MOBİLYA TASARIMINDA KÜLTÜRLERARASI ETKİLEŞİM VE POPÜLER KÜLTÜR

Kültür, toplumda yaşamı anlama, düzenleme ve yapılandırmada kullanılan bir değerler bütünüdür. Topluma ait bu bilgiler kodlanarak birer kaynak oluşturmaktadır. Kültürel yapı her ne kadar içe dönük bir yapılanma olsa da hem toplumun geçmişi hem de diğer kültürlerle etkileşim halindedir. Teknolojinin gelişimi ve iletişim araçları ile kültürlerarası etkileşim kolayca oluşmakta ve popüler kültürün oluşma sürecine katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada mobilya tasarımında kültürlerarası etkileşim ve popüler kültür örneklerle irdelenmektedir. Bu süreçte popüler kültürün etkisiyle mobilya tasarımı ve mekan algısı değişmektedir. Çalışmada bu etkilerin dezavantajlarına değinmek amaçlanmakta, toplum üzerindeki mobilya tasarım algısı değişimlerini popüler kültürün yayılma biçimleri ile izlemek yöntem olarak kullanılmaktadır. Sonuç olarak popüler kültür, kullanıcı ve tasarımcı için olumlu olduğu gibi olumsuz etkilere de yol açabilmektedir. Mobilya tasarımlarında aynılaşma ve mekan algısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu araştırma ile tüm tasarımcıların konuya dikkatini çekmek ve literatüre katkı sağlamak hedeflenmektedir.

INTERCULTURAL INTERACTION AND POPULAR CULTURE IN FURNITURE DESIGN

Culture, is a value which used for understanding, organizing, configuring the lives in society. These information create resources about society. Although culture has a closed structure, it is in interaction both history of society and the other cultures. Intercultural interaction consists easily by development of technology and mass media, and contributes the formation process of popular culture. In this study, intercultural interaction and popular culture is examined with examples in furniture design.  Within that period furniture design and space perception change by the effects of popular culture. This study aims to mention disadvantages of these effects. As a methodology, the changes of furniture design perception in society investigated with spread form of popular culture. Consequently, popular culture can cause negative impacts for the user and the designer, and leads to dedifferentiation in furniture design and deterioration of the space perception. This paper, draw attention of designers to this topic and contributes to the literature.

___

  • Bonnell, V. E., Hunt, L. A., Biernacki, R. Beyond the Cultural Turn: New Directions in the Study of Society and Culture (34), University of California Press, Los Angeles, p.35, 1999.
  • Kocadaş, B. “Kültür ve Medya”, International Journal of Human Sciences, Vol 1, No 1, p.2, 5, 2004.
  • Kartarı, A. Farklılıklarla Yaşamak Kültürlerarası İletişim, Ürün Yayınları, 2. Baskı, Ankara, p.17, 2006.
  • Dülgeroğlu, K. “Mobilya Seçiminde Tüketici Tercihlerinin Belirlenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul, p.32, 2011.
  • Douglas, M., Isherwood, B. The World of Goods, Routledge, London and New York, p.67, 2002.
  • Sak, G. “Mutfak Tasarımında Modüler Sistemlerin Kullanıcı Ergonomisi Açısından Değerlendirilmesi”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul, p.25, 2014.
  • Ayanoğlu, H. “Konut İç Mekan Mobilya ve Donatısında Teknolojik Gelişmelerin ve Değişen Tasarım Kriterlerinin Mekana Yansıması”, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, p.63, 2010.
  • Nalçakan, M. “Uyarlanmış TV Dizileri Yoluyla Türkiye’de İç Mekan Tasarımında Kültürel Kodların Değerlendirilmesi”, Bilimsel Araştırma Projesi, Proje No: 1307E296, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, p.6-7, 2015.