OFİS MOBİLYASI ÜRETİMİNDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Bu çalışmada, büro mobilyası üretimi yapan işletmelerde üretim sürecinde karşılaşılan sorunların tespit edilmesi ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaca uygun olarak, Türkiye’nin farklı illerinde faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler arasından tesadüfi yöntem ile seçilen 50 adet işletmenin sorumlularına anket uygulaması yapılmıştır. Uygulanan anket, işletmelerin mevcut yapısal ve hukuki özelliklerini, üretim ve pazarlamaya yönelik sorunlarını belirlemeyi amaçlayan sorulardan oluşmaktadır. Ankete verilen cevapların frekans sayıları ve yüzdelik değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca, bağımlı değişkenler kapsamında, firmaların ölçek büyüklüğü gibi bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiler Ki Kare ve Tekli Varyans Analizi (ANOVA) ile test edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, müşterilerinin %52’isi mülkiyet sahipleri oluşturmaktadır. Büro mobilyası üretimindeki en büyük zorluk kalifiye personel yetersizliğidir. Üretimini yapılan ürünler ile ilgili müşterilerin %46’sından şikâyet almaktadır. Araştırma kapsamına alınan işletmelerin %30’unun lojistik, %18’inin önceden belirlenen tarihte ürün teslimi yapamamak, %24’ünün tüketicinin bilinçsiz olması ve %28’inin ise teslimattan sonra ürün bedelinin tahsilatının yapılamaması gibi sorunlar ile karşılaştığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Ofis mobilyası, Üretim, İşletme

PROBLEMS AND SUGGESTIONS FOR OFFICE FURNITURE MANUFACTURE

This study aims to identify the problems encountered in production lines for office furniture manufacturers and gives suggestions to the problems. For this response, a questionnaire was designed and conducted with directors or owners of 50 office furniture manufacturers of small, medium and large scale size enterprises which were randomly selected from different cities. The questionnaire aims to focus on identifying the fundamental obstacles for production, marketing, sales and law. The data from questionnaire was calculated with frequency numbers and percentages for statistical values. In respect to the scope of dependent variables for the study, relationships between the independent variables such as the size of the company scale and Chi Square Single Analysis of Variance (ANOVA) were determined. According to the results, 52% of customers constitute owners. The biggest obstacle is the lack of qualified personnel in office furniture production while 46% of customers complain about pour designs. As a result, the study concludes with specific obstacles for logistics (30%), distributions (18%), unpaid bills after delivery (28%), and unconscious of the consumer (24%) in the office furniture sector.

___

  • Turner, G., Myerson, J., “New Work Space New Culture, Office Design as a Catalyst for Change”, Design Council, Gower, England, 2, 20, and 41, 1998.
  • Yararel, B., “Endüstri Devrimiyle Birlikte Değişen Üretim-Tüketim Kavramlarının Mobilya Tasarımı Üzerindeki Etkileri”, Doktora Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 1-2, 2013.
  • Uluada, R.S., “Büro Mobilyası Tasarımı ve Üretiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2015.
  • Tanyel, F., “Küçük ve Orta Ölçekli Mobilya Sektörümüz”, KOSGEB, Evrim yayınevi, Ankara, 1-4, 2000.
  • Saltık, B., “Ofis Mobilyasında Kullanılan Bağlantı Sistemlerinin Araştırılması”, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği, Ankara, 1-2, 2013.
  • Karabulut, M., “Ofis Mobilyası Üretecek Bir Fabrikanın Teknik ve Ekonomik Fizibilite Çalışması”, Yüksek Lisan Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014.
  • Yiğit, A.M., “Konjoint Analizi ve Ofis Mobilyası Tüketicilerinin Tercihleri Üzerine Bir Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008.
  • Aras, R., İmirzi, H.Ö., Akın, A.,. “İstanbul’daki Küçük ve Orta Ölçekli Mobilya Üretim İşletmelerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri”, Politeknik Dergisi, 10(1): 111-116, 2007.
  • Demirci, S., “Türkiye Mobilya Endüstrisinin Yapısı Sorunları ve Çözüm Önerileri”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004.
  • Yiğit, A. M. ve Çevik, O.,. “Konjoint Analizi ile Ofis Mobilyası Tüketicilerinin Tercihlerinin Belirlenmesi”, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 13 (20): 106, 2011.
  • Yirmibir Mimarlık Tasarım ve Kent Dergisi, (2003). Sayı 19/Ekim, 98.
  • http://www.orsiad.com.tr/omsiad-ofis-mobilyalari-sanayi-ve-isadamlari-dernegi-baskani-ercan-ata.html (15.08.2016).
  • Şenol, S., “Kütahya Mobilya İmalat Sanayisinde Mobilya Tasarımı-Üretim Süreci Etkileşimi”, Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010.
  • Demirci, S., “Türkiye Mobilya Endüstrisinin Sorunları ve Çözüm Önerileri”, Politeknik Dergisi, 8(4): 381-395, 2005.
  • Yıldırm, K., Çınar, H., Togay, A. ve Söğütlü, C., “University-Industry Relations in Turkey's Furniture Industry”, 1th International Municipalities University and Industrial Sector Cooperation Symposium, Ankara, 23–24 October, 2003.
  • Söğütlü, C., Eroğlu, F., “Mobilya İşletmelerinin İhracat Durumunu Etkileyen Faktörlerinin Ankara Siteler Bölgesi Örneğinde İncelenmesi”, Politeknik Dergisi, 12(2): 101-106, 2009.
Mugla Journal of Science and Technology-Cover
  • ISSN: 2149-3596
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

