EĞİTİM BİLİMLERİ AÇISINDAN YILDIRMA (MOBBİNG)

Eğitim kurumları ülkenin geleceğinin inşasında önemli yer tutan kurumlar içerisinde yer almaktadır. Çalışma alanlarında öğretmenlerin verimli olabilmeleri için çalışma alanlarında olumsuz davranışlarla karşılaşmaması önemlidir. Bu bağlamda bu araştırmada eğitim kurumlarına yönelik yapılan yıldırma tezlerinin sonuçlarına değinilerek, yaşanılan süreçler ile ilgili bilgiler edinilmeyi çalışılmıştır. Örneklemde yer alan ve farklı öğretmenlik dallarında çalışan çeşitli demografik özelliklerine sahip öğretmenlerin yıldırıcı davranışlarına uğrama düzeyleri genel anlamda düşük oranlarda olduğu söylenebilir. Buna karşın düşük oranda da olsa uğranılan yıldırıcı davranışların genellikle yaşları daha küçük olan, mesleğe yeni başlamış daha tecrübesiz olan ve/veya eğitim seviyesinin lisansüstü düzeylerinde olan öğretmenlerin daha fazla bu tarz davranışlarla karşı karşıya kalındığı belirtilmektedir. Ayrıca kamu ve özel eğitim kurumlarında çalışan örneklemdeki öğretmenlerin; sosyalliklerine yönelik bu tarz davranışları gördükleri, fiziksel şiddete maruz kalma durumlarının yok denilecek düzeylerde olduğu ve bu tarz olumsuz davranışları genellikle üst yöneticilerinden gördükleri ve bu tarz yıldırıcı davranışlarla baş etmede pasif yöntemleri tercih ettikleri görülmektedir. Bu durum bu davranışları sergileyen ‘zorbaların’ iletişim algı düzeylerinin ve iletişim cesaretlerinin olmayışından kaynaklı olduğu söylenebilir. Örneklem gurubumuz içerisinde yer alan eğitim kurumlarında yıldırma davranışları hakkında bilgilendirici eğitim seminerlerinin verilmesi önerilebilir.

___

  • Akgül, B. (2017). Rehber öğretmenlerin algıladıkları yıldırma (mobbing) davranışları ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Mersin İli Örneği). Yüksek Lisans Tezi, Mersin: Toros Üniversitesi.
  • Çobanoğlu, Ş. (2005). Mobbing ve başa çıkma yöntemleri. İstanbul: Timaş Yayıncılık.
  • Einarsen, S. (2000). Harassment and bullying at work: A review of the scandinavian approach. Aggression and Violent Behavior, 5(4); 379–401.
  • Yücetürk, E. (2002). Bilgi çağında örgütlerin görünmeyen yüzü: Mobbing. http://www.bilgiyönetimiorg/cm/paper/yaz.ark.php (Erişim: 26.02.2022).
Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İLKÖĞRETİM OKULLARINDA AKRAN ZORBALIĞINA DAİR ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Ali AKPINAR, Aslıhan AKPINAR

FEN BİLİMLERİ DERSİNDE ARGÜMANTASYON YÖNTEMİNİN ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİNİN BLOOM’UN TAKSONOMİSİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Kenan KURT, Zeki APAYDIN, Mehmet Ali KANDEMİR

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE SİBER ZORBALIK AÇISINDAN İNTERNET BAĞIMLILIĞI VE SOSYAL MEDYA KULLANIMININ İNCELENMESİ

Özge CANOĞULLARI, Yasin YILMAZ, Fulya CENKSEVEN ÖNDER

SURİYELİ ÖĞRENCİLERİN GÜVENLİK KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR ARACILIĞIYLA İNCELENMESİ

Erdal NAZİK, Bilal YILDIRIM

ÖĞRETMENLERİN YAŞADIKLARI GERÇEKLİK ŞOKU İLE MESLEKİ TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Selin GÜRLER, Soner POLAT

İLKOKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERE GÖRE PSİKOLOJİK ŞİDDET (MOBBİNG) OLARAK ALGILANAN YÖNETİCİ DAVRANIŞLARI VE BUNLARLA BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ (KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÖRNEĞİ)

Buket GÜNEY TARHAN, Tuba YAVAŞ

ÖĞRETİM PROGRAMINA BAĞLILIK VE ÖĞRETİM PROGRAMINI UYARLAMA İKİLEMİNİ AŞMAK: BİR ÖĞRETMENİN ÖĞRETİM PROGRAMINI KULLANMA MODELİ

Sibel GÜZEL YÜCE

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE AKADEMİK GÜDÜLENMENİN YORDANMASINDA AKADEMİK YETKİNLİK İNANCI VE AKADEMİK SORUMLULUK

Sezai DEMİR, Öner ÇELİKKALELİ

GEŞTALT TERAPİ YAKLAŞIMINA GÖRE “KENDİLİK”

Betül Gökçen DOĞAN LAÇİN

FARKLI KUŞAK OKUL YÖNETİCİLERİNİN ÖĞRETMENLERİ MOTİVE ETME YÖNTEMLERİ

Emine KOÇYİĞİT AKGÜL, Soner POLAT