Obezite Derecesinin Kronolojik ve Metabolik Yaş Açılarından Değerlendirilmesi

Amaç:Obezite derecesi, bireyin mevcut ağırlığının ideal ağırlığına olan oranıdır. Metabolik yaş (MY), bireyin bazal metabolik hız (BMH)’ının, bireyin kronolojik yaş grubunun ortalama BMH’ı ile kıyaslanmasını sağlayan bir parametredir. Bu çalışmada, obezitenin kronik hastalıklarla olan yakın ilişkisi gözönüne alınarak, obezite derecesi ile kronolojikyaş(KY) ve MY arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve yaşla ilgili daha belirleyici bir indeksin türetilmesi amaçlanmıştır. Klinisyenlerin antenatal fetal hareketlerde azalma gördükleri gebelerde, fetal kayıp olabileceği için tedirgin olup olmamaları gerektiğine, perinatal sonuçlar değerlendirilerek farkındalık yaratmak amaçlanmıştır. Materyal ve Metot:Çalışmada 18 ile 79 yaş arasında 287 yetişkin birey [10 düşük kilolu, 86 normal vücut kitle indeksi (VKİ)’ne sahip, 90 fazla kilolu, 81 obez ve 20 morbid obez] değerlendirildi. Antropometrik ölçümler kaydedildi. VKİ değerleri hesaplandı. Obezite derecesi, MY, viseral adipozite değerleri TANITA body composition monitor kullanılarak kaydedildi. KY-MY hesaplandı. İstatistiksel analizler gerçekleştirildi. Bulgular:Çalışma populasyonunun KY ve MY ortalama±SS değerleri sırasıyla 43.2±16.0 yıl ve 46.3±16.3 yıl olarak hesaplandı. Viseral adiposite için bu değer 8.2±4.8 idi. Obezite derecesi ile KY arasında zayıf bir korelasyon gözlendi. Obezite derecesi ile MY arasında herhangi bir ilişki saptanamadı. Obezite derecesi ile KY-MY arasında güçlü bir negatif ilişki bulundu. Bu indeks ile viseral adipozite arasında da güçlü bir ilişkihesaplandı. Sonuç:Obezite derecesinin değerlendirilmesinde KY ya da MY’ın değil, aralarındaki farkı göz önüne alan bu yeni indeksin çok daha yararlı bilgiler vereceğisaptandı.

EVALUATION OF OBESITY DEGREE FROM THE POINTS OF VIEW OF CHRONOLOGICAL AS WELL AS METABOLIC AGES

Aim:Obesity degree is the ratio of current weight to standart weight of the individual. Metabolic age (MA) compares the individual’s basal metabolic rate to an average for the individual’s age group. In this study, considering the close association of obesity with chronic diseases, the aim is to evaluate the association between obesity degree and chronological age (CA) as well as MA and to derive a more descriptive index related to age.Materials and Methods:In this study, 287 adults between 18 and 79 years of age [10 underweight, 86 individuals with normal body mass index (BMI), 90 overweight, 81 obese ve20 morbid obese] were evaluated. Anthropometric measurements were performed. The values for BMI were calculated. Obesity degree, MA, visceral adiposity values were recorded using TANITA body composition monitor. Differences between CA and MA were calculated. Statistical analyses wereperformed.Results:The mean±SD values for CA and MA for the study population were calculated as 43.2±16.0 and 46.3±16.3 years, respectively. This value for visceral adiposity was 8.2±4.8. A weak correlation was observed between obesity degree and CA. No correlation was observed between obesity degree and MA. However, a strong negative correlation was found between CA-MA and obesity degree. There was also a strong correlation between this index and visceraladiposity.Conclusions:It is concluded that during the evaluation of obesity degree, this new index, considering the difference between CA and MA, would give much more useful information rather than CA or MA.

