6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (TTK’NA GÖRE TAM BÖLÜNME İŞLEMİ: VERGİLENDİRME KARŞISINDAKİ DURUMU VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Bu çalışmada, 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre sermaye şirketlerinde tam bölünme işleminin vergilendirme karşısındaki durumu ve muhasebeleştirilmesinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre tam bölünme işlemi, Kurumlar Vergisi Kanunu madde 19’daki koşulları karşıladığında özel tüketim vergisi hariç her türlü vergi ve harçtan istisnadır. Tam bölünmeye konu olan varlık ve borçlar cari ya da kayıtlı değerlerine göre muhasebeleştirilebilir. Ancak, devrolunan varlık ve borçların kayıtlı değerlerine göre muhasebeleştirilmesi, hem Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19. maddesinde tanımlanan vergisiz bölünmenin koşuluna hem de bölünme işleminin amacı ve niteliğine daha uygundur. Ayrıca, tam bölünme işleminin muhasebeleştirilmesi, devralan şirketin mevcut veya yeni kurulan şirketler olup olmamasına göre de devralan şirketler açısından farklılık göstermektedir.

“FULL DEMERGER ACTIVITY” UNDER THE NEW TURKISH COMMERCIAL CODE NO.6102: ITS RECOGNITION AND TAXATION

The purpose of this study is to examine full demerger of corporations, its taxation and recognition under the New Turkish Commercial Code #6102. Full demerger process under New Turkish Commercial Code is exempt from all taxes and charges except the special consumption tax, provided that the transaction meets the conditions listed in the Article 19 of the Turkish Corporate Income Tax Law. Assets and liabilities subject to full demerger can be recognized at their current or book values. However, recognition of the transferred assets and liabilities at their book values is more feasible in terms of both the full demerger condition defined in Article 19 and the nature and purpose of demerger activity. Further, recognition of full demerger activity varies depending on whether the transferee is an existing or newly established company.

___

  • Tekinalp, Ü. 2004. “Bölünmenin Bugünkü Maddi Hukuk Cephesi”. Necip Kocayusufpaşaoğlu İçin Armağan. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Yıldız, S. ve H. Ünsal. 2005. “Türkiye ve Avrupa Birliğinde Şirket Bölünmeleri ve Vergilendirme Karşısındaki Durumu”, Mali Çözüm Dergisi, 72 (Temmuz, Ağustos, Eylül): 210-229.