Mardin ve Midyat'ta kullanılan bina yapı taşlarının bazı fiziksel özellikleri

Bu çalışmada, Mardin İl merkezi ve Midyat ilçesinde yaygın bir şekilde bina yapı elemanı olarak kullanılan ve halk arasında işleme kolaylığı, ısıl özellikleri v.s. açısından övgü ile sözü edilen Mardin ve Midyat taşlarının bazı fiziksel özellikleri araştırılmaktadır. Amaç, bölgede çok kullanılan bu taşların, bina yapı elemanı olarak gerçekte ne tür özelliklere sahip olduğunu belirlemektir. Bu amaçla, her taş için iki ayrı taş ocağından numuneler alınmış, kimyasal analizlerden sonra, ısıl iletkenlik, su emme ölçmeleri ve mukavemet deneyleri yapılmıştır. Isıl analizlerden elde edilen sonuçlar, şimdi kullanılan diğer yapı elemanları ile karşılaştırılmıştır.

In this study some physical properties of Mardin and Midyat rocks that are praised in the region with their widespread usage as building structure elements, convenient processing and thermal properties, have been researched. The aim is to determine which properties these rocks have as building structure elements. For this purpose, distinct samples were taken from two different quarries and after chemical analyses, thermal conductivity, water absorption and resistance experiments were done. The results obtained from thermal analyses are compared with other building structures being used.

___

  • 1. Biçer, Y., Tanyıldızı, V., Pehlivan D., Yıldırım, Ş., " Fırat Havzasında Bulunan Doğal Yapı Taşlarının Bazı Fiziksel Özelliklerinin Araştırılması" Çukurava Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi Cilt 8, Sayı 2, Sayfa 53-60 Adana, 1993.
  • 2. Denko, Shawa Shotherm Operation Manual No 125-2.K.K. Instrument Products Department, 13-9, Shiba Daiomon, Tokyo, 105, Japan.
  • 3. T.S.E. (704,705).
  • 4. Biçer, Y., Tanyıldızı, V., Yıldırım, Ş., "Çukurova Yöresinde Bulunan Doğal Yapı Taşlarının Bazı Fiziksel Özelliklerinin Araştırılması" 3. Ulusal Soğutma ve İklimlendirme Kongresi, Sayfa 285-292, 4-6 Mayıs 1994 Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • 5. TS 699 "Doğal Yapı Taşlarının Muayene ve Deney Yöntemleri", T.S.E., Ankara, 1978.
  • 6. Özışık M.N., Heat Transfer-A Basic Approch, Mc Graw Hill, 1985.
  • 7. Yapı Malzeme ve Elemanları, Özellikleri-Kullanma Yöntemleri, Ytong, İstanbul, 1995.
  • 8. Arpaci, V., Conduction Heat Transfer, Addison Wesley, Reading, Massachusetts, 1966.
  • 9. Toksoy, M., "Endüstriyel Malzemelerin Isıl İletkenlik Katsayıları" T.M.M.O Mühendis ve Makine Dergisi, Sayı 347, pp 12-15,1988.