Evlenme Geleneğinin Temel Dinamikleri

Bu çalışmada Eskişehir evlenme geleneklerini oluşturan uygulamaların temel dinamikleri konu edilmektedir. Çalışmanın amacı uygulamaların hepsinde ortak olan oluşturucu öğe, aktör ve toplumsal değerlerin ortaya konmasıdır. B i r diğer amaç ise araştırmacıların dikkatinin uygulamaların nasıl yapıldığından, uygulamaların neden yapıldığına çekilmesidir. Verilerin kaynağı Eskişehir evlenme biçim ve geleneklerinin sözlü tarih yöntemiyle derlendiği bir araştırma projesidir. Çalışmada evlenme geleneğini oluşturan uygulamalarla ilgili tartışmalar işlevselci bir bakış açısı ile yapılmaktadır. Çalışma sonunda erişilen saptamalar şunlardır: Kadın - erkek ve gelin ile damadın ailelerinin ikili karşıtlığı içinde biçimlenen gelin evlenme geleneğinin baş aktörüdür. Gel inin ve güveyin aile tarihi kadar bireysel özellikleri de geleneklerin düzenlenişinde etkilidir. Geleneksel uygulamaların yapılabilmesi için gerekli olan maddi kaynaklar aynı zamanda simgesel bir anlama sahiptir. Tüm uygulamaların temelinde bir toplumsal değer bulmaktadır ve bunlar evlenme tipinde de belirleyici olabilmektedir. Çalışmada ayrıca, değişme ve tercih etmenin evlenme geleneğinin değişmez parçası olduğu ve bu nedenle konuya zaman derinliği içinden bakılması gerektiği öne sürülmektedir. 

The Main Dynamics of Marriage Traditions

In this study, subjects are main dynamics of practices that contitutes marriage traditions of Eskişehir. A im of the stııdy is presented element. actor and social value which are common in al/ practices. The other aim is diverted attention of researcher  from how practices doing to ıvhy they doing. The resoıırces of the data is a research projeci aboııt on Eskişehir marriage type and tradition co/lected by on oral history methods. in the study, discussions on practices which contitııtes marriage traditions are made by functioanlist view point. Those are determinations ıvhich achieved at the end of the stııdy: Bride ıvho formed in the binary opposition ıvoman - man and bride 's and groom 's families is a head actor of the tradition of marriage. Besides family history of bride and groom, their individııal characteristics are eflect organi::ation of traditions. Financial resoıırce which are necessary to make traditional practices, has alsa symbolic meaning. All practices are foıınd on the hasis ofa social value. and they can be determinant in the type of marriage. The study is alsa propoıınded that change and  reference is ıınchangeable part of marriage tradition, and therefore the case must be sıırveyed in depth of time. 

___

  • BORATAV, Pertev Naili. (2000 [1942]). Halk Edebiyatı Dersleri. İstanbul : Tarih Vakfı .
  • CAUNCE, Stephen. (2001). Sözlü Tarih ve Yerel Tarihçi. Çev: Bilmez Bülent Can ve Alper Yalçınkaya. İstanbul : Tarih Vakfı Yayınları .
  • ÖRNEK, Sedat Veyis. (1966). Sivas ve Çevresinde Hayatın Çeşitli Safhalarıyla İlgili Batıl İnançların ve Büyüsel İşlemlerin Etnolojik Tetkiki. Ankara: AÜ DTCF Yayınları No: 1 74.