Şamanizm Ve Şamandan Aşığa İntikal Eden Trans Olgusu

Geleneksel kültürümüzün önemli bir dalı olan aşık edebiyatının kaynağı Şamanizm'e dayanmaktadır. Şaman adayı şaman olabilmek için esrime nöbetleri ile transa halinde başka aleme geçer. Genç aşık adayı sıkıntı, hastalık, gaflet ve rüya anında manevi ateme dalar. Pir, derviş gibi kutsal kişiler tarafından kendisine bade/dolu verilerek saz çalma ve şiir söyleme yeteneği kazandırılır. Şaman tambur veya davul, aşık saz sesiyle uyanarak doğaçlama ilahi ve şiir söyler. Paralel bir motif kompleksi ile gelişen bu sanata geçiş aşamaları aynı kültür geleneğinin bir devamı olduğunu ve aşığın kökeninin şamana
Anahtar Kelimeler:

Şaman, aşık, trans

Shamanism and the Transmission of Trance Event from the Shaman to Asik

As an important part of our traditiona/ cu/ture, Asik /iterature is derived from Shamanism. Far a shaman candidate, in order ta be a shaman, he goes through ecstasy attacks and /ives in a d/f!erent world in a transcendenta/ position. A young Asik candidate alsa enters a spiritua/ ıvorld when he goes through hardship and i//ness ar ıvhen he is in heed/essness and dreaming phase. A Pir ar Dervish gives him wine and teaches hinı how ta p/ay sa::, a musica/ instrument, and recite poems. Shanıan ıvakens by the sound of drum and Asik wakens by the sound of sa= and begins ta recite poems ar sing re/igioııs songs. Sııch para/le/ comp/ex motife shoıv the link between shaman and Asik These /inks indicate that Asik has his rootsfrom shaman.
Keywords:

Shaman, Asik, Trans,

___

  • BALİ, Muhan. (1973). Ercişli Emrah ile Selvihan Hikayesi, Varyantların Tespiti ve Halk Hikayeciliği Bakımından Önemi. Ankara.
  • BAŞGÖZ, İlhan. (1967). "Dream Motif in Turkish Folk Stories and Shamanistic Initiation", Asian Folklore Studies, Cilt 1 6- 1 , Tokyo.
  • BORATAV, P. Naili. (1988). Halk Hikayeleri ve Halk Hikayeciliği. İstanbul.