Serbest muhasebeci mali müşavir stajyerlerinde mobbing algısına yönelik Van ilinde bir araştırma: 2009 ve 2014 yılları karşılaştırması

ÖZET İşyerinde psikolojik yıldırma yani mobbing, kamu ve özel örgütlerde çalışanların psikolojik ve fiziksel sağlıklarını bozan onları işten istifa etmeye kadar yönelten psikolojik terör veya her tür zorbaca davranışlardır. Bu çalışma, 2009 Mayıs ve 2014 Nisan yılları itibariyle Van SMMM Odasına kayıtlı stajyerler üzerinde mobbingin etkilerinin var olup olmadığını, bu tür davranışlara ne tür tepkiler verildiğini ve bu tür davranışların var olması durumunda ne tür tepkiler gösterebileceklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır.

A research on mobbing inception of certified public accountant trainees in province of Van: A comparison of years 2009 and 2014

Mobbing, a psychological suppression at work place, is a sum of psychological terror or any kind of despotic behaviour which deranges the psychological and physical health of the workers of public and private services and even leads them up to resignation. This study, which aims to find out whether mobbing impacts exist or not, what kinds of reactions are reflected and how the workers would have reacted in case of such behaviors, is held on certified public accountant trainees registered on Van CPA Organisation between May 2009 and April 2014.

___

Agervold, Mogens; “Bullying at Work: A Discussion of Definitions and Prevalence, Based on An Empirical Study”, Scandinavian Journal of Psychology, 48, 2007.

Aydın, Şule; Özkul, Emrah; “İş Yerinde Yaşanan Psikolojik Şiddetin Yapısı ve Boyutları: 4 – 5 Yıldızlı Otel İşletmeleri Örneği”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C. 7, S. 2, 2007.

Baykal, Adnan Nur; Yutucu Rekabet Kanuni Devrindeki Mobbing’den Günümüze, 1.Baskı, Sistem Yayıncılık, 2005, İstanbul.

Bilgili, Abbas; İş Hukuku Açısından Mobbing (Psikolojik Taciz), Karahan Kitabevi, 2012, Adana.

Cengiz, Recep; vd.; “Futbol Kulüplerinde Yıldırma Algısı İle İş Doyum Düzeyleri Arasındaki İlişki”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C: 5, S: 9, 2012.

Cindiloğlu, Mihrican; Örgütsel Değerlerin Mobbing Üzerine Etkisi ve Bir Uygulama, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2010, Kütahya.

Çiçekay, Hatice; İşyerinde Psikolojik Baskı: Mobbing, Sebepleri, Sonuçları ve Van İli Örneği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2010, Van.

Çobanoğlu, Şaban; Mobbing İşyerinde Duygusal Saldırı ve Mücadele Yöntemleri, 1.Baskı, Timaş Yayınları, 2005, İstanbul.

Dangaç, Gönül; [http://www.biymed.com/makaleler/yazar.asp?yaziID=403], Erişim Tarihi: 24 Temmuz 2009.

Gökçe, Asiye Toker; Mobbing: İşyerinde Yıldırma Nedenleri ve Başa Çıkma Yöntemleri, 1. Baskı, Pegem Akademi Yayıncılık, 2008, Ankara.

Çabuk, Çağlar; [http://www.aktuelpsikoloji.com/haber.php?haber_id=4955], Erişim Tarihi: 21 Temmuz 2009.

Hecker, Thomas E.; “Workplace Mobbing: A Discusion for Librarians”, The Journal of Academic Librarianship, V. 33, N. 4, 2007.

Karakale, S. Berna; Mobbing ve Mobbingle Başa Çıkma Yöntemleri: Mobbing Mağdurlarına Yönelik Bir Araştırma, Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2011, Yalova.

Koçak, Yüksel; Yeşilyurt, Cavit; “Türk Hukuku Bakımından Mobbing”, Journal of World of Turks, C: 6, S: 1, 2014.

Konaklı, Tuğba; Üniversitelerde Yıldırma ve Kültürel Değerlerin Yıldırma İle Başa Çıkma Yaklaşımlarına Etkisi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, 2011, Kocaeli.

Kök, Sabahat Bayrak; “İş Yaşamında Psiko-Şiddet Sarmalı Olarak Yıldırma Olgusu ve Nedenleri”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, 2006.

Leymann, Heinz; “Mobbing and Psychological Terror At Workplaces”, Violence And Victims, V: 5, N: 2, 1990.

Leymann, Heinz; “The Content and Development of Mobbing at Work”, European Journal of Work and Organizational Psychology, V. 5, N. 2, 1996.

Nielsen, Morten Birkeland; e.a.; “Prevalence of Workplace Bullying in Norway: Comparisons Across Time and Estimation Methods”, European Journal of Work and Organizational Psychology, V. 18, N. 1, 2009.

Özkan, Gülşah Vural; İşyerinde Yıldırma (Mobbing) ve İş Doyumu İlişkisi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2011, İzmir.

Özyer, Kubilay; Orhan, Ufuk; “Akademisyenlere Uygulanan Psikolojik Tacize Yönelik Ampirik Bir Araştırma”, Ege Akademik Bakış, C: 12, S: 4, 2012.

Pelit, Elbeyi; Kılıç, İbrahim; “Çalışma Hayatının Bir Sorunu Olarak Mobbing ve Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Türkiye ve Kazakistan Otellerinde Bir Uygulama”, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi, C: 5, S: 9, 2014.

Petrylaıte, Daiva; “Internatıonal Legal Standards Of Regulatıon Of Mobbing At Work”, Issues Of Business And Law, V: 3, 2011.

Polat, Fatma; Çalışanların Psikolojik Taciz Algısının Örgütsel Bağlılıkla İlişkisi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2011, Erzurum.

Polat, Sibel; Çalışanların Duygusal Zekâ Düzeyleri İle İşyerlerindeki Mobbingi Algılama Düzeyleri Arasındaki Farklılığın Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2013, Niğde.

Solakoğlu, İlkay; İşletmelerde Mobbing’in Örgütsel Stresle İlişkisi ve Bir Sağlık Kuruluşunda Uygulama, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2007, Kütahya.

Tengilimoğlu, Dilaver; Mansur, Fatma Akdemir; “İşletmelerde Uygulanan Mobbingin (Psikolojik Şiddet) Örgütsel Bağlılığa Etkisi”, Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, C. 1, S. 3, 2009.

Tınaz, Pınar; Çalışma Psikolojisi ve Hukuki Boyutlarıyla İşyerinde Psikolojik Taciz (Mobbing), 1.Baskı, Beta Basım Yayım Dağıtım, 2008, İstanbul.

Tınaz, Pınar; İşyerinde Psikolojik Taciz (Mobbing), 2. Baskı, Beta Yayım Dağıtım, 2008, İstanbul.

Tınaz, Pınar; Gök, Sibel; Karatuna, Işıl; “Türkiye’de İşyerinde Psikolojik Taciz Oranının Ve Türlerinin Belirlenmesi: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması” Öneri: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C: 9, S: 34, 2010.

Tutar, Hasan; İşyerinde Psikolojik Şiddet, 3.Baskı, Barış Kitap Basım Yayın Dağıtım, 2004, Ankara.

Yaman, Erkan; Yönetim Psikolojisi Açısından İşyerinde Psikoşiddet -Mobbing-, 1.Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, 2009, Ankara.

Yılmaz, Abdullah; Özler, Derya Ergun; Mercan, Nuray; “Mobbing ve Örgüt İklimi İle İlişkisine Yönelik Ampirik Bir Araştırma”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, C. 7, S. 26, 2008.

[http://www.migesplus.ch/pdf/Merkblatt_Eltern_turkisch.pdf], Erişim Tarihi: 02 Ekim 2009.

[http://ishukuku.org/index.php?option=com content&view=article&id=108:yeni-borclar-kanunu-ve-psikolojiktaciz-mobbing-&catid=1:son-haberler] Erişim Tarihi: 23.05.2014