Kış Dinlenmesi Döneminde Uygulanan Düşük Sıcaklıkların Bazı Üzüm Çeşitlerinin Gelişimi Üzerine Etkileri

Asmalarda kış dinlenmesi döneminde gerçekleşen düşük sıcaklıkların vejetatif gelişme ve kış gözü verimliliğini olumlu etkilediği bilinmektedir. Ancak, asmalarda soğuklama gereksiniminin süresi üzerine araştırmaların oldukça sınırlı olduğu ve çeşide özgü bilginin yetersiz olduğu görülmektedir. Özellikle örtü altı bağcılığının önemli olduğu ülkemiz gibi bağcılık alanlarında erkenci üzüm çeşitlerinde soğuklama sürelerinin bilinmesi, mümkün olduğunca erken dönemde yüksek verim ve kaliteye ulaşılabilmesi için büyük önem taşımaktadır.Kendi kökü üzerinde, yaklaşık 20±1 litre katı hacimli saksılarda, standart bakım şartlarında yetiştirilen 2 yaşındaki Perle de Csaba, Superior  Seedless ve Pembe Çekirdeksiz erkenci üzüm çeşitlerine ait asmalar eşit gelişme kuvvetinde 9'ar asmadan oluşan ikişer gruba ayrılmıştır. Birinci grup asmalar, yaz sonunda seradan dış koşullara çıkartılmış ve günlük gerçekleşen meteorolojik veriler takip edilerek 7 °C altında yaklaşık 300±15 saat düşük sıcaklıkta tutulmuş ve bu sürenin sonunda sera içerisine alınmıştır. Diğer grup (kontrol) ise günlük ortalama sıcaklığı 11±3 °C olan ısıtmalı ve yarı kontrollü cam sera koşullarında tutulmuştur.Düşük sıcaklık uygulamaları Perle de Csaba çeşidinde yaprak sayısı, ortalama sürgün uzunluğu, asma başına salkım sayısı ve salkımlı asma oranını arttırmıştır. Düşük sıcaklık, Superior Seedless çeşidinde sürgün çapı, sürgün uzunluğu, yaprak alanı, budama yaş ve kuru ağırlıklarını; Pembe Çekirdeksiz'de ise kış gözlerinde sürme oranı, yaprak sayısı, sürgün çapı, ortalama sürgün uzunluğu, yaprak alanı, budama yaş ve kuru ağırlıkları özelliklerini olumlu etkilemiştir. Sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde kış soğuklamasının asmaların vejetatif gelişimi ve verimlilik seviyelerini önemli derecede etkilediği düşünülmektedir. 

___

  • Weinberger J. H., "Chilling requirements of peach varieties" Proceedings of American Society for Horticultural Science, 56, 122-128, 1950.
  • Botelho R. V., Pavanello A. P., Pires E. J. P., Terra M. M., Müller M. M. L., "Effects of chilling and garlic extract on bud dormancy release in Cabernet Sauvignon grapevine cuttings" American Journal of Enology and Viticulture, 58, 402-404, 2007.
  • Vasquez S. J., "Winter Chilling Requirements for Grapes" San Joaquin Valley Grape Symposium January 7, C.P.D.E.S. Hall 172 W. Jefferson Avenue Easton, California, 2009.
  • Uzun H .İ., “Bağcılık” el kitabı, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Antalya, 2003.
  • Sabır A., "Bazı Üzüm Çeşit ve Anaçlarının Ampelografik ve Moleküler Karakterizasyonu" Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, 154s, 2008.
  • Ergenoğlu F., "Çukurova koşullarında yetişen yabancı kökenli erkenci üzüm çeşitlerinin adaptasyonu üzerinde bir araştırma" DOĞA, Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 12, 11-18, 1988.
  • Sabır A., " Örtüaltı bağcılığı ve Türkiye için önemi" Agromedya, 1 (3), 74-77, 2013.
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-466X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Orta Anadolu Bölgesi İllerinde Tarımsal Mekanizasyon Düzeyinin Yıllara Göre Değişimi

Cevdet SAĞLAM, Zeynel Abidin KUŞ

Buğday Ekili Alanlarda Agregat Stabilitesine Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi

İlknur GÜMÜŞ, Cevdet ŞEKER, Hamza NEGİŞ, Hasan Hüseyin ÖZAYTEKİN, Emel KARAARSLAN, Ümmühan ÇETİN

Türkiye’deki Doğal Bitki Türlerinin Üretiminde Doku Kültürü Tekniklerinin Kullanımı

Deryanur DİNÇER, Banu BEKÇİ, Fatih BEKİRYAZICI

Kış Dinlenmesi Döneminde Uygulanan Düşük Sıcaklıkların Bazı Üzüm Çeşitlerinin Gelişimi Üzerine Etkileri

Ali SABIR, Kevser YAZAR, Zeki KARA

Yağlı Tohum Çeşidi ve Transesterifikasyon Yöntemlerinin Biyoyakıt Üretimine ve Kalitesine Etkileri

Ayhan DAĞDELEN, Yavuz YÜKSEL

Çemen (Trigonella foenum-graecum L.) Bitkisinin Kullanım Alanları ve Tıbbi Önemi

Zeynep GÖKÇE, Lale EFE

Yumurta Tavuğu Rasyonlarına Sarımsak Tozu İlavesinin Yumurta, Kan, Karaciğer, But ve Göğüs Dokularında Bazı Antioksidan Enzimler Üzerine Etkisi

Şaban ÇELEBİ, Adem KAYA, Hatice KAYA

Kültür Levrek (Dicentrarchus labrax, L.) Balıklarından İzole Edilen Vibrio harveyi Suşlarının Antimikrobiyal Duyarlılıkları Üzerine Bir Çalışma

Jale KORUN

Sarımsak Yetiştiriciliğinde Farklı Bakteri Biyoformülasyonu Uygulamalarının Bitki Gelişimi Parametreleri, Verim ve Enzim Düzeyleri Üzerine Etkisi

Aslıhan ESRİNGÜ, Recep KOTAN, Fatih BAYRAM, Melek EKİNCİ, Ertan YILDIRIM, Hayrunnisa NADAROĞLU, Hikmet KATIRCIOĞLU

Armutlu Yöresinde Yetiştirilen Zeytinliklerde Verim ile Bazı Toprak Özellikleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

Erdinç UYSAL, Barış ALBAYRAK, Fatih KAYALI, Ahmet KARAKOÇ, Mustafa BIYIKLI, Özlem Bengü DAŞ