MESLEK MENSUPLARININ UFRS’YE BAKIŞ AÇILARI VE FARKINDALIK DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Globalleşme ile birlikte uluslararası finansal işlemler hem teknik hem de hacim olarak artmıştır. Uluslararası piyasalarda faaliyet gösteren işletmeler ülkelerin muhasebe sistemlerindeki farklılıklar nedeniyle çeşitli zorluklar yaşamaktadırlar. Bu nedenle tüm ülkelerde tek bir finansal raporlama dilinin uygulanması önerilmiş ve bu konuda birçok çalışma yapılmıştır. Türkiye de bu sürece aktif olarak katılmış olup uygulamanın başarısında meslek mensuplarının muhasebe standartları konusundaki farkındalıkları büyük önem taşımaktadır. Antalya ve Alanya’da faaliyet gösteren meslek mensuplarının muhasebe standartlarına bakış açılarının araştırıldığı bu çalışmadan elde edilen bulgular meslek mensuplarının gerek uluslararası gerekse ulusal muhasebe standartları konusunda bilgilerinin oldukça yetersiz olduğunu göstermektedir. Meslek mensupları standartları karmaşık ve uygulanması zor olarak algılamaktadırlar.

AN INVESTIGATION ON THE ASPECTS OF PUBLIC ACCOUNTANTS TO IFRS AND AWARENESS LEVEL

International financial transactions have increased both technically and in terms of volume by means of globalization. Enterprises operated in international markets encounter some difficulties due to different accounting systems of the countries. Consequently, single financial reporting language is recommended to be implemented in all the countries and lots of studies have been made in this field. Turkey has attended in this implementation process as a working partner as well and awareness of public accountants about accounting standards is very important for success. In this study, the perspective of the employed that show activity in Antalya and Alanya has been investigated upon the accounting standards. The empirical results of this study have shown us that public accountants have rather inadequate knowledge on IFRS and Turkish Accounting Standards. All in all, it can be concluded from their point of view that, accounting standards are complicated and difficult to be implemented according to the public accountants.

___

  • TENKER N., TETİK N., (2007) “Accounting in Turkey, yesterday and today”, Global Business and Economics Review, Vol.9, No.4.
  • ÜLKÜ S., (2008) Kobiler İçin UFRS Taslağının Muhasebe Mesleği Mensupları Tarafından Algılanışına Yönelik Bir Araştırma- İstanbul Örneği, Yüksek Lisans Tezi.
  • YALKIN Y.K., DEMİR V., DEMİR D., (2006) “Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ve Türkiye’de Finansal Raporlama Standartlarının Gelişimi”, Dünya Muhasebe Kongresi.