FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ BİLGİ ASİMETRİSİNİ AZALTICI ROLÜNE DAİR TEORİK İNCELEME

Bilgi asimetrisi, bilginin taraflar arasındaki dağılımındaki dengesizliğine işaret eden bir kavramdır. İşletmelere dair bilgilerin de bütünüyle sosyal paydaşlar ile paylaşılması teorik olarak da pratik olarak da mümkün değildir. Ancak hiç değilse, işletmeye dair ekonomik kararlar yapılandırmak durumunda olan sosyal paydaşların, bilgi ihtiyaçlarını yeterince karşılayacak nitelikli bilgileri sağlayabilmeleri esastır. Bilgiler finansal raporlarda ve hazırlanıyor ise faaliyet raporlarında sunulur. Finansal raporlarda asgari düzeyde nelerin sunulması gerektiğini finansal raporlama çerçevesi belirler. Finansal raporlama çerçevesi, o ülkedeki geçerli mevzuat hükümlerini içerir. Türkiye’de kamuya hesap verme yükümlülüğü veya bağımsız denetime tabi olma kriterleri bakımından, farklı işletmeleri etkisi altına alan finansal raporlama çerçeveleri üçe ayrılabilir: Tekdüzen Muhasebe Sistemi (TDMS), Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) Seti’dir. Bunlardan TDMS, türü ve niteliği ne olursa olsun yürürlüğe girdiği 1 Ocak 1994 tarihinden bu yana her işletme için geçerliliğini sürdürmektedir. BOBİ FRS, bağımsız denetime tabi olup Türkiye Finansal Raporlama Standartlarını uygulamayan işletmelerin münferit ve konsolide finansal tablolarının hazırlanmasında zorunlu olarak başvurulan çerçevedir. Bir diğer finansal raporlama çerçevesi de Türkiye Finansal Raporlama Standartları adıyla yayımlanan Standart Seti’dir. Kamuya hesap verme yükümlülüğü bulunan veya halka açık işletmeler için geçerli olan bu çerçeve uluslararası standartların Türkçe'ye çevrilmesinin ardından yasallaştırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı da finansal raporlama çerçevelerinden Standart Seti’nin, TDMS’ye nazaran enformasyon asimetrisini azaltıcı bir rol üstlenip üstlenmediğinin teorik olarak irdelenmesidir. Böyle bir irdeleme için, her iki sistemi de uygulamak durumunda işletme örneği esas alınmıştır. Yani halka açık işletme örneğinden yararlanılmıştır. 

A THEORETICAL ANALYSIS OF REDUCTIVE ROLE OF FINANCIAL REPORTING STANDARDS’ ON INFORMATION ASYMMETRY

Information asymmetry is a concept that points to the imbalance of information between the parties. It is not only theoretically but also practically impossible to share the whole information about the enterprises with the social stakeholders. However, at least, it is essential that qualified information to adequately meet their information needs should be obtained for social parties whom needs to make an economic decision about the enterprise. The information presents in financial reports, and activity reports if activity reports has been publishing. The financial reporting framework sets out what should be presented at a minimum level in the financial reports. The financial reporting framework includes provisions of applicable legislation in that country. Financial reporting frameworks can be divided into 3 groups according to public accountability, or independent auditing criteria. In this grouping which influences different types of businesses are Turkish (also can be called as international) Uniform Accounting System (TUAS), the Financial Reporting Standard for Large and Medium-Sized Businesses (BOBI FRS) and Turkey Financial Reporting Standards (IFRS). TUAS has been valid for every business since January 1, 1994, regardless of its type and nature. BOBI FRS is a framework which is subject to independent audit and is applied to the preparation of individual and consolidated financial statements of the companies that do not apply the IFRS. Another financial reporting framework is IFRS. This framework is legalized after the translation of international standards into Turkish. The purpose of this study is to examine whether the Set of Standards of financial reporting play a role in decreasing the information asymmetry than TUAS. For such an investigation, the operating example is based on the implementation of both systems. In other words, the public enterprise example was used.

