MUHASEBE DEPARTMANINDAN ELDE EDİLEN BİLGİLERİN İŞLEVİVE ÖNEMİ: KAHRAMANMARAŞ TEKSTİLSEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA

İşletmelerin başarılı olabilmesi; yaşadığımız yoğun rekabet şartlarında rekabet edebilme gücüne, iletişim ve karar alma süreçlerinin etkinlik ve hızına, işletmelerdeki departmanların eldeki verileri işleyerek yönetimin kullanacağı bilgi haline getirebilme yeteneğine bağlıdır. Muhasebe departmanları işletmeler için farklı bir öneme sahiptir. Ülkemiz şartlarında gelişmiş sanayi bölgeleri dışında faaliyet gösteren işletmelerin yapılanmalarında müstakil bir pazarlama ve finansman departmanlarının varlığından söz etmek pek mümkün değildir. Bu departmanların görevlerini de kendi görev ve sorumluluklarına ek olarak muhasebe departmanı yerine getirmek durumunda kalmaktadır. Diğer departmanların olmamasından dolayı ek görevler yüklenen muhasebe departmanları; yönetime bilgi sunma noktasında çok alt seviyelerde kalmakta, kendi sorumluluk ve fonksiyonlarını yerine getirememe gibi bir durum söz konusu olmakta ve işletmelerin geleceğini ilgilendiren stratejik kararlarda yönetiminetkinliğini ve dolayısıyla başarısını düşürmektedir.Muhasebe departmanlarının aslî görevlerine dönmesi, yöneticilerin karar alma süreçlerine doğrudan etki edecektir. Bu çalışmada işletmede, etkinliğe, verimliliğe ve gelişmeleri takip edebilme gücüne veri teşkil eden kararalma süreci ve yönetim kararlarında muhasebe departmanının işlevi ve önemi, Kahramanmaraş tekstil sektöründe yapılan bir araştırma ışığında uygulamalı olarak incelenecektir

It depends on to the power of competition in the present intensive competition conditions, the effectiveness andspeed of the communication and taking decision processes and the capacity of departments in businesses to getthe information which the management can use by processing the present data, to be successful of the businesses. Accounting departments have different importance for businesses. It is not possible to mention the presence of an independent marketing and finance departments in the construction of businesses which facilitate outside the developed industrial regions. Accounting department do the duties of those departments in addition toits duty and responsibilities. The accounting departments, which take extra duties because of lack of other departments, are not very successful in giving information to the management, can not do their responsibilities andfunctions and decrease the effectiveness and accordingly the success of management in the strategic decisionsrelated with the management’s future.Making their own duties of the accounting departments will effect directly the managers taking decision process. In this study, in the business, the accounting departments function and importance in the decision takingprocess and management decisions which form data to the power of following the departments, effectivenessand efficiency have been analyzed in practical in the light of a study made in Kahramanmaraş Textile Sector

___

  • AKAT İter, BUDAK Gönül, BUDAK Gülay. İşletme Yönetimi, İzmir, 1997.
  • ARAT, Ali. Karar Alma Modellerinin Yönetim Etkinliğini Artırmadaki Rolü ve Karar Etkinliği Modelinin Endüstriyel İşletmelere Uygulanması, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Ens- titüsü, Ankara, 1996.
  • BACHARACH, S.B., BAMBERGER, P., ve MUNDELL B., Strategic and Tactical Logiscs of Decision Justi- fication: Power and Decision Criteria in Organizations, Human Relations, 48 (5). 1995.
  • BALÇIK, Bahattin. İşletme Yönetimi, 2.Baskı, Atlas Kitabevi, Konya, 1997.
  • BAŞARAN, İbrahim Ethem. Yönetim, Gül Yayınevi, Ankara, 1989.
  • CAN, Halil. Organizasyon ve Yönetim, Siyasal Kitabevi, 4.Baskı, Ankara,1997.
  • ERDOĞAN, İlhan. İşletme Yönetiminde Örgütsel Davranış, İstanbul Ünv. İşletme Fakültesi Yayını, No. 266, İstanbul, 1996.
  • GLAZER, R., STECKEL, J.H., WINER, R. S., Locally Rational Decision Making Management Science, 38 (2). 1992.
  • HAMMOND, J.S., KEENEY, R.L., ve RAIFFA, H., 1998. Karar Verme Sanatı, Çev: Şebnem Özkan, Beyaz Yayınları, İstanbul, 1998.
  • KAYNAK, Tuğray. Organizasyonel Davranış ve Yönlendirilmesi, Alfa Basım Yayım Dağıtım, 2. Baskı, İstan- bul, 1997.
  • KOÇEL, Tamer. İşletme Yöneticiliği, 6. Baskı, Beta Basım Yayım, İstanbul, 1988.
  • NEWMAN, Walter H. Yönetim, Çev: Kenan Sürgit, Yetkin Yayınları, Ankara, 1985.
  • TEKİN, Mahmut. Kantitatif Karar Verme Teknikleri, 3.Baskı, Kuzucular Ofset, Konya, 1995.