OFİS MOBİLYASI ÜRETİMİNDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Cevdet SÖĞÜTLÜ, Hamza ÇINAR, Rıza Selçuk ULUADA

ÇAM KOZLAKLARI (PINUS PINEA L.) KULLANILARAK ÜRETİLEN YONGALEVHALARIN YANGIN PERFORMANS, ÇÜRÜKLÜK DAYANIM VE YÜZEY DÜZGÜNLÜK ÖZELLİKLERİ

Uğur ARAS, Hülya KALAYCIOĞLU, Hüsnü YEL, Sefa DURMAZ

BORİK ASİT MODİFİKASYONUNUN SU BAZLI VERNİĞİN YANMA DİRENCİNE ETKİSİ

Mehmet Budakçı, Raşit Esen, Cemal Özcan, Mustafa Korkmaz, Hüseyin Pelit

REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ BAKIMINDAN ÜRÜN TASARIMINDAKİ FARKLILAŞMANIN MOBİLYA ENDÜSTRİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ: ANKARA İLİ ÖRNEĞİ

Kıvanç Yılmaz, Mehmet Altınöz, Bulut Akkuş, İlker Usta

KAYIN VE KAVAK KAPLAMALARIN MELAMİN FORMALDEHİT TUTKALI KULLANILARAK LAMİNE KAPLAMA KERESTE ÜRETİMİNE UYGUNLUĞU

İlkay ATAR, İbrahim Halil BAŞBOĞA, Kadir KARAKUŞ, Fatih MENGELOĞLU

APIS MELLIFERA ÜZERİNDE POLİVİNİLFERROSEN DESTEKLİ PLATİN (PT/PVF+) NANOPARTİKÜLLERİNİN AKUT TOKSİK ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ

Yeşim DAĞLIOĞLU, Dilek KABAKCI, Gökhan AKDENİZ, Mutlu Sönmez ÇELEBİ

MOBİLYA TASARIMINDA KÜLTÜRLERARASI ETKİLEŞİM VE POPÜLER KÜLTÜR

Nilay ÖZSAVAŞ

TÜRK DOĞU KARADENİZ EVLERİNİN GELENEKSEL MİMARİSİ ve TASARIM ÖZELLİKLERİ

Muhammed Said FİDAN, Şekip Şadiye YAŞAR, Mehmet YAŞAR, Elif ALKAN

MOBİLYA ÜRETİMİNDE DİJİTAL ÜRETİM TEKNİKLERİNİN ROLÜ

Onur KILIÇ

ORMAN ÜRÜNLERİ SANAYİİ VE DÖNER SERMAYE

Dursun Kemal BAYRAKTAR, Hacı İsmail KESİK