___

  • Barth, M. E., W. Landsman ve M. H. Lang. 2008. “International Accounting Standards and Accounting Quality”, Journal of Accounting Research, 46 (3).
  • Bhattacharjee, S. ve S. Hossain. 2010. “Determinants of Financial Reporting Outcomes Following IFRS Adoption-Implications for Bangladesh”, The Bangladesh Accountant, January – March.
  • Çelik, O. 2003. “Muhasebe Kuramı ve Uygulamaları Açısından Muhasebe Bilgilerinin Niteliği”, http://www.politics.ankara.edu.tr/dergi/tartisma/2003/muhasebe.pdf.
  • Frankel, R.. ve X. Li. 2004. “Characteristics of a Firm's Information Environment and the Information Asymmetry Between Insiders and Outsiders”, Journal of Accounting and Economics, 37 (2).
  • Iatridis, G. 2010. “IFRS Adoption and Financial Statement Effect: the UK Case”, International Research Journal of Finance and Economics, 38.
  • Özdemir, F. S. 2011. Finansal Raporlama Sistemlerinin Bilginin İhtiyaca Uygunluğu Açısından Değerlendirilmesi: İMKB Şirketlerinde Finansal Başarısızlık Tahminleri Yönüyle Bir Uygulama, Yayınlanmış Doktora Tezi, İktisadi Araştırmalar Vakfı Ünal Aysal Tez Değerlendirme Yarışma Dizisi, İstanbul.
  • Özdemir, F. S. 2013. “Finansal Bilginin Kapsamı ve Finansal Bilgi Türlerinin Sınıflandırılmasına Yönelik Bir Öneri”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 15 (4).
  • Plumlee, M. 2010. International Financial Reporting Standards, Prentice Hall, New Jersey.
  • Spiceland, J. D., J. F. Sepe ve M.W. Nelsen. 2011. Intermediate Accounting, (6. Baskı), Mcgraw-Hill Higher Education, New York.
  • Yeniçeri, Ö. ve M. İnce. 2005. Bilgi Yönetim Stratejileri ve Girişimcilik, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul.
Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: MÖDAV Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı
Sayıdaki Diğer Makaleler

HALKA ARZDA ARACI KURULUİ İTİBARININ ETKİSİ 2: KURAMSAL DEĞERLENDİRME

Güray KÜÇÜKKOCAOĞLU, Nimet ÇAKIR, Hakan KAPUCU

ÇALIŞMA SERMAYESİ İLE FİNANSAL PERFORMANS ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ALT SEKTÖRLER BAZINDA KARİILAİTIRMALI İNCELENMESİ: BIST ÖRNEĞİ

Rabia AKTAŞ, Koray KAYALIDERE, Gülgün KARAGÖZOĞLU

BAĞIMSIZ DENETİM RAPORLARINDA DENETİM GÖRÜİÜNÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ: BORSA İSTANBUL İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Servet ÖNAL, Murat MAT

ENTEGRE RAPORLAMA VE BÜTÜNLEŞİK GÜVENCE MODELİ: TÜRKİYE’DEKİ FARKINDALIĞIN DELPHİ TEKNİĞİ İLE ARAİTIRILMASI

Gül YEŞİLÇELEBİ, Seval KARDEŞ SELİMOĞLU

BAĞIMSIZ DENETİM STANDARTLARI KAPSAMINDA GRUP ŞİRKETLERİNİN ÖNEMLİLİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ, KULLANILAN YÖNTEMLERİN İNCELENMESİ VE BAYESİAN MODELİ UYGULAMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Nalan AKDOĞAN, Fatma Zehra MULUK

BAĞIMSIZ DENETİM RAPORLARINDA DENETİM GÖRÜŞÜNÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ: BORSA İSTANBUL İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Murat MAT, Servet ÖNAL

BÜTÇELEMEDE ALTERNATİF BİR YAKLAŞIM OLARAK BÜTÇE ÖTESİ YÖNETİM MODELİ: LİTERATÜR TARAMASI

İbrahim APAK

BAĞIMSIZ DENETİM STANDARTLARI KAPSAMINDA GRUP ŞİRKETLERİNİN ÖNEMLİLİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ-KULLANILAN YÖNTEMLERİN İNCELENMESİ BAYESİAN MODELİ UYULAMASININ DEĞERLENDİRİLMESi

Nalan AKDOĞAN, Zehra MULUK

HALKA AÇIK ŞİRKETLERDE İŞ ETİĞİ KODLARI ANALİZİ

Ebru SAYGILI, Seher GÖREN YARGI, Melike KIROĞLU KILIÇ

ENTEGRE RAPORLAMA VE BÜTÜNLEŞİK GÜVENCE MODELİ: TÜRKİYE’DEKİ FARKINDALIĞIN DELPHİ TEKNİĞİ İLE ARAŞTIRILMASI

Seval SELİMOĞLU, Gül YEŞİLÇELEBİ