Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için uluslararası finansal raporlama standardı: Ne zaman ve nasıl?

KOBI’ler için IFRS KOBI’lerin finansal raporlama ihtiyaçlarını karsılamak için gelistirilmistir. IFRS setinin varlıkların, yükümlülüklerin, gelir ve giderlerin tahakkuku ve ölçümünde bazı standartlar kapsam dısında tutulmus, bazı ölçüm esaslarında ve kamuya açıklanacak bilgilerde bir takım sadelestirilmeler yapılmıstır. Standart birçok ülkede tartısılmaktadır. Tartısmalar standardın ne zaman ve nasıl uygulanacagı yönündedir. Çalısmamızda Türkiye’de, AB’de ve ABD’de standardın uygulama sürecini açıklanmıstır.

IFRS for SME’s has been developed for financial reporting requirements of SME’s. Many of the principles in full IFRSs for recognizing and measuring assets, liabilities, income and expenses have been simplified, topics not relevant to SMEs have been omitted, and the number of required disclosures has been significantly reduced. IFRS for SME’s is being discussed in several countries. It is controversial, when and how this standard will be applied. This study focuses on application process of the standard in Turkey, EU and US.

___

Akdogan, N., (2003). “Avrupa Birligi’ne Üye Ülkeler Arasında Finansal Raporlama Uygulamalarında Uluslararası Standartlara Geçis-Dördüncü ve Yedinci Yönerge Muhasebe Standartlarının IAS’e Yakınlastırma Çalısmaları”, Prof. Dr. Yüksel Koç Yalkın’a Armagan, (Ankara: SBF Yayın No.:590; TÜRMOB Yayın No.: 221): 33-36.

American Accounting Association’s Financial Accounting Standards Committee (2006), Finanical Accounting and Reporting Standards for Private Entities, Accounting Horizons, Vol. 20, No. 2, p. 179-194.

Çelik, O. (2006). Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının KOBI’lerde Uygulanması: Temel Dinamikler ve Potansiyel Sorunlar, Ankara: TESMER Yayın No. 73.

Çelik, O., (2005). Avrupa Birligi’nde Sermaye Piyasalarının Entegrasyonu ve Muhasebe Uygulamalarının Uyumlastırılması Süreci: Türkiye’nin Uyumlastırma Sürecindeki Konumu, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt: 60, Sayı: 1, s.89-119.

E&Y. (2009). International GAAP 2009: Generally Accepted Accounting Practice under International Financial Reporting Standards, Volume 1, UK: Wiley and Sons, Inc.

ESI (2005). Islami Kalvinistler: Orta Anadolu’a Degisim ve Muhafazakarlık, www.esiweb.org, 19 Eylül 2005.

Kaya, I. (2003). “FASB-IASB Anlasması ve Global Finansal Muhasebe Standartlarına Dogru”, VI. Türkiye Muhasebe Denetimi Sempozyumu, Belek/Antalya, 16-20 Nisan 2003, 222-238.

Müftüoglu, T. (1991). Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeler: Sorunlar Öneriler, Gelistirilmis Besinci Baskı, Yayıncı Belirtilmemis, Ankara.

Özkorkut, K. (2009). 1522.Madde Açısından Türk Ticaret Kanunu Tasarısının Küçük ve Orta Ölçekli Isletmelere Bakısının Degerlendirilmesi, Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, C. XXV, S. 3, s. 145-165.

Sarıaslan, H. (1996). Türkiye Ekonomisinde Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeler, Imalat Sanayi Isletmelerinde Sorunlar ve Yeni Stratejiler, Ankara,

Sarıaslan, H. (1994). Orta ve Küçük Ölçekli Isletmelerin Finansal Sorunları, Ankara: TOBB Yayınları,

Schumacher, E. F. (1985). Küçük Güzeldir, Çev. O. Deniztekin, Istanbul: Cep Kitapları.