___

  • 1. Karri S, Sharma S, Hatware K, Patil K. Natural antiobesity agents and their therapeutic role in management of obesity: A future trend perspective. Biomed Pharmacother. 2019;110: 224-38.
  • 2. Després JP. Body fat distribution and risk of cardiovascular diseases. An update. Circulation. 2012;126:1301-13.
  • 3. Garcia-Rubira JC, Cano-Garcia FJ, Bullon B, Seoane T, Villar PV, Cordero MD et al. Body fat and metabolic age as indicators of inflammation and cardiovascular risk. Eur J Preventive Cardiol. 2018; 25(3):233-4.
  • 4. Wilczynski J, Poirola PJ. Body composition asessment by bioelectrical impedance analysis among patients treated with L-dopa for Parkinson’s disease. Med Studies. 2018; 34(2):120-6.
  • 5. Chung S. Body mass index and body composition scaling to height in children and adolescents. Ann Pediatr Endocrinol Metab. 2015; 20:125-9.
  • 6. Nuttal FQ. Body Mass Index. Obesity, BMI and Health: A critical review. Nutr Today. 2015;50(3):117-28.
  • 7. WHO: The World Health Report 1998. A life in the 21st century. A vision for all. Report of the Director-General. World Health Organization Geneva 1998. Erişim: https://www.who.int/whr/1998/en
  • 8. Mumm R, Hermanussen M, Scheffler C. New reference centiles for boys’ height, weight and body mass index used voice break as the marker of biological age. Acta Paediatrica. 2016;105:e459-63.
  • 9. Birch S, Cummings L, Oxford SW, Duncan MJ. Examining relative age effects in fundamental skill proficiency in British children aged 6-11 years. J Strength Cond Res. 2016; 30(10): 2809-15.
  • 10. Pereira Da Silva A, Matos A, Valente A,Gil A, Alonso I, Ribeiro R et al. Body composition assessment and nutritional status evaluation in men and women Portuguese centenarians. J Nutr Health Aging. 2016; 20(3):256-66.
  • 11. Alvear F, Gomez-Campos R, Urra-Albornoz C, PachecoCarrillo J, Cossio-Bolanos MA. Predictores de los indicadores de adiposidad corporal por edad cronologica y biologica en ninos y adolescentes que residen en el sur de Chile. Rev Esp Nutr Hum Diet .2017; 21(4):360-8.
  • 12. Ripka WL, Modesto JD, Ulbricht L, Gewehr PM. Obesity impact evaluated from fat percentage in bone mineral density of male adolescents. PloS One. 2016;11(9):e0163470.
  • 13. Wander PL, Hayashi T, Sato KK, Uehara S, Hikita Y, Leonetti DL et al. Design and validation of a novel estimator of visceral adipose tissue area and comparison to existing adiposity surrogates. J Diabetes Complicat. 2018;32:1062-7.
Namık Kemal Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 2587-0262
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Erkan Mor
Sayıdaki Diğer Makaleler

ASSESSMENT OF METHOTREXATE EFFICACY IN THE TREATMENT OF ECTOPIC PREGNANCY

Mehmet OBUT, MUHAMMED HANİFİ BADEMKIRAN, Sedat AKGÖL, Bekir KAHVECI, Ihsan BAGLI, S. Cemil OĞLAK, MEHMET ŞÜKRÜ BUDAK

EVALUATION OF OBESITY DEGREE FROM THE POINTS OF VIEW OF CHRONOLOGICAL AS WELL AS METABOLIC AGES

MUSTAFA METİN DONMA, ORKİDE DONMA

Ektopik Gebelik Olgularında Methotrexatın Tedavi Etkinliğinin Değerlendirilmesi

M. Şükrü BUDAK, M. Hanifi BADEMKIRAN, Sedat AKGÖL, Mehmet OBUT, İhsan BAĞLI, Bekir KAHVECI, S. Cemil OĞLAK

FETAL HAREKETLERDE AZALMA ŞİKAYETİ OLAN GEBELERİN PERİNATAL DEĞERLENDİRİLMESİ

İsa Şükrü ÖZ

YENİDOĞANDA VASKÜLER KAYNAKLI ENDER GÖRÜLEN BİR SOLUNUM SIKINTISI NEDENİ: ÇİFT ARKUS AORTA

Mustafa Devran AYBAR, Aslan BABAYİĞİT, TALİHA ÖNER

BRONŞİOLİTLİ ÇOCUKLARDA HASTALIK AKTİVİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE NÖTROFİL/LENFOSİT ORANI YENİ BİR BİYOBELİRTEÇ OLABİLİR Mİ?

EDA ÇELİK GÜZEL, ÇİĞDEM FİDAN, SAVAŞ GÜZEL, CEM PAKETÇI, Ü. Aliye ÇELİKKOL

KARPAL TÜNEL SENDROMU TANISINDA ULTRASONOGRAFİNİN YERİ

ŞADİYE SARATAŞ

MALATHİON VE ONOSMA NİGRİCAULE (BORAGİNACEAE)’NİN FARE BÖBREK DOKUSUNDA LEPTİN ÜZERİNE ETKİLERİNİN İMMUNOHİSTOKİMYASAL OLARAK İNCELENMESİ

BUKET BAKIR, SEVDA ELİŞ YILDIZ, DİNÇER ERDAĞ, MAHMUT SÖZMEN, Hasan ASKER

VARİKÖZ VEN HASTALARINDA DOKU ESER ELEMENT DÜZEYLERİNİN ATOMİK ABSORBSİYON SPEKTROMETRESİ İLE TAYİNİ

Devrim SARIBAL, Eyüp Murat KANBER

Obezite Derecesinin Kronolojik ve Metabolik Yaş Açılarından Değerlendirilmesi

Orkide DONMA, Mustafa Metin DONMA