Osmanlı Eğlence Hayatında Dans Unsurları Olarak Köçekler, Çengiler

Halk kültürü dediğimizde aklımıza ilk gelen, halkın bir bütünsellik içerisinde bir arada olarak gerçekleştirdikleri; sünnet gelenekleri, askere gitme, evlenme ve düğün gelenekleri gibi toplu kutlamalar akla gelmektedir. Toplumun aynası olarak nitelendirebileceğimiz eğlencelerde, destan, masal, halk hikayesi, fikra, bilmece, tekerleme gibi sözlü edebiyat ürünleri, danslar ve dramatik oyunlar, şarkı ve türkü gibi kavramlar ele alınmaktadır. Halk kültürü arasında bulunan ve Osmanlı yaşamı boyunca dansın vazgeçilmez unsurları olmuş olan köçek ve çengiler, gerek saray yaşamı içerisinde halka sunulan sünnet düğünleri gibi eğlenceler içerisinde gerekse halk arasında meyhane ve kahvehanelerde toplumu eğlendirmeleri açısından önemli unsurlardır. Bu sebeple eğlence yaşamının vazgeçilmezleri olarak köçek ve çengiler, Osmanlı yaşamında önemli bir yer teşkil etmektedirler. Osmanlı'da varlığını uzun yıllar sürdürmüş olan ve eğlence hayatının vazgeçilmezleri haline gelen köçek ve çengilerin zaman içerisinde farklılaşan tanımlamaları, giyim kuşamları, toplum içerisindeki algılanışları, meslek konumlandırmaları ve musiki içerisindeki yerleri açısından çeşitli tespitlerin yapılacağı bu çalışmada konu, özellikle halk kültürü açısından önem taşıyan meyhane ve kahvehaneler üzerinden ele alınacaktır.

As Dance Elements of The Ottoman Enterta inment Life : Köçeks and Çengis

Folk culture in our minds when we first came, peop/e realized as a totality together in; circumcision traditions, go to the army, marriage and public celehrations such as wedding tradition comes to mimi. As a mirror of society we can qualifY in entertainment, legends, folk ta/es, folk lale, anecdote, riddles, rhymes, such as products, oral literature, dance and dramatic games, songs and concepts are discussed, such as folk songs. Folk culture is hetween the Ottoman life dances along the indispensab/e elements which had çengis and köçeks are required to palace life in the public ojfered, such as circumcision in the fun as well as among the public in taberns and cojfeehouses society in terms offiın factor is important. Therefore as indispensable enlerlainmenl of his life as çengis and köçeks, have constiluted an important place in Otıoman life. Ottoman presence in the many years has mainlained, which enıertainmenı life indispensable became köçeks and çengis over time becomes difef renl definitions, clothing society witlıin the detection, professional posilion and music within the site in terms of variety of detection to make this declaration in the subjecl, especially folk culture in terms of importance pubs and coffee will be laken over. 

___

  • AND, Metin (1985). Türk Köylü Dansları, Ankara: İzlem Yayınları, Ankara.
  • BEŞİROĞLU, Ş. Şehvar (2006). Müzik Çalışmalarında "Kimlik ", "Cinsiyet ": Osmanlı 'da Çengiler, Köçekler, Folklor Edebiyat, C. 12, S. 45, s. 111 - 128.
  • BEŞİROĞLU, Ş.Şehvar (2000). Osmanlı Musikisi ve Kadın, Osmanlı Kültür ve Sanat Ansiklopedisi, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara, C. 12, s. 454-463.