Zaman etüdü ve ahşap kent mobilyasında bir uygulama örneği

Bu makalede, zaman etüdü ile ilgili olarak mobilya endüstrisinde yeterli bir uygulamanın olmadığı ve bilimsel çalışmaların bulunmadığı gerçeğinden hareketle, ahşap kent mobilyası üretimi örneği üzerinden bir zaman etüdü uygulaması incelenmiştir. Araştırma çerçevesinde, 10’ar adet ön etüt çalışması yapılmıştır. Bu kapsamda yapılan ön etüd sonucu, üç makine ve bir aşamada 10’ar adet zaman ölçümü yapılmıştır. Standart sapmalar, %95 güvenle %5 hata payı ile hesaplanmıştır. Bu çalışmadaki zaman etüdü, ahşap kent mobilyaları üreten bir işletmedeki piknik masasının ve bankın montaj aşamasındaki standart zamanının tespitine yönelik uygulanmıştır. Bu kapsamda, elde edilen temel zaman verileri üzerinden değerlendirme yapıldığında bir adet piknik masasının montajı için standart zamanın 11.58 dakika, bank montajı üretim standart zamanının ise 7.26 dakika olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, işletmedeki proses etkinliği göz önüne alınarak değerlendirildiğinde işletmede tam üretim kapasitesine ulaşılamadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, zaman etüdü uygulaması ile incelenen işletmenin üretim kapasitesinin çok altında çalıştığı belirlenmiş olup, işletmenin öncelikli olarak esnek üretim sistemlerine göre yeniden planlanmasının sağlanarak üretim miktarını ve verimliliğini arttırabileceği ortaya çıkmıştır. Ayrıca, ahşap kent mobilyası ve benzeri üretim alanları için zaman etüdü uygulamaları ile işletmelerin ileriye dönük yatırım ve maliyet hesaplarına kaynak teşkil edebilecek veri alt yapısına sahip olabileceği belirlenmiştir.

Time study and an example of application in wood urban furniture

In this study, due to the fact that there is no sufficient application in the furniture industry and there are no scientific studies regarding the time study in this industry, a time study application was examined through the example of the production of wooden urban furniture. Within the framework of the research, 10 preliminary studies were conducted. As a result of the preliminary study conducted in this context, at the three machines and one stage, 10 times measurements were made. Standard deviations have been calculated with 95% confidence and 5% margin of error. Time study has been applied for the determination of the standard time in the assembly stage of the picnic table and the bench, which are the products of an enterprise producing wooden urban furniture. When the evaluation is made over the basic time data obtained in this context, it has been determined that the standard time for the assembly of one picnic table is 11.58 minutes, and the bench assembly production standard time is 7.26 minutes. Accordingly, considering the process efficiency in the enterprise, it was determined that the full production capacity in the enterprise could not be reached. As a result, it has been determined that the enterprise studied with the time study application is operating well below its production capacity and it has been revealed that the enterprise can increase production quantity and efficiency by ensuring that the enterprise is primarily planned according to flexible production systems. In addition, it has been determined that the enterprises may have data infrastructure that may be a source for future investment and cost calculations by time study applications for wood urban furniture and similar production areas.

___

  • Akyüz, I., (2012), Yatak odası mobilyası üretiminde zaman etüdü uygulaması, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. Trabzon.
  • Bezen, A., (2007), İş etüdü teknikleri ile kalite ve müşteri memnuniyeti ilişkisi: Ambalaj sektöründe bir uygulama, Dumlupınar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Dilik, T., Gürsoy, S., (2017), Kent mobilyasında ahşap malzeme kullanımı ve seçimine yönelik güncel bir değerlendirme, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 847-856.
  • Doğruer, İ. M., (2016), İş Etüdü, Açılım Kitap, İstanbul.
  • Kanawaty, G., (2004), İş Etüdü, Milli Podüktivite Merkezi Yayınları/ ILO:29, Ankara.
  • Kobu, B., (2010), Üretim Yönetimi, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
  • Korkmaz, İ. H., (2017), İşletmelerin lojistik faaliyetlerinde iş analizi ve zaman etüdü: Gaziantep'te Bir Vaka İncelemesi, Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • Kurt, M., Dağdeviren, M., (2011), İş Etüdü, YESD Yayınevi, Ankara.
  • Kurtoğlu, A., Dilik, T., (2018), Mobilya ve Doğrama Konstrüksiyonları Ders Notu (Basılmamıştır), İ.Ü.-Cerrahpaşa Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü, Bahçeköy/İstanbul
  • Kurtoğlu, A., Dilik, T., (2019), Mobilya Endüstrisi Ders Notu (Basılmamıştır), İ.Ü.- Cerrahpaşa Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü, Bahçeköy/İstanbul.
  • Yücel, H. E., (2019). Ahşap kent mobilyası üretiminde zaman etüdü uygulaması, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.
Mobilya ve ahşap malzeme araştırmaları dergisi (Online)-Cover
  • ISSN: 2636-8625
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Bekir Cihad Bal