RİNG İPLİK MAKİNALARINDAKİ GÜRÜLTÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ

Ring iplik eğirme sistemi kontinü olarak ipliği eğiren ve masuralara saran bir sistemdir. Bu sistemde iplik, çıkış silindirlerini terk ettikten sonra dönen iğ ve kopçanın içinden geçerek büküm almakta, iğ üzerine takılı olarak dönmekte olan masuraya sarılmaktadır. İplik fabrikalarındaki gürültü miktarı artmaktadır. Bunun temel nedenlerinden biri, yoğun rekabet karşısında ring iplik makinelerin üretim oranlarını artırmak için her zamankinden daha yüksek hızlarda çalıştırılıyor olmasıdır. Hız artışının doğrudan bir sonucu olarak denge dışı kuvvetler ve titreşim artmakta ve ses olarak daha fazla enerji açığa çıkmaktadır. Gürültü, sanayileşme ve kentleşmenin yoğun olarak yaşandığı pek çok ülkede insan sağlığını ve yaşam kalitesini daha fazla etkileyen önemli bir sorun olma özelliği taşımaktadır. İnsanlar, yaşamın değişik ortamlarda gürültülü alanlarda bulunmaktadır. Bununla birlikte gürültüden en çok etkilenen kesimi, yüksek düzeyde gürültülerin ortaya çıktığı sanayi kuruluşlarında çalışanlar oluşturmaktadır. Bulanık mantık, insan akıl yürütmesinin bilgisayarlaştırılmasını sağladığı için tahmin doğruluğu ve genel olarak başarı uygulanabilirliği ile olağanüstü tahmin doğruluğu ile toplanması zor olan veriler bulanık mantık tabanlı modeller deneyimlerinden yararlanılarak geliştirilebilir. Bu çalışmada, bulanık mantık tabanlı yaklaşım ile ring iplik makinasında farklı devirlerdeki gürültü düzeyi incelenmiştir.

EVALUATION OF NOISE ON RING SPINNING MACHINES

The ring spinning system is a system that continuously spins yarn and winds bobbins. This yarn, after leaving the delivery rollers, takes the twist of the rotating spindle and traveler, and is wound onto the bobbin, which goes as overlapping on the spindle. The degree of weight in the spinning mills increases. On top of that, one of the reasons is working at its higher speeds to improve the production rates in the production process in a competitive environment of development. The evaluation and evaluation of speed balance almost as a whole is increasing, and in the evaluation of more energy in sound. assessment does not qualify as a problem of poor human health and condition in many countries. It is at a level to serve people. “Production rather than production consists of elements freed from the emergence of high-level indicators. Fuzzy logic can be developed by tool from tool pilots with predictive and general applicability to the planning of aircraft by human being difficult to craft. In this model, the appropriate gear wheel on the appropriate type gear wheels.

___

  • Atherley, G. R. C. 1964. Monday Morning Auditory Threshold In Weavers. Br. J. Industr. Med. 21, 150-153.
  • Burns, W.,,1965. Noise As An Environmental Factor In Industry. Trans. Ass. Med. Off. 15, 2-11.
  • Burns, W., Hinchcliffe, R. & Littler, T. S., I964. An Exploratory Study Of Hearing And Noise Exposure In Textile Workers. Ann. Occup. Hyg. 7, 323-333.
  • Crawford, R., 2022. Noise Control On Textile Machinery. The Royal Society Publishing, Vol. 263A, Issue 1, Pages 347-367.
  • Crawford, R., I967. Noise Of Rotating Spindles And Bobbins In A Textile Machine. J. Sound Vibr. 5, 317- 329.
  • Dionova, B. W., Mohammed, M. N., Al-Zubaidi, S., Yusuf, E., 2020. Environment Indoor Air Quality Assessment Using Fuzzy Inference System, Ict Express, Vol. 6, Issue 3, Pages 185-194.
  • Glorig, A., Ward, W. D. & Nixon, J.,1961. Damage Risk Criteria And Noise Induced Hearing Loss. Arch. Otolaryngol. 74, 413.
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi