Gelecekte taşıtlarda kullanılacak olan elektronik fren sistemlerinin incelenmesi

Teknolojideki ilerlemelerle birlikte mekanik sistemler yerini sistemlere bırakmaktadır. Taşıtlarda kullanılan ve kullanılması düşünülen fren sistemleri de bunların en önemli olanlarını teşkil etmektedir. Bilinen fren sistemleri dışında kullanılması düşünülen elektronik fren sistemleri, elektro Jıidrolik ve elektro jnekanik fren sistemleridir. Elektro-mekanik fren sistemi, fren hidroliği ve hidrolik boru hattı elamanlarını tamamıyla kaldırarak bunların yerine elektronik devre elemanlarını kullanmaktadır. Bunun sonucunda frenleme gücü her bir tekerlek için elektrik motorlarıyla doğrudan üretilmektedir. Bu motorlar elektronik kontrol ünitesi (EKÜ) tarafından kontrol edilmekte ve elektronik pedal modülünden gelen sinyale göre hareket etmektedir. Elektro-hidrolik fren sisteminde ise sensörler pedal hareketini ve sürücünün pedala uyguladığı kuvveti ölçmekte ve aldığı verileri elektronik kontrol ünitesine iletmektedir. Frenleme için ihtiyaç duyulan optimum hidrolik basıncı her bir tekerlek için elektronik kontrol ünitesi tarafından hesaplanmakta ve uygulanmaktadır. Bu çalışmada, elektronik fren sistemlerinden; elektro-mekanik ve elektro-hidrolik fren sistemleri frenleme performansları ve güvenilirlikleri açısından incelenmiştir.

As technology advances, more and more mechanical systems are being replaced by electronics. Brake fluids and hydraulic lines are eliminated entirely by Electro Mechanical Brake. The braking force is generated directly at each wheel by high performance electric motors; they are controlled by an Electronic Control Unit (ECU) and actuated by signals from electronic pedal module. In electrohydraulic brake system, Sensors measure the motion and driver's force on the brake pedal, and transmit that data to the control unit. A computer calculates the optimum hydraulic pressure for each wheel and applies exactly the amount of braking force needed. In this study, electro-mechanical and electro-hydraulic brake system from brake-by wire systems have been investigated according to reliability and brake performance.

___

  • 1. Arslan, R., Sürmen, A,, "Otomotiv Elektroniği" Bosch, Aktüel Basım Yayın, İstanbul, 2004.
  • 2. Çavdar, A., Uçar, M., Göktan, A., "Kazalardaki Kusur Oranlarına Bağlı Olarak Otomobillerin Pasif güvenlik Sistemleri Bakımından Puanlanması", II. Otomotiv Teknolojileri Kongresi, OTEKON'04, Sayfe 447-455,21-23-Haziran 2004.
  • 3. Ronald. K., Jurgen., "Automotive Electronics Handbook", 98- 49492, ISBN 0-07-034453-1, McGraw-Hill, 1999.
  • 4. Bauer, H., "Automotive Handbook", 5th Edition, Robert Bosch GmbH, Germany, 2000.
  • 5. Çavdar, A., "Otomobillerdeki Aktif ve Pasif Güvenlik Sistemlerinin Taşıt Tasarımı ve Taşıt Güvenliği Bakımından İncelenmesi", Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli, 2002.
  • 6. Anonymous, "DELPHİ Automotive Systems Integrated Safety Systems", 2001.
  • 7. Otomotiv Bilim ve Teknolojileri Topluluğu, "Elektro-Hidrolik Ve Elektro-Mekanik Fren" www.obitet.gazi.edu.tr/.
  • 8. Continental Automotive Systems, "The Electro Mechanical Brake, The Electro Hydraulic Brake", www.conti.online.com/.
  • 9. Freescale, "Electro-Mechanical Braking", www.freescale.com/.
  • 10. Çavdar, A., Uçar, M., Demir, A,, "Taşıtlarda Kullanılan Hız Kontrol Sistemlerinin Sürüş Güvenliği Açısından İncelenmesi", III. Otomotiv Teknolojileri Kongresi, OTEKON'06, Sayfa 191- 198,26-28 Haziran 2006.
  • 11. Çavdar, A., Uçar, M., "Mekatroniğin Taşıt Güvenliğindeki Önemi Ve Elektronik Frenlerin İncelenmesi", III. Otomotiv Teknolojileri Kongresi, OTEKON'06, Sayfa 167-173, 26-28 Haziran 2006.
  • 12. Hitachi, "Vehicle Dynamics Electric Control Systems for Safe Driving", www.hitachi.com/.
  • 13. Marc, M, Meinecke., at all, "Strategies In Terms Of Vulnerable Road User Protection", Strategies İn Terms Of Vulnerable Road User Protection D6: Strategies in Terms of VRU Protection, Systems And Services For The Citizen Project Ist-2001-34040, 1998-2002.