VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ

Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerin, finansal tablolarını Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümlerine göre hazırlamak zorunda oldukları bilinmektedir. Ayrıca Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından, 27.07.2017 tarihinde yayınlanan “Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) Hakkında Tebliğ” ile, BOBİ FRS’nin, bağımsız denetime tabi ancak, TMS/TFRS uygulamayacak işletmelerin, münferit ve konsolide finansal tablolarının hazırlanmasında uygulanması zorunlu hale getirilmiştir. Bu gelişmeyi takiben KGK tarafından; 28/12/2018 tarihinde Finansal Raporlama Standartlarına Uygun Taslak Hesap Planı yayınlanmıştır. Son olarak yine KGK tarafından; bilanço esasına göre defter tutma ölçütlerini sağlayan ancak bağımsız denetim kapsamında olmayan işletmelerin finansal tablolarının, gerçeğe uygun, ihtiyaca uygun ve karşılaştırılabilir olarak sunulması amacıyla, 12/07/2019 tarihinde KÜMİ FRS Taslak Metni, kamuoyunun görüşlerine açılacak şekilde yayınlanmıştır.Bu çalışmanın amacı; VUK’a göre hazırlanmış mali tabloların, TMS/TFRS, BOBİ FRS ve KÜMİ FRS Taslak Metnine çevrim işlemlerine ait muhasebe kayıtlarının yapılması ve çevrim işlemlerinin finansal performans üzerindeki etkilerinin çok kriterli karar verme (CKKV) tekniklerinden COPRAS yöntemi ile analiz edilmesidir.Bu çalışmanın amacı; VUK’a göre hazırlanmış mali tabloların, TMS/TFRS, BOBİ FRS ve KÜMİ FRS Taslak Metnine çevrim işlemlerine ait muhasebe kayıtlarının yapılması ve çevrim işlemlerinin finansal performans üzerindeki etkilerinin çok kriterli karar verme (CKKV) tekniklerinden COPRAS yöntemi ile analiz edilmesidir.

THE CONVERSION OF FINANCIAL STATEMENTS PREPARED BASED ON THE TPL TO FINANCIAL STATEMENTS PREPARED BASED ON TFRS, BMSE FRS, SME FRS AND THE ANALYSIS OF ITS EFFECTS ON FINANCIAL PERFORMANCE WITH COPRAS METHOD

The businesses in Turkey are obliged to prepare their financial statements in accordance with the Tax Procedure Law (TPL). In addition, the businesses that are subject to independent audit but not to Turkish Accounting Standards (TAS) or Turkish Financial Reporting Standards (TFRS) are required to comply with “the Big and Medium Sized Enterprises Financial Reporting Standards (BMSE FRS) for their individual and consolidated financial statements with the notice issued by Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority (POA) on 27.07.2017. Following that, Chart of Accounts Draft Conforming Financial Reporting Standards was released on 28/12/2018. Lastly, POA published “the Small and Micro Enterprises Financial Reporting Standards Draft” on 12.07.2019 to guide the businesses that meet the criteria for bookkeeping on the basis of balance but not subject to independent audit in preparing reasonable, need-based and comparable financial statements. The aim of the present study is to convert the bookkeeping entries of the financial statements prepared based on the Tax Procedure Law to TAS/TFRS, BMSE FRS, SME FRS and investigate the effects of the conversion by employing COPRAS, which are multiple-criteria decision making models.The aim of the present study is to convert the bookkeeping entries of the financial statements prepared based on the Tax Procedure Law to TAS/TFRS, BMSE FRS, SME FRS and investigate the effects of the conversion by employing COPRAS, which are multiple-criteria decision making models.

