ENTEGRE RAPORLAMA ANLAYIŞININ CAMELS ANALİZİ İLE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Son yıllarda sadece finansal sonuçlara odaklanan, çevresel ve sosyal olayların sonuçlarını göz ardı eden klasik raporlama yaklaşımı yetersiz bulunmaya başlamış ve bu nedenle bir takım farklı arayışlar ortaya çıkmıştır. Bu arayışlar neticesinde, finansal ve finansal olmayan bilgilerin birlikte raporlanmasını sağlayan yaklaşımlar birçok sektörde farklı kuruluşlar tarafından tercih edilmeye başlanmıştır. Bu yaklaşımlardan en yenilikçi olanı entegre raporlama anlayışıdır. Bu çalışmanın amacı da, bu anlayışın bankacılık sektörü üzerindeki etkisini ölçmektir. Bu amaçla, çalışmada bankaların finansal performansını değerlendirmek için literatürde yaygın bir şekilde kullanılan CAMELS Analizi yöntemi kullanılmıştır. Bankaların kurumsal raporlama düzeylerinin belirlenmesi için ise entegre raporları, sürdürülebilirlik raporları ve faaliyet raporları içerik analizi yöntemiyle puanlandırılarak entegre raporlama düzeyleri belirlenmiştir. Çalışmanın kapsamını KAP’da sektörel bazda sınıflandırılan 13 banka oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve yorumlanması için panel veri regresyon analizi kullanılmıştır. Analiz sonucunda, entegre raporlama düzeyi ile bankaların sermaye yeterliliği ve karlılığı arasında olumlu, yönetim kalitesi arasında olumsuz bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca, bankaların Entegre Raporlama Benimsemeleri ile aktif kalitesi, karlılığı ve likiditesi arasında olumlu, yönetim kalitesi arasında olumsuz bir ilişkiye rastlanmıştır.

EVALUATION OF THE EFFECT OF INTEGRATED REPORTING APPROACH ON FINANCIAL PERFORMANCE WITH CAMELS ANALYSIS: AN APPLICATION IN THE BANKING SECTOR

In recent years, the classical reporting approach, which focused only on financial results and ignoredthe results of environmental and social events, has become insufficient over time and a number ofdifferent quests have emerged for this purpose. As a result of these searches, approaches enablingfinancial and non-financial information to be reported together have been preferred by different organizationsin many sectors. The most innovative of these approaches is the integrated reporting approach.The purpose of this study is to measure the effect of this understanding of the banking sector.For this purpose, the CAMELS Analysis method, which is widely used in the literature, was used toevaluate the financial performance of banks in the study. In order to determine the corporate reportinglevels of the banks, the integrated reporting levels were determined by scoring the integrated reports,sustainability reports and annual reports through the content analysis method. The scope of the studyconsists of 13 banks classified in sectoral basis in KAP. Panel data regression analysis was used toevaluate and interpret the obtained data. As a result of the analysis, the integrated reporting Level has apositive relationship between the banks’ capital adequacy and profitability and a negative relationshipbetween the quality of management. In addition, there was a positive relationship between active quality,profitability and liquidity, and a negative relationship between management quality with banks’integrated reporting adoption.

___

  • Albetairi, H. T. A., Kukreja, G., ve Hamdan, A. (2018). Integrated reporting and financial performance: Empirical evidences from Bahraini listed insurance companies. Accounting and Finance Research, 7 (3), 102–110.
  • Allaberdiyev B., Buccolieri L., Pellegrini A., Rezgui N., ve Romano I. (2012). Cassandra Effect: A Retrospective Analysis of 1960s and 1970 Forecasts, Eni Corporate University.
  • Aras, G., ve Sarıoğlu, G. U. (2015). Kurumsal Raporlamada Yeni Dönem: Entegre Raporlama. İstanbul: İmak Ofset.
  • Arslaner, Y. B. (2018). Türk Kalkınma ve Yatırım Bankacılık Sektöründe Performans (Camels) Analizi (Yayınlanmış Uzmanlık Tezi). İller Bankası A. Ş.
  • Babuşçu, Ş. (1997). Bankacılıkta Risk Derecelendirmesi (Rating) ve Türk Bankacılık Sektörüne Uygulaması. Ankara: Sermaye Piyasası Kurulu.
  • Cole, R. A., ve Gunther, J. W. (1995). A Camel Rating's Shelf Life. Federal Reserve Bank of Dallas Financial Industry Studies, 13-20.
  • Conway, E. (2019). Quantitative Impacts of Mandatory Integrated Reporting. Journal of Financial Reporting and Accounting, 17 (4), 604-634.
  • Çelik, P. (2004). Bankaların Risk Derecelendirmesi. Ankara: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü.
  • Eccles, R. G. ve Armbrester, K. (2011). Integrated Reporting in the Cloud. IESE Insight, No: 8, First Quarte, 13-21.
  • Entegre Raporlama Türkiye Ağı - ERTA, www.entegreraporlamatr.org.
  • EY. (2014). Integrated Reporting: Elevating Value.
  • Gençoğlu, Ü. G. ve Aytaç, A. (2016). Kurumsal Sürdürülebilirlik Açısından Entegre Raporlamanın Önemi ve BIST Uygulamaları. Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:72, 51-66.
  • Global Reporting Initiative - GRI. (2013). GRI G4 Financial Services Sector Disclosures. https://www.globalreporting.org/Documents/ResourceArchives/GRI-G4-Financial-Services-Sector-Disclosures.pdf.
  • Global Reporting Initiative - GRI. About GRI. https://www.globalreporting.org/Information/about-gri/Pages/default.aspx
  • Global Reporting Initiative - GRI G4. (2013). Global Reporting Initiative G4 Reporting Principles and Standard Disclosures. www.globalreporting.org/resourcelibrary/GRIG4-Part1-Reporting-Principles-and-Standard-Disclosures.pdf.
  • Gujarati, D. (2016). Örneklerle Ekonometri (Çeviren: Doç. Dr. Nasip Bolatoğlu). Ankara: BB101 Yayınları.
  • Gümüş, F. B. ve Nalbantoğlu, Ö. (2015). Türk Bankacılık Sektörünün Camels Analizi Yöntemiyle 2002-2013 Yılları Arasında Performans Analizi. AKÜ İİBF Dergisi, 17 (2), 83-106.
  • Harris, R. D. ve Tzavalis, E. (1999). Inference for Unit Roots in Dynamic Panels Where The Time Dimension is Fixed. Journal of Econometrics, 91, 201-226.
  • Hirtle, B. J. ve Lopez, J. A. (1999). Supervisory Information and the Frequancy of Bank Examinations. Federal Reserve Bank of New York Economic Policy Review, 5 (1), 3-4.
  • Hurghis, R. (2015). Integrated Reports and Financial Performance: An Analysis. Babeș Bolyai University, The Faculty Of Economics And Business Administration, Conferance Paper.
  • International Integrated Reporting Council - IIRC. (2013). Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi. International Integrated Reporting Council.
  • Integrated Reporting - IR. (2011). Towards Integrated Reporting Communicating Value in The 21st Century.
  • Kandemir, T. ve Arıcı, N. D. (2013). Mevduat Bankalarında CAMELS Performans Değerleme Modeli Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma (2001-2010). Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18 (1), 61-87.
  • Karaçor, Z. Ö., Mangır, F., Kodaz, Ş. S. ve Kartal, M. (2017). Kamusal ve Özel Sermayeli Bankaların CAMELS Performans Analizi: Türkiye Örneği. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4 (2), 47-65.
  • Karğın, S., Aracı, H. ve Aktaş, H. (2013). Entegre Raporlama: Yeni Bir Raporlama Perspektifi. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 2013-1, 27-46.
  • Kaur, P. (2015). A Financial Performance Analysis of the Indian Banking Sector Using CAMEL Model. The IUP Journal of Bank Management, 14 (4), 19-33.
  • King Report. (1994-2009). King Report On Corporate Governance For South Africa.
  • Özdemir, H. (2014). "Entegre Raporlama ve Değer Yaratma" Konulu Panel Konuşması.
  • Tatoğlu, F. Y. (2018). Panel Veri Ekonometrisi Stata Uygulamalı. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.
  • Tatoğlu, F. Y. (2018). Panel Zaman Serileri Analizi Stata Uygulamalı. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.
  • Tlili, M., Othman, H. B. ve Hussainey, K. (2019). Does Integrated Reporting Enhance The Value Relevance of Organizational Capital? Evidence From The South African Context. Journal of Intellectual Capital, 20 (5), 642-661.
  • Tükenmez, M., Demireli, E. ve Akkaya, G. C. (2009). Kamu Bankalarında CAMELS Performans Derecelendirme Sistemi Üzerine Bir İnceleme. 13. Ulusal Finans Sempozyumu Afyonkarahisar, 467-468.
  • Vitolla, F., Salvi, A., Raimo, N., Petruzzella, F. ve Rubino, M. (2020). The Impact on The Cost of Equity Capital in The Effects of Integrated Reporting Quality. Business Strategy and The Environment, 29 (2), 519-529.
  • Yüksel, F. (2018). Entegre Raporlama ve Finansal Performans İlişkisi: Türkiye ve Güney Afrika Katılım Bankaları Üzerinde Bir Araştırma, Kırklareli Üniversitesi İİBF Dergisi, 7 (2), 1 – 17.
  • Yüksel, F. ve Kayalı, C. A. (2020). Entegre Raporlama İlkelerinin Finansal Performansa Etkisi: BIST Banka Endeksi Üzerinde Bir Araştırma. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Özel Sayı 2020 (22), 65-80.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB
Sayıdaki Diğer Makaleler

MALİ MÜŞAVİR ADAYLARININ FİNANSAL OKURYAZARLIK TUTUM VE DAVRANIŞLARIYLA İLGİLİ BİR İNCELEME

Turgay MÜNYAS

ZAMAN SÜRÜCÜLÜ FAALİYET TABANLI MALİYETLEME YÖNTEMİ İLE YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ MALİYETLERİNİN ANALİZİ

Hakan KAÇAK

FAALİYET TABANLI MALİYETLEME: KAMU HASTANESİ GÖZ SAĞLIĞI BÖLÜMÜNDE BİR UYGULAMA

Pınar KURT, Metin SABAN, Fikret ÇANKAYA

BÜYÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS), KÜÇÜK VE MİKRO İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (KÜMİ FRS) TASLAK METNİ İLE VERGİ USUL KANUNU’NUN DEĞERLEME HÜKÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Zehra HABERAL

ENTEGRE RAPORLAMA ANLAYIŞININ CAMELS ANALİZİ İLE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Süleyman EMİR, Özlem Nilüfer KARATAŞ ARACI, Hakki KIYMIK

ORTAK KONTROLE TABİ İŞLETME BİRLEŞMELERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİNDEKİ FARKLILIKLARIN FİNANSAL RAPORLAMAYA ETKİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Samet BÜLBÜL, Yıldız AYANOGLU

ALTERNATİF PERFORMANS ÖLÇÜTLERİNİN GELECEĞİ VE DENETİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Hakan CAVLAK

VERGİ AFFI UYGULAMALARININ FİNANSAL TABLOLARIN GERÇEĞE UYGUN SUNULABİLMESİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Neslihan ÇETİNKAYA BİLGİN

VUK’A GÖRE HAZIRLANMIŞ FİNANSAL TABLOLARIN TFRS, BOBİ FRS VE KÜMİ FRS TASLAĞINA UYGUN FİNANSAL TABLOLARA DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ VE FİNANSAL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN COPRAS YÖNTEMİ İLE ANALİZİ

Ali KABLAN

BAĞIMSIZ DENETİMİN GÖZETİMİ: ÜLKELERARASI KAMU GÖZETİM KURUMLARININ YAPISAL KARŞILAŞTIRMASI

Ayten ÖZBİNGÖL, Nalan AKDOĞAN