EŞDEĞERLİLİK ESASLI ARAZİ VE ARSA DÜZENLEMESİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİNİN KULLANIMI

   Ülkemizde arazi ve arsa düzenlemesi çalışmalarında alansal bazda eşitlik sağlanarak uygulamalar yapılmaktadır. Uygulamaların bu şekilde yapılması pek çok problemlere neden olmakta ve vatandaşlara adaletsiz dağıtımdan kaynaklı haksızlıklar yaşatılmaktadır. Özellikle imar uygulamalarındaki alan esaslı çalışmaların düzenlenerek değer esaslı çalışmalara dönüştürülmesi bu tür problemleri ortadan kaldıracaktır. İyi bir değerleme işlemi, taşınmaz değerine etki eden genel ve özel faktörlerin değerleme işlemine katılması ile mümkündür. Taşınmazın değerini etkileyen bu faktörlerin her parsele aynı oranda etkilemeyeceği aşikârdır. Dolayısıyla her bir etmen için, ağırlık katsayılarının belirlenmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada imar uygulanmasında taşınmazın önceki ve sonraki değerleri elde edilmek istenmiştir. Değeri etkileyen faktörler uygulama öncesi ve sonrasındaki duruma göre ayrı ayrı ele alınmış ve Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemine göre ağırlıkları belirlenmiştir. Bu ağırlıklardan faydalanarak konumsal faktörler, mesafelere göre puanlandırılarak hem kadastro parsellerinin hem de imar parsellerinin faktör değerleri elde edilmiştir. Bu faktör değerlerinin öncesi ve sonrası durum toplamları eşitlenmiştir. Taşınmazlar AHP değerli dağıtıma uygun hale getirilmiştir. Çalışmanın başarısını belirlemek için sonuçlar yürürlükteki uygulama ile karşılaştırılmıştır.

USE OF ANALYTIC HIERARCHY PROCESS IN EQUIVALENCE BASED ARRANGING LANDS AND PLOTS

   In our country, plot and land management studies are being made by providing equality on the areal basis. The application in this manner causes many problems and the citizens are subjected to injustice due to field based distribution. Particularly, zoning practice will abolish such problems field-based studies to be transformed in to value-based studies. A good valuation process, general and specific valuation factors that affect the value of the real estate, it is possible to take part in the process. It is obvious that these factors affecting the value of the real estate will not affect each parcel in the same way. Therefore, for each factor, the necessity of determining the weight coefficients arises. In this study, in the implementation of zoning the values previous and next of the real estate is wanted to be obtained. Factors of the value affecting were handled separately according to the situation before and after the application and their weights were determined by the Analytic Hierarchy Process (AHP) method. Spatial factors using the specified weights were scored by distance. Factor values of both cadastral and reconstruction plots have been obtained. The pre- and post-state totals of these factor values were equalized. The real estates have been made available for AHP valued distribution. The results were compared with the current practice to determine the success of the work.

___

  • YILDIZ, F., ÖZKAN, G., YALPIR, Ş., YILDIRIM, H., GÖKMEN, A., ÖZTAŞ, M., “Alan Düzenleme Ana Uygulama Esaslarının Belirlenmesinde Değer eşitliğini Esas Alan Modellerin Uygulaması Üzerine Bir Araştırma”, HKM Jeodezi, Jeoinformasyon ve Arazi Yönetimi Dergisi, 99 (2), 5-14, 2008.
  • YILDIZ, F. İmar Bilgisi Planlama-Uygulama-Mevzuat (4. Baskı), Nobel Yayın, Ankara, Türkiye, 2006.
  • GÖKCE, D., SALALI V., "Kentsel Dönüşümde “Eşdeğerlik” İlkesinin Önemi", SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 18(1), 55-65, 2014.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2564-6605
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi