Geleneksel maliyetleme de faaliyete dayalı maliyetlemenin birlikte kullanımı: Melez faaliyete dayalı maliyetleme önerisi

Bu çalısmada, geleneksel üç asamalı maliyet dagıtımı ile iki asamalı faaliyete dayalı maliyetleme yöntemleri ana hatlarıyla ele alınmıstır. Daha sonra faaliyete dayalı maliyetleme uygulamasında yer alan tesis seviyesi faaliyet maliyetlerinin mamullere yüklenmesi sorunu incelenmistir. Bu çerçevede melez faaliyete dayalı maliyetleme önerisi sunulmus ve örnek uygulama gelistirilmistir. Söz konusu öneriye göre üretimle ilgili faaliyetler ve bunların maliyetleri izlenmeli ve mamullere dagıtılmalıdır. Fakat tesis seviyesi faaliyetlere ait maliyetler geleneksel yöntemle mamullere yüklenmelidir. Bu uygulamayla faaliyete dayalı maliyetlemenin ana fikrine sadık kalınmıs ve melez bir faaliyete dayalı maliyetleme yöntemi gelistirilmistir.

The use of traditional costing and activity based costing together: A proposal of hybid activity based costing

In this study, firstly, traditional three stage cost allocation and two stage activity based costing methods are discussed substantially. Secondly, assignment problem of facility-sustaining costs that takes place in activity based costing are examined. In this context, hybrid activity based costing approach has been proposed and a case study has been developed. According to the proposal, activities regarding production and its costs must be traced and allocated to the products. However, facility-sustaining costs must be assigned to the products in accordance with traditional method. The method proposed in this paper is a kind of hybrid activity based costing that is faithful to the main idea of the activity based costing.

___

Chen, F. F. (1996) “Activity-Based Approach to Justification of Advanced Factory Management Systems”, Industrial Management and Data Systems, 96(2), 17-27.

Civelek, M. ve A. Özkan (2008) Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Ankara, Detay Yayınları.

Cooper, R. (1990) “Cost Classification in Unit-Based and Activity-Based Manufacturing Cost Systems”, Journal of Cost Management, 4(3), 4-14.

Cooper, R. (1987) “The Two-Stage Procedure in Cost Accounting - Part One” Journal of Cost Management, 1 (2), 43-51.

Çakır Eker, M. (2002) “Genel Üretim Giderlerinin Faaliyete Dayalı Maliyet Yöntemine Göre Dagıtımı ve Muhasebelestirilmesinde 8 Nolu Ana Hesap Grubunun Kullanımı”, Uludag Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(1), 237-256.

Dogan, A. (1996), “Faaliyete Dayalı Maliyet Sistemi: Yapısı, Farklılıkları ve Maliyetleme Süreci”, Çukurova Üniversitesi, I.I.B.F. Dergisi, 6(1), 207-227.

Esmeray, A. (2006), Hastanelerde Maliyetleme ve Faaliyete Dayalı Maliyetlemeye Iliskin Bir Uygulama, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitisü, (Yayımlanmamıs Doktora Tezi), Kayseri.

Granof, M. H., David E. Platt and Igor Vaysman (2000), Using Activity-Based Costing to Manage More Effectively, The PricewaterhouseCoopers Endowment for The Business of Government, Grand Report.

Karcıoglu, R. (1994), “Yeni Bir Maliyet ve Yönetim Muhasebesi Sistemi Olarak Faaliyet Esasına Dayalı Maliyetleme”, Verimlilik Dergisi, (2), 77-96.

Karcıoglu, R. (2000), Stratejik Maliyet Yönetimi, Erzurum, Aktif Yayınevi. Keys, D. E. and R.. J. Lefevre (1995), “Departmental Activity-Based Management”, Management Accounting, January, 76(7), 27-30.

Lere, J. C. and J. V. Saraph. (1995) “Activity-Based Costing for Purchasing Managers Cost and Pricing Determinations”, International Journal of Purchasing and Materials Management, 31(4), 25-34.

Öker, F. (2003) Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Üretim ve Hizmet Isletmelerinde Uygulamalar, Istanbul, Literatür Yayınları.

Özcan M., R. Yücel ve A. T. Çetin (2003) “Mamül ve Hizmet Maliyetlerinin Saptanmasında Faaliyete Dayalı Maliyet Yönteminin Kullanımı”, Mevzuat Dergisi, Temmuz 6(67); http://www.basarmevzuat.com/dergi/2003- 07/a/05.htm, Erisim Tarihi: 10.03.2011.

Özkan A. ve S. Aksoylu (2002), “Kaizen ve Faaliyete Dayalı Maliyetlemenin Birlikte Uygulanabilirligi” Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 4(3), 49-63.

Romano, P. L. (1988) “Trends in Management Accounting: Activity Accounting”, Management Accounting, May, 73-74.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRK TİCARET KANUNU’NUN KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELERİNİN SERMAYE PİYASASI KURULU TARAFINDAN YAYIMLANAN KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİYLE UYUMUNUN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK ANALİZİ

Nalan AKDOĞAN, M Uğur AKDOĞAN

Türk ticaret kanunu’nun kurumsal yönetim ilkelerine iliskin düzenlemelerinin sermaye piyasası kurulu tarafından yayımlanan kurumsal yönetim ilkeleriyle uyumunun karsılastırmalı olarak analizi

NALAN AKDOĞAN, M.Uğur AKDOĞAN

Muhasebe okulları ve uluslararası muhasebe literatürünün gelisimine katkıları: Tarihsel perspektiften

Tuğba Uçma Uysal

Bagımsız denetim kalitesinin arttırılmasında kamu gözetim kurulu’nun rolü: Bagımsız denetim firmaları üzerine bir arastırma

DURMUŞ ACAR, SERPİL SENAL

Geleneksel maliyetleme de faaliyete dayalı maliyetlemenin birlikte kullanımı: Melez faaliyete dayalı maliyetleme önerisi

AZZEM ÖZKAN

GELENEKSEL MALİYETLEME İLE FAALİYETE DAYALI MALİYETLEMENİN BİRLİKTE KULLANIMI: MELEZ FAALİYETE DAYALI MALİYETLEME ÖNERİSİ

Azzem ÖZKAN

Muhasebe ve finansman ögretim elemanlarının yasam değeri yönelimlerini olusturan faktörlerin belirlenmesi üzerine bir arastırma : Türkiye örnegi

Hasan ABİDİNOĞLU, AHMET BÜYÜKŞALVARCI, BURCU İŞGÜDEN KILIÇ

MUHASEBE VE FİNANSMAN ÖĞRETİM ELEMANLARININ YAŞAM DEĞERİ YÖNELİMLERİNİ OLUŞTURAN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Hasan ABDİOĞLU, Ahmet BÜYÜKŞALVARCI, Burcu İŞGÜDEN

KARBON TİCARETİ VE KARBON BANKACILIĞI

Cemal ELİTAŞ, Ali Cüneyt ÇETİN

MUHASEBE OKULLARI VE ULUSLARARASI MUHASEBE LİTERATÜRÜNÜN GELİŞİMİNE KATKILARI: TARİHSEL PERSPEKTİFTEN

Tuğba UÇMA