İş sağlığı ve iş güvenliği konularında devletin işverenin, işcinin görev ve sorumlulukları

Bu makalede iş güvenliği, iş sağlığı konularındaki mevzuatlar incelenip devletin,işverenin ve işçinin sorumlulukları incelenecektir. Sanayileşmenin doğal bir sonucu olarak, yoğun işçi çalıştırılan iş yerlerinde iş kazalarının sayısında büyük artışlar olmuştur. Önceleri bu kazalar işverenler tarafından fazla önemsenmezken zaman içinde bu kazalar sonucu doğan üretim kayıpları işverenlerin önlem alma zorunluluğunu doğurmuştur. Bir yandan yapılan düzenlemelerle; iş yerlerindeki çalışma koşulları işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından tehlikelerden arındırılmaya çalışılırken diğer yandan da sosyal güvenlik kuruluşlarının işverenlere sadece kusurlarının bulunmadığı durumlarda güvence sağlayacağı fikri yerleştirilmeye çalışılmıştır. Bugün için sosyal güvenlik kuruluşlarının kusurlu işverenlere bir güvence sağlayamayacağı fikri toplum tarafından kabul edilmiş ise de; iş yerlerinin tehlikelerden arındırılmış olduğunu söylemek pek mümkün değildir.

In this paper, the reponsibilities of employers, state institutions and workers on topics of safety of work and health of work will be investigated. As a natural consequence of industrialization, there is considerable increase in industrial accidents (injuries) in companies that employ many workers. Although employers didn't give too much importance to these injuries, as the time past, serious precautions are needed in case of manufacturing capability losses. While the working conditions in factories, workshops and companies is tried to be refined from dangerous situations, employers are informed about that the only way of taking social security is having any reponsibility of employers related to injuries. Even many organizations and institutions in society accept this rule, we cannot say that the dangerous conditions are fully eliminated.

___

1.Çenberci M., İş Kanunu Şerhi Ankara, 1986

2.Eren F., Borçlar Hukuku ve İş Hukuku Açısından İşverenin İş Kazası ve Meslek Hastalıklarından Doğan Sorumlulukları Ankara, 1974

3.Atabek R., İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Yönünden İşverenin Sorumluluğu Eskişehir,1976

4.Akyüz N., İş Güvenliği Mevzuatı, İstanbul, 1976

5.Süzek S., İş Güvenliği Hukuku Ankara, 1975

6.Fer U., YODÇEM-İş Güvenliği Nodarı Ankara, 1998

7.Turhan C., Seminer Nodarı Ankara, 1989

8.Arıcı K. İşçi. Sağlığı ve İş Güvenliği Bülteni Kasım, 1997