Melike Günyüz’ün Keloğlan Suskunlar Ülkesinde Adlı Eserinin Çocuk Edebiyatını Yapılandıran Temel Unsurlara Göre İncelenmesi

Melike Günyüz, Türkiye sahası Çocuk edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olup aynı zamanda Erdem yayınlarının da sahibidir. Günyüz’ün eserlerini incelediğimizde onun yaratıcılığında sözlü kültürden en üst seviyede yararlandığını görmekteyiz. Türk masallarının en önemli tiplerinden Keloğlan ve yine Türk dünyasının ortak mizah tipi Nasrettin Hoca da Günyüz’ün eserlerinde kullandığı önemli karakterlerin başında gelmektedir. Keloğlan Suskunlar Ülkesinde adlı eserin başkahramanı adından anlaşıldığı üzere Keloğlan’dır. Kendisine babasından miras kalan bir kitapsa sahip olan Keloğlan, kitaptaki sihirli bir haritayı takip ederek macera atılır. Melike Günyüz’ün kaleminden çıkan Keloğlan Suskunlar Ülkesinde adlı eser, arkadaşlık, özgürlük ve yardımseverlik hakkında kaleme alınan çağdaş bir masal olmasının yanında halkına zulmeden, onları düşünmeyen bir hükümdar tipini de bizlere göstermektedir. Yazar, olumsuzluklar üzerinden olması gerekeni, başka bir ifadeyle ideal olanı okuyucusuna sezdirmektedir. Bu bildiride Keloğlan Suskunlar Ülkesinde adlı eser çocuk edebiyatı eserlerini yapılandıran temel unsurlara göre incelenmiştir. Konui kahramanlar, dil ve anlatım ile ileti başlıkları altında incelenen eserin çocuğa görelik ilkesine göre de değerlendirilmesi yapılmıştır.

___

  • Çer, E. (2016). Çocuk Edebiyatı (0-6 Yaş Çocuk Kitaplarında Çocuk Gerçekliği ve Çocuğa Görelik), Ankara: Eğiten Kitap.
  • Dilidüzgün, S. (2004). Çağdaş Çocuk Yazını (Yazın Eğitimine Atılan İlk Adım), İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.
  • Günyüz, M. (2021). Keloğlan Suskunlar Ülkesinde (4. Baskı), İstanbul: Erdem Yayınları.
  • Komisyon. (2011). Türkçe Sözlük, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Sağlam, S. (2020). Türkmenistan Çocuk Edebiyatı (Dönemler-Temsilcileri-