MİKRONİZE ÖĞÜTME VE KAPLAMA İŞLEMLERİNİN KALSİTİN RENK PARAMETRELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

   Kalsit (CaCO3) dünyada ve ülkemizde beyaz rengi, düşük demir-silis içeriği ve kolay öğütülebilme gibi birçok özelliği nedeni ile dolgu minerali olarak mikronize boyutlara öğütüldükten sonra birçok sanayi dalında (plastik, kâğıt ve boya gibi) kullanımı giderek artan bir endüstriyel mineraldir. Bu mineralin kullanım alanlarında istenen en önemli özelliklerin başında beyazlık derecesi gelmektedir. Kalsit cevherinin gerek mikronize boyutlara öğütülmesi sonrası gerekse kaplanması sonrası renk parametrelerinde (L*, a* ,b*) değişimler kaçınılmaz olmaktadır. Bu ürünlerde meydana gelen renk değişimlerinin ortaya konulması ve ürünün hammaddesi ile arasında oluşan renk farkının (∆E) hesaplanması ürünlerin değerlendirilmesinde ele alınması gereken önemli bir husustur. Bu çalışmada; Niğde bölgesi kalsitleri için renk ölçümleri ve renk farkı (∆E) hesaplamaları verilmiştir. 

INVESTIGATON OF THE EFFECTS OF MICRONIZED CALCITE GRINDING AND COATING OPERATIONS ON COLOUR PARAMETERS

   Calcite (CaCO3) is used as a mineral filler in many industries such as plastics, paper and coating because of its white colour, low iron, silica content and easy grindability after it is ground in the micron sizes. The most important property requested by users is whiteness degree of calcite products. Colour parameters (L*, a*, b*) of calcite ore may change naturally after milling and coating process. The changes and colour difference (∆E) must be calculated from raw material and product. In this study; colour measurements and colour difference (ΔE) calculations are given for calcite ore in Nigde region.

___

  • HAO, D., SHOU-CI, L., YAN-XI, D., GAO-XIANG, D., “Mechano-Activated Surface Modification of Calcium Carbonate in wet Stirred Mill and its Properties”, Transactions of Nonferrous Metals Society of China, 17, 1100-1104, 2007.
  • UÇURUM, M., “Kaplı Kalsit Üretimi ve Ürün Özellikleri”, MT Bilimsel Yer Altı Kaynakları Dergisi, 6, 1-10, 2014.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2564-6605
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi