PNÖ-MEKANİK ARMÜR MAKİNASININ TASARIM VE İMALATI

Bu çalışmada, dokuma makinelerinde kullanılan ağızlık açma mekanizmalarının incelenmesi ve ağızlık açma sistemlerinden armürlü mekanizmalarda kullanılan pnömatik mekanizmalarının araştırılması yapılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucu dokuma makinelerinde kullanılabilecek maliyeti düşük, üretimi ve bakımı kolay yeni bir armür tasarlanıp üretilmiştir. Özellikle çözgü iplerindeki gerilmeleri en aza indirilmiş kumaş imalatı yapabilecek bir sistem geliştirilmiştir. Kam ve izleyici tasarımı tamamlandıktan sonra tahrik, seçim ve çerçevelere hareket iletim mekanizmalarının üretimi ve montajı yapılmıştır. Mekanizmaların hassas ayarlamaları da tamamlandıktan sonra farklı hızlarda otomatik olarak çalıştırılması sağlanmıştır. Çalışmamızda dokuma makinelerinde ağızlık oluşturmak için kullanılan, bu amaçla çerçevelerin hareketlerini sağlayan ağızlık açma tertibatlarından birisi olan yeni nesil pnö-mekanik armür makinesi ile çözgüde meydana gelen gerilim değerlerinde optimum sonuçlara ulaşılmıştır. Dokuma işlemi boyunca ortalama çözgü gerilimi 34,6 cN olarak gerçekleşmiştir.

DESIGN AND MANUFACTURING OF PNEU-MECHANIC DOBBY MACHINERY

The contents of the shed opening frames used in the weaving machines and the pneumatic connections used in the dobby mechanisms of the shedding cost were made. As a result of the weaving, a new dobby with low cost, easy to manufacture and maintain was designed and produced in weaving machines. In particular, you can run a system that can manufacture fabrics with minimized tensions in warp threads. After executing the cam and tracking design, the drive, select, and motion acquisition to the frames were fabricated and assembled. After seeing the precise adjustments of the mechanisms, they were automatically operated at different speeds. Optimum results have been achieved in the incoming tension values in the warp with the new generation pneu-mechanical dobby machine, which is one of the shedding devices used to create sheds in Bizim Study weaving machines and provides the movements of frames for this purpose. The average warp tension during the weaving process was 34.6 cN.

___

  • Abdulla, G., 2006. Dokuma Makinelerinde Ağızlık Açma Mekanizmalarının Araştırılması ve Modernizasyonu. DPT Projesi, 2003K120950, 138s. Ankara
  • Abdulla, G., Palamutçu, S., 2006. RA - 14 Rotatif Armürünün Programlama Kilit Sisteminin Konstrüksiyonunun Sentezi ve Hesabı. 2. Tekstil Teknolojileri ve Tekstil Makinaları Kongresi, s.85-89. İstanbul.
  • Abdulla, G., 2002. Dokuma Makinesi için Yüksek Hızlı Armür Dizaynı. TÜBİTAK Projesi, İSAG-139, 87s. Ankara
  • Abdulla, G., Hasçelik, B., Soydan, A.S., 2001. Yeni Bir Armür Konstrüksiyonun Analizi ve Deneysel Çalışmaları. Makine Tasarım ve İmalat Teknolojileri Kongresi. s. 119-124. Konya.
  • Adanur, S., 2020. Handbook of Weaving. CRC press.
  • Adanur, S., 2001. Handbook of Weaving Technomic Publishing Company. 429p. USA.
  • Djuraev, A., 2021. Development of the Design And Justification of The Parameters of The Guide Rapier of The Weaving Machine. Journal of Physics: Conference Series. Vol. 2094. No. 4. IOP Publishing.
  • Djurayev, A., Madrakhimov, Sh., Mavlyanov, A P., and Urinova, S., 2020. Delopment and Substantiation of the Parametrs of the Battery Mechanisms with Elastic Elements of the Weaving Machines, International Journal of Recent Technology and Engineering, 9(3) 3343-8.
  • Eren, R., Özkan, G., Turhan, Y., 2008. Kinematics of Rotary Dobby and Analysis of Heald Frame Motion in Weaving Process. Textile Research Journal, 78:1070-1079
  • Eren, R., Özkan, G., Karahan, M., 2005. Comparison of Heald Frame Motion Generated by Rotary Dobby, Crank and Cam Shedding Motions. Fibres and Textiles, Vol. 13, Issue 52, Pages 78-83.
  • Eren, R., 2000. Armürlü Ağızlık Açma Mekanizmaları. Tekstil Maraton Dergisi, 5:46-55.
  • Fimtextile Firması, 2018. Armür Makineleri Ürün Katalogları.
  • Gandhi, K. L., 2020. The Fundamentals of Weaving Technology. Woven textiles. Woodhead Publishing, 167-270.
  • Hasçelik, B., 2008. Beklemeli Salınım Hareketli Rotatif Armür Makinesinin Kinematik ve Dinamik Analizi, Pamukkale Üniversitesi, Yüksek Lisans tezi, 114s. Denizli.
  • Kodaloğlu, M., 2019. Pnö-mekanik Armür Makinesinin Tasarım ve Imalatı. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 124s.
  • Marks, R., 1976. Principles of Weaving. The Textile Institute, 248p. Manchester.
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

BİTKİSEL BOYALAR İLE DOĞAL KUMAŞLARA BASKI UYGULAMASI

Güler ÖNCÜ, Füsun ERGÜL

RİSK TAKİBİNDE WEB TABANLI HARİTALARIN KULLANILMASI: KORONA VİRÜS WEB HARİTASI ÖRNEĞİ

Bilal ER, Lütfiye KUŞAK

FARKLI PERFORMANS KRİTERLERİ ALTINDA PARALEL MAKİNE ÇİZELGELEME PROBLEMİ

Hilmiye Betül DİKMEN, Fatih BALCI, Ecem ÇETİN, Yasemin ILGIN, Hakan KAYA, Yusuf Baran KARTAL, Feyzagül OSMANLI, Ayça Mine ÖZEN, Ece SÜRÜCÜ, Damla KIZILAY

ÇAY HASADI ÇİZELGELEME İÇİN MATEMATİKSEL MODEL ÖNERİSİ

Bedirhan SARIMEHMET, Hacı Mehmet ALAKAŞ, Mehmet PINARBAŞI, Tamer EREN

GİRESUN KALİTE ORGANİK VE KONVANSİYONEL TOMBUL FINDIKLARIN MEYVE KALİTESİ İLE GEOMETRİK VE RENK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Hasan KARAOSMANOĞLU

TOZ KAKAOLU İÇECEKLERİN PREBİYOTİK KOMBİNASYONUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ YÖNÜNDEN OPTİMİZASYONU

Sirin OBA İLTER, Osman YILMAZ

KİLİS'TE KONUTSAL SU TÜKETİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Yunus ÖZTÜRK, Hüseyin Çağan KILINÇ, Halil İbrahim ABAMA

ASİMETRİK EŞ-DÜZLEMSEL ŞERİT BESLEMELİ ANTEN İLE MOTOR YAĞ SEVİYE VE KULLANIM ÖMRÜ TESPİTİ

Mustafa YILDIRIM, Mahmut Ahmet GÖZEL

ÇEŞITLI ÜYELIK FONKSIYONLARI ALTINDA BULANIK ÇOK AMAÇLI DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA PROBLEMLERİ: KARŞILAŞTIRMALI BIR ANALİZ

Özlem AKARÇAY, Nimet YAPICI PEHLİVAN

KAYISI ÇEKİRDEĞİNİN YAĞ VERİMİ VE FİZİKOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE GELENEKSEL VE YEŞİL EKSTRAKSİYON YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI İNCELENMESİ

Muhammed Mustafa ÖZÇELİK, Erdogan KÜÇÜKÖNER