GEÇİCİ KORUMA KAPSAMINDA BULUNANLARIN SUÇ ORANLARINA DAİR ALGI ARAŞTIRMASI: ÇANKIRI İLİ ÖRNEĞİ

Bu çalışmanın amacı, ülkemizde geçici koruma kapsamında bulunan ve Türkiye’ye 2011 yılından itibaren kitleler halinde geçiş yapmak mecburiyetinde kalan Suriye vatandaşlarının Türkiye’de suç oranlarında etkisinin algı bakımından araştırılmasıdır. Bu maksatla örnek il olarak Çankırı ili seçilmiş olup, öncelikle vatandaşın suç oranlarına etkisi bakımından geçici koruma kapsamında bulunanlar hakkında algısı araştırılmıştır. Çalışmada rastgele anket yöntemi uygulanarak veriler toplanmış, bu veriler değerlendirilerek toplumsal algı anlaşılmaya çalışılmıştır, böylece yerleşik durumda olanların göç ile gelenler (Geçici korum kapsamında olanlar) hakkında algısı, önyargı, bilinçli önyargı ve ayrımcılık kavramları bakış açısı ile anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma aynı zamanda suç kavramının da irdelenmesine, suçluluk ile göç arasında nasıl bir ilişki olduğuna da dikkat çekmeye çalışmıştır. Suç kavramı genel mantığı üzerinde durularak kriminoloji biliminin de yargı oluşmasında etken bir faktör olduğu üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Suriye savaşı sonucu Türkiye’de belli bir statü ile kabul edilen Suriye vatandaşları, savaşın neden olduğu, mecbur kalma durumu ile göç etmek durumunda kaldığı için toplumsal algıda olumsuz bir takım yargıların ortaya çıkması kaçınılmaz olmuştur. Gönüllü zorunlu göç ayrımında gönüllü göç ile başka toplumlara gidenlerin görece daha olumlu bir bakış açısı ile karşılandıkları ve gittikleri toplumlara artı değer kattıkları kabul edilir bir değerlendirmedir. Bu çalışma göç etmek durumunda kalanlarla ilgili nasıl bir yargının olduğunun araştırılmasıdır.
Anahtar Kelimeler:

Suç, , Önyargı, , Göç, , Algı, , Toplum.

Perception Research on Crime Rates of Persons Under Temporary Protection: The Case of Çankırı

The aim of this study is to investigate the perception of the effect of Syrian citizens, who are under temporary protection in our country and who have had to migrate to Turkey in groups since 2011, on crime rates in Turkey. For this purpose, the province of Çankırı was chosen as an example province, and first of all, the perception of the citizens about those under temporary protection was investigated in terms of its impact on crime rates. In the study, data were collected by applying a random survey method, and social perception was tried to be understood by evaluating these data, so that the perception of those who migrated (those under temporary protection) was tried to be interpreted from the perspective of the concepts of prejudice, conscious prejudice and discrimination. This study also tried to examine the concept of crime and to draw attention to the relationship between delinquency and immigration. By emphasizing the general logic of the concept of crime, it has been tried to emphasize that the science of criminology is also an effective factor in the formation of judgment. As the Syrian citizens, who were accepted with a certain status in Turkey as a result of the Syrian war, had to migrate due to the forced situation caused by the war, it was inevitable that some negative judgments would emerge in the social perception. In the voluntary-forced migration distinction, it is an acceptable assessment that those who voluntarily migrate to other communities are welcomed with a relatively more positive perspective and add added value to the communities they go to. This study is to investigate what kind of judgment there is about those who have to immigrate.

___

  • Alacakaptan, U. (1975). Suçun unsurları. Ankara: Sevinç Matbaası.
  • Arğın, E. (2021). Algı, sosyal algı ve algı yönteminin sosyal medyada kullanımı. (ed.: S. Kurnaz), Ankara: İKSAD Yayınevi.
  • Bakan, İ. - Kefe, İ. (2012). Kurumsal açıdan algı ve algı yönetimi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(1), 19-34.
  • Batman, H. (2018). Adli sosyal hizmet alanında suçlu profili. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları.
  • Bora, H. (2014). KKTC’de İşlenen suçların analizi suçlu profilleri ve suç mağdurları (2008-2014 arasında). Ankara: Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Suç Araştırmaları Anabilim Dalı Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Bingöl, İ. (2022). Sosyolojik suç teorilerine kuramsal bir yaklaşım: Sosyal süreç teorileri. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24, 640-652.
  • Dinler, V. ( 2018). Suç ve ceza bilimleri üzerine. Çorum Barosu Dergisi, 21, 16-23.
  • Doğan, A. (2008). Ahlak ve yasama ilkelerine giriş. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 57(4), 381-390.
  • Dolu, O. vd. (2010). Suç korkusu: Nedenleri, sonuçları ve güvenlik politikaları ilişkisi. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 65 (1), 57-81.
  • Dönmezer, S. ( 2020). Kriminoloji. 9. Baskı, Ankara: Emsal Matbaa Tanıtım
  • Güllüpınar, F. (2019). Suç sosyolojisi. (ed.: F. Güllüpınar), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Gürses, İ. (2005). Önyargının nedenleri. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 14 (1), 143-160.
  • Erbay, M. - Aslan, M. (2019). Algı yönetiminde sosyal değerlerin etkisi. Ulak Bilge Sosyal Bilimler Dergisi, 38, 497-504.
  • Erdoğan, M. - Vatandaş, C. (2020). Bireysel ve toplumsal dışlanma pratiği: Önyargı ve Ayrımcılık. İnsan ve Sosyal Bilimler Dergisi, 3(1), 474-485.
  • Erem, F. (1954). Suçlu antropolojisinin inkişaf safhaları. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 1, 82-96.
  • Eskici Katırcıgil, B. (2017). Cesare Beccaria’nın suç ve ceza felsefesi. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 7(1), 155-179.
  • Ferracuti, S. (1996). Cesare Lombroso (1835-1907). Journal of Forensic Pcychiatry, 7(1), 130-149.
  • Günal, Y. ( 1972). Kriminoloji ve metot meselesi. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 27(2), 47-63.