTİRİLMİŞ ELASTİK ORTAMDAKİ YÜKSEK MERTEBE UZUN BOYUNA DALGA VE KISA BOYUNA DALGA DENKLEMLERİ

İrma HACINLIYAN

ÖZEL BİR BAŞLANGIÇ KOŞULU ALTINDA (N+1) BOYUTLU BENJAMİN- ONO DENKLEMİ İÇİN WHITHAM MODÜLASYON TEORİSİ

Ali DEMİRCİ

GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİĞİ YARDIMIYLA ELDE EDİLEN DENEYSEL SONUÇLARIN HİBRİD SAYISAL DALGA MODELİNİN PERFORMANS ANALİZİNDE KULLANIMI

Kutsi ERDURAN, Ahmet DOKUZ, Uğur ÜNAL