PROPAGANDADA İKNANIN YERİ

Halkla ilişkiler yöntemlerinden biri olan propaganda, tek yönlü bir modele dayanmakta olup, hedef kitle tarafından yorumlanmadan kabul edilmektedir. Mesajları kısa süre içinde tek taraflı olarak bireylere iletme ve onların düşüncelerinde değişime yol açma çabası içinde olan propaganda, bireylerin kendilerine yönlendirilen mesajları herhangi bir yoruma tabi tutmaksızın kabul etmelerinden dolayı bir ikna süreci olarak ele alınabilmektedir. Siyah, beyaz, gri olarak çeşitlilik gösteren ve bireyleri önceden saptanmış bir bakış açısına yönlendirmeyi hedefleyen propaganda, bu hedefini bireylerin duygularını ve önyargılarını etkileyebilecek olan imajlar ve sloganlar aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Sarf edilen bütün bu çabalar sonucunda amaç hedef kitlenin tutum ve davranışlarının değişmesi olarak belirtilebilmektedir. Hedef kitlenin ikna olmasında ve ikna olması beklenen bireylerde tutum değişimi yaratılmasında duygusal, davranışsal ve bilişsel süreçler etkili olmaktadır. Bu çalışmada bilişsel süreçleri ele alan ve ikna edici iletişim modellerinin içinde yer alan ve bu modellerin en önemlilerinden biri olan ayrıntılandırma olasılığı modeli detaylı bir şekilde açıklanarak, bu modelin propaganda ile ilişkisi kavramsal bir çerçevede ele alınacaktır.

THE PLACE OF PERSUASION IN PROPAGANDA

Propaganda, which is a method of public relations, is based on a unidirectional model and is accepted without the interpretation of the target group. Propaganda, which attempts to rapidly transmit messages in a unidirectional manner to individuals and to create change in their thoughts, can be handled as a process of persuasion since individuals accept the messages transmitted to them without interpreting them. Propaganda which is varying as black, white and gray, has the intention of manipulating individuals to predetermined point of view can achieve this aim via some images and slogans. As a result of these efforts it is aimed to change the target group's attitudes and behaviours. Emotional, behavioral and cognitive processes are effective in persuading the target group and creating a change in attitude in these individuals. In this study, the elaboration likelihood model, which deals with cognitive processes and falls within the persuasive communication models and one of the most important of these models, will be explained in detail and its relationship with propaganda will be approached within a conceptual framework.

___

  • Aziz, A. (2007). Siyasal İletişim. İstanbul: Nobel Yayın.
  • Babür Tosun, N. (2010). İletişim Temelli Marka Yönetimi. İstanbul: Beta Yayınevi.
  • Bektaş, A. (2007). Kamuoyu, İletişim ve Demokrasi. İstanbul: Bağlam Yayıncılık
  • Bless, H., Bohner, G., Schwarz, N & F. Strack. (1990). ''Mood and Persuasion: A Cognitive Response Analysis''. Personality and Social Psychology Bulletin., 16(2), 331-345.
  • Chomsky, N. (2008). Medya Denetimi. (E. Baki,Çev.). İstanbul: Everest Yayınları.
  • Cull, N. J., Culbert, D. & D. Welch. (2003). Propaganda and Mass Persuasion - A Historical Encyclopedia, 1500 to the Present. Amerika: ABC-CLIO, Inc.
  • Güngör, N. (2011). İletişim: Kuramlar Yaklaşımlar. Ankara: Siyasal Kitapevi Higbee, K. L. (1969). ''Fifteen Years of Fear Arousal: Research on Threat Appeals: 1953-1968''. Psycholofical Bulletin. 72(6): 426-444.
  • Hovland, C. I. & Weiss, W. (1951). The Influence of Source Credibility on Communication Effectiveness. http://synapse.princeton.edu/~sam/hovland_weiss_source-credibilityPublic-Opinion-Quarterly-1951-52.pdf
  • (Erişim Tarihi:20.06.2014) İnceoğlu, M. (2011). Tutum Algı İletişim. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • İslamoğlu, A.H. ve Altunışık, H. (2003). Tüketici Davranışları. İstanbul: Beta Yayınevi.
  • Jones, L. W., Sinclair, R. C. & Courneya, K. S. (2003). ''The Effects of Source Credibility and Message Framing on Exercise Intentions, Behaviors, and Attitudes: An Integration of the Elaboration Likelihood Model and Prospect Theory''. Journal of Applied Social Psychology, 233(1), 179-196.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (2006). Yeni İnsan ve İnsanlar. İstanbul: Evrim Yayınevi.
  • Keller, P. A. & Block, L. G. (1996). ''Increasing the Persuasiveness of Fear Appeals: The Effect of Arousal and Elaboration''. Journal of Consumer Research, 22 (4), 448-459.
  • Kumkale, T. T. (2007). Psikolojik Savaş: Küresel İşgal. İstanbul: Pegasus Yayınları.
  • Leventhal, H., Singer, R. & Jones, S. (1965). ''Effects of Fear and Specificity of Recommendation Upon Attitudes and Behaviour''. Journal of Personality and Social Psychology. 2( 1), 20-29.
  • Lilleker, D. G. (2013). Siyasal İletişim: Temel Kavramlar . (A. Altın, A. Nas, B. Ekşi, F. M. Tınç, K. Bölükbaşı, S. Midilli, S. N. Mustafa ve Y. Göksun, Çev.). İstanbul: Kaknüs Yayınları.
  • Maigret , É. (2011). Medya ve İletişim Sosyolojisi. (H. Yücel,Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Odabaşı, Y. ve Barış, G. (2007). Tüketici Davranışı. İstanbul: Kapital Medya Hizmetleri A.Ş.