___

  • Ağca, A., Aktaş, R. (2007). First Time Application of IFRS and Its Impact on Financial Ratios: A Study on Turkish Listed Firms Ukraine: Problems and Perspectives in Management, 99-112.
  • Akgün, A. İ. (2013). Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının Finansal Analize Etkisi: İMKB’ye Yönelik Bir Araştırma. Doğuş Üniversitesi Dergisi,14(1), 10-26.
  • Alataş, A., Kılıç, İ. (2018). Özet Tablolar ile BOBİ FRS ve TMS/TFRS Arasındaki Farkların Karşılaştırılması. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 64, Ocak, 453-478.
  • Alkan, G.İ., Doğan, O. (2012). Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’nın Finansal Rasyolara Kısa Ve Uzun Dönemli Etkileri: İMKB’de Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 54, 87-100.
  • Ataman, B., Özden, E. (2009). Tek Düzen Hesap Planına Göre Hazırlanan Finansal Tabloların UFRS'ye Uyarlanması ve Rasyo Yöntemi ile Analizi . Muhasebe ve Finansman Dergisi , (44) , 59-73.
  • Ataman, B., Akay, H. (2004). Uluslararası Muhasebe Standartları ve Türkiye’de Uygunluğuna İlişkin Bir Araştırma. 2. Baskı, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
  • Ataman, B., Gökçen, G., Çavlak, H. (2018). Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne (MSUGT’ye) Göre Hazırlanan Finansal Tabloların Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı’na (BOBİ FRS’ye) Uyarlanması ve Rasyo Yöntemi İle Analizi. Finans Ekonomi ve Sosyal araştırmalar Dergisi, 3(2), 458-477.
  • Atmaca, M. (2010). Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarının İşletmelerin Finansal Analizine Etkilerini Değerlendirmeye Yönelik Bir Araştırma, Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, 28(1), 523-548.
  • Atmaca, M., Çelenk, H. (2011). Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarının Finansal Analize Etkilerinin Regresyon Analizi İle Ölçülmesine Yönelik Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 49, 87-100.
  • Ayanoğlu, Y., Yılmaz, A. (2016). TFRS’ye Uyumlu Finansal Tablolara Geçiş ve Oran Analizine Etkisi, Maden Sektörü Örneği, Gazi İktisat ve İşletme Dergisi, 2/2, 41-66
  • Balcı, B. R. (2012). TFRS'lerin Oran Analizine Etkileri. Journal of Yaşar University, 7(28), 4687-4707.
  • Cengiz, H. (2014). Effects Of International Financial Reporting Standards Application On Financial Ratios In Turkey. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 10(21), 163-177.
  • Çelik, M., Aygören, H. ve Uyar, S. (2007). The Impact of International Financial Reporting Standards on Financial Statements and Financial Ratios, The Balkan Countries 1st Conference on Accounting and Auditing, Edirne, 834–835.
  • Doğan, K. (2005). UFRS ve TMS’da Faaliyet Karı ve Mali Oranlarda Faaliyet Karının Kullanılmasına Yönelik Bir Uygulama. İktisat İşletme ve Finans, (233), 108-117.
  • Gökçen, G., Öztürk, E., Güleç, Ö.,F. (2019). KÜMİ FRS Seti Taslağı, BOBİ FRS Seti ve Tam Set TMS/TFRS’nin Temel Konular Açısından Karşılaştırılması, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4(3), 412-430.
  • Gör, Y., Cengiz, S., Dilsiz, M.Ş. (2016), Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının (UFRS) Finansal Oranlar Üzerndeki Etkisi: Bist’de Bir Araştırma, Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi, 20(2), 53-64.
  • Kaklauskas, A., Zavadskas, E.K. ve Trinkunas, V. (2007). “A Multiple Criteria Decision Support On-Line System for Construction”, Engineering Applications of Artificial Intelligence, (20), 163-175.
  • Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı. www.kgk.gov.tr
  • Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartları Taslak Metni. www.kgk.gov.tr
  • Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları. www.kgk.gov.tr
  • Karaömer, Y., Özbirecikli, M. (2019). Effects Of Financial Reporting Differences In Between BOBI FRS And MSUGT On Financial Statement Analysis: An Investigation On Financial Structure Ratios, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ekim (84), 233-250.
  • Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. (2018). Resmi Gazete, Sayı 30458.
  • Özbek, A. (2017). İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı’nın Finansal Performans Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 1-31.
  • Seçer, C. (2009). Financial Statement Effects of Adopting Accounting Standards: The Case of Turkey (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). T.C. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Sultanoğlu, B. (2014). UFRS’nin Borsa İstanbul’daki Şirketlerin Finansal Tabloları Üzerindeki Etkisi: Finansal Bilginin İhtiyaca Uygunluğu ve Finansal Tablolar Analizi (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Başkent Üniversitesi, Muhasebe Finansman.
  • Terzi, S., Oktem, R., ve Şen, I. K. (2013). Impact of Adopting International Financial Reporting Standards: Empirical Evidence from Turkey. International Business Research, 6(4), 55.
  • Uyar S., Büyükşalvarcı, A. (2012). Farklı Muhasebe Düzenlemelerine Göre Hazırlanan Mali Tablolardan Elde Edilen Finansal Oranlar ile Şirketlerin Hisse Senedi Getirileri ve Piyasa Değerleri Arasındaki İlişki. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 25-48.
  • Yazıcı, M. (2003), Muhasebe Standardının Tanımı, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 18, 33-37.
  • Yenigün, T. & Aydemir, O. (2015). TMS/TFRS Uygulamalarının Oran Analizine Muhtemel Etkileri Muhasebe ve Finansman Dergisi, 63-80.
  • Zavadskas, E.K., Kaklauskas A., Turskis A. ve Tamosaitiene J. (2008). Contractor Selection Multi-Attribute Model Applying COPRAS Method With Grey Interval Numbers, 20th EURO Mini Conference Continuous Optimization and Knowledge Based Technologies, 241-247.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB
Sayıdaki Diğer Makaleler

VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ

Ali KABLAN

MALİ MÜŞAVİR ADAYLARININ FİNANSAL OKURYAZARLIK TUTUM VE DAVRANIŞLARIYLA İLGİLİ BİR İNCELEME

Turgay MÜNYAS

ÜLKELERİN UFRS UYGULAMALARININ KABULÜNDE KÜLTÜRÜN ETKİLEYİCİ ROLÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Fevzi Serkan ÖZDEMİR, İsmail Hakkı ÜNAL

İŞLETMELERİN KURUMSAL YÖNETİM NOTLARI İLE FİNANSAL PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI: BİST’DE BİR UYGULAMA

Mustafa KISAKÜREK, Feyzi YAŞAR, Seren AYDINGÜLÜ SAKALSIZ

ORTAK KONTROLE TABİ İŞLETME BİRLEŞMELERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİNDEKİ FARKLILIKLARIN FİNANSAL RAPORLAMAYA ETKİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Samet BÜLBÜL, Yıldız AYANOGLU

VERGİ AFFI UYGULAMALARININ FİNANSAL TABLOLARIN GERÇEĞE UYGUN SUNULABİLMESİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Neslihan ÇETİNKAYA BİLGİN

YALIN MUHASEBE ARACI SKOR TABLOSU İLE DFMA’NIN FİNANSAL YARARLARININ ÖLÇÜLMESİ

Tunç KÖSE, ŞAFAK AĞDENİZ

FİNANSAL BİLGİ KULLANICILARIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU İLE GÜVENCE DENETİMİ KONUSUNDAKİ ALGILARI VE FARKINDALIKLARI

Gülnur SULTANKHANOVA, Serap YANIK

ALTERNATİF PERFORMANS ÖLÇÜTLERİNİN GELECEĞİ VE DENETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Hakan CAVLAK

ENTEGRE RAPORLAMA ANLAYIŞININ CAMELS ANALİZİ İLE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Süleyman EMİR, Özlem Nilüfer KARATAŞ ARACI, Hakki KIYMIK