Nevşehir ili Göynük Kasabası Düğün Geleneği ve Geleneksel Kadın Kıyafeti

Anadolu Halkının yakın zamanlara kadar giydiği ve hala az da olsa düğünlerde ve özel günlerde kullandığı giysiler yöreden yöreye değişmektedir. Bu değişiklikler mahalli gelenekler ile fertlerin birbirinden farklı zevkleri, iklim şartları, tarihsel yaşanmışlıklarından ileri gelmektedir. Şehirle çok bağlantılı olmayan özellikle dışarıya çok açılmamış olan kapalı toplumlarda düğünün geleneksel değerlere ve kurallara uygun bir biçimde kutlanmasına özen gösterilmektedir bu nedenle geleneksel düğünler ve bu düğünlerde kullanılan geleneksel kıyafetler halen devam etmektedir. Bu çalışmada Nevşehir İli Göynük Kasabası Düğün Geleneği ve Düğünde kullanılan kadın kıyafeti fotoğraflarla anlatı lmıştır. Araştırmada çalışılan yörenin düğün geleneği ve geleneksel kadın kıyafetlerinin özelliklerini tanıtmak amaçlanmıştır. 

Nevşehir Province Göynük Town Wedding Tradition and Traditional Woman Clothing

Traditional clothing worn by the Anatolian People until recently and still rarely have been used in weddings and special days dif. ferentiate from region to region. This changes arise from loca/ traditions, difef rent tastes of peop/e, c/imate conditions and historica/ experiences. Celebrating weddings according to the traditional values and rules is important in closed societies that has no connections with city particularly closed communities. Thus, traditional weddings and traditional clothing used in those weddings stili continue. in this paper, Nevşehir Province Göynük Town Wedding Tradition and woman clothing used in wedding are explained with images. This research 's aim is to introduce wedding tradition and traditional woman clothing of the studied region.

___

  • ERDOĞAN, S. (1999). Giyimi ve Kuşa mı İ le Kütahya. Ekspres Matbaası, Kütahya.
  • EREŞ, B. (1992). Akşehir Yöresi Türk Halk Kültürü Araştırmaları, T.C. Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara.
  • KOÇU, R. (1969). Türk Giyim Kuşam ve Süslenme Sözlüğü, Sümerbank Kültür Yayınları, Ankara.