COVID-19’UN FİNANSAL PERFORMANSA ETKİSİ: GIDA SEKTÖRÜ FİRMALARI İÇİN KARŞILAŞTIRMALI BİR DEĞERLENDİRME

Bu çalışmada gıda sektöründe yer alan firmaların finansal performansı, finansal rasyolar üzerindenCOVID-19 öncesi ve COVID-19 dönemi ele alınarak Welch T testi eşliğinde kapsamlı bir şekildeanaliz edilmektedir. Gıda imalat sanayinde yer alan ve BİST’e kote olan firmalara ait finansal rasyolardiğer imalat sanayi firmaları ile karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır. Bu çerçevede gıda firmalarınınkısa ve uzun dönemli finansal performansı diğer imalat sanayi firmaları ile karşılaştırmalı olarakCOVID-19 öncesi ve sonrası karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir. Elde edilen sonuçlar gıda firmalarınınfirma performansı anlamında bir farklılaşmanın olmadığını, kısa vadeli finansal performansanlamında bir farklılaşmanın olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla bu çalışma gıda sektörü çerçevesindeCOVID-19’un etkilerini karşılaştırmalı araştırarak, Türkçe mevcut literatüre bu çerçevede katkısağlamayı hedeflemektedir.

THE EFFECT OF COVID-19 ON FINANCIAL PERFORMANCE: A COMPARATIVE ASSESSMENT FOR FOOD INDUSTRY COMPANIES

In this study, the financial performance of the companies in the food industry is analyzed comprehensivelyby considering the pre-COVID-19 and COVID-19 periods through financial ratios, accompaniedby the Welch T-test. The financial ratios of the companies in the food manufacturing industry listedon the BIST are discussed compared to other manufacturing industry companies. In this context, theshort and long-term financial performance of food companies is analyzed compared to other manufacturingindustry companies before and after COVID-19. The results obtained show that there is nodifferentiation in terms of firm performance of food companies but differentiation in terms of shorttermfinancial performance. Therefore, this study aims to contribute to the existing Turkish literatureby comparatively researching the effects of COVID-19 within the framework of the food sector.

___

  • Aygün, M (2012). Firma performansı üzerinde çalışma sermayesinin etkisi: Türk imalat sektörü üzerine bir uygulama. Ege Academik Bakış, 12(2), 215–223.
  • Banos-Caballero, S.; Garcia-Teruel, P.J. ve Martinez-Solano, P. (2010). Working capital management in SMEs. Accounting and Finance, 50, 511–527
  • Bharadwaj, A. S., S. G. Bharadwaj, ve Konsynski, B. R.(1999). Information technology effects on firm performance as measured by Tobin's Q. Management Science, 45(7), 1008-24.
  • Ceccagnoli, M. (2009). Appropriability, preemption, and firm performance. Strategic Management Journal 30(1), 81-98.
  • Chung, K. H. ve Pruitt, S. W. (1994). A simple approximation of Tobin’s Q. Financial Management, 23(3), 70-74. https://doi.org/10.2307/3665623
  • Delmar, F., Davidsson, P., ve Gartner, W. B. (2003). Arriving at the high-growth firm. Journal of Business Venturing, 18(2), 189-216.
  • Fazzari, S., Hubbard, G., ve Petersen, B. (1988). Financing constraints and corporate investment. Brookings Papers on Economic Activity 1, 141–195.
  • Guariglia, A., Liu, X. ve Song, L. (2011). Internal finance and growth: microeconometric evidence on Chinese firms. Journal of Development Economics, 96(1), 79-94.
  • Kocaman, M., Altemur, N., Aldemir, S. ve Karaca, S.S. (2016). Ekonomik kârlılığı etkileyen faktörler: ISO 500 sanayi işletmeleri uygulaması. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13(35), 320-332.
  • Korkmaz, Ö ve Karaca, S.S. (2014). Üretim işletmelerinde firma kârlılığının finansal belirleyicileri ve BİST imalat sanayi. Ege Academik Bakış, 14(1), 21–29.
  • Lee, S. H., ve M. Makhija. (2009). Flexibility in Internationalization: Is It Valuable During an Economic Crisis?. Strategic Management Journal 30 (5): 537-55.
  • WHO (2020). Novel coronavirus situation report 7.
  • Sleuwaegen, L. ve Goedhuys, M. (2002). Growth of firms in developing countries, evidence from Cote d’Ivoire. Journal of Development Economics, 68(1), 117-135.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB
Sayıdaki Diğer Makaleler

COVID-19’UN FİNANSAL PERFORMANSA ETKİSİ: GIDA SEKTÖRÜ FİRMALARI İÇİN KARŞILAŞTIRMALI BİR DEĞERLENDİRME

Ömer Tuğsal DORUK

MUHASEBE PROGRAMLARINA YÖNELİK DEĞİŞTİRME NİYETİNİN TEKNOLOJİ KABUL MODELİ (TKM) ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ: SAKARYA İLİ ÖRNEĞİ

Tolga YALÇINTEKİN, Metin SAYGILI, Evren ÇAKIRSOY

TÜRK KATILIM BANKACILIĞI SEKTÖRÜNDE SERMAYE YETERLİLİK ORANININ BELİRLEYİCİLERİ: PANEL VERİ ANALİZİ

Fatma TEMELLİ, Ferhat ÖZBAY, Bilgehan TEKİN

ELEŞTİREL DÜŞÜNCE VE CESUR YENİ MUHASEBELER

Canol KANDEMİR

TÜRKİYE’DEKİ ÜNİVERSİTELERİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARININ İNCELENMESİ

Şükran GÜNGÖR TANÇ, Ahmet TANÇ, Dilek ÇARDAK, İbrahim YAĞLI

DİJİTALLEŞME SÜRECİNİN GELİŞİMİ VE MUHASEBE UYGULAMALARINA ETKİLERİ YÖNÜNDEN İSTANBUL İLİNDE SMMM’LER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Hüseyin MERT, Memet GÜNER, Göktuğ DUYAR

BOBİ FRS’DE GERÇEĞE UYGUN DEĞER YAKLAŞIMI

Ayşegül İPEK SOLAKSUBAŞI

COVID- 19 PANDEMİSİNİN BDS 570 İŞLETMENİN SÜREKLİLİĞİ STANDARDI KAPSAMINDA BİST’TE İŞLEM GÖREN ŞİRKETLERİN DENETİM RAPORLARINA ETKİSİ

Zeynep YAROĞLU, Ganite KURT

MUHASEBE BİLGİ SİSTEMİNDE ÇEVRE MUHASEBESİNİN YERİ: TRABZON ALT BÖLGESİ SANAYİ İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Zeynep CİN, Abdülkerim DAŞTAN

TÜRKİYE’DEKİ MUHASEBE SİSTEMLERİ ÜZERİNE YAPILAN ÇALIŞMALARIN BİBLİYOMETRİK ANALİZ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ (2010 – 2020)

Süleyman EMİR, Ali APALI