YEREL HALKIN YAZLIKÇILARA YÖNELİK ALGILARI ALTINOLUK ÖRNEĞİ

Öz Bu araştırma, Altınoluk'ta yaşayan yerel halkın, aynı bölgede ikinci konut sahibi olan ve sadece tatil amacıyla yaz aylarında burada bulunan yazlıkçılara yönelik algılarının tespit edilmesi için yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu, sürekli olarak Altınoluk’ta yaşayan 410 kişiye, 2015 yılının Haziran ve Temmuz aylarında yüz yüze uygulanmıştır. Geçerli olan 390 anket formu değerlendirmeye alınmıştır. Yerel halkın yazlıkçılara yönelik algıları olumlu ve olumsuz olmak üzere iki farklı ölçek üzerinden incelenmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler, standart sapma, aritmetik ortalama, T testi ve ANOVA testi ile analiz edilmiştir. Analizler sonucu, Altınoluk’ta yaşayan yerel halk, yazlıkçıların bölgeye gelmesiyle, ağırlıklı olarak alışveriş olanaklarının çoğaldığını ve yerel ürünlere olan ilginin arttığını düşünürken, bu durumun emlak ve arsa fiyatları ve genel olarak mal ve hizmetlerin fiyatında artışa sebep olduğunu belirtmiştir.

___

Agarwal, S. (1997). Theresortcycleandseasidetourism: an assesment of itsapplicabilityandvalidity.TourismManagement , 18(2): 65-73.

Akis, S.,Peristianis, N., & Warner, J ( 1996). Residents’ attitudestotourismdevelopment: thecase of cyprus, Tourism Management, 17, 481-494.

Andereck, K. L.,Valentine, K. M., Knopf, R. C., &Vogt, C. A. (2005). Residents' perceptions of communitytourismimpacts. Annals of TourismResearch, 32 (4), 1056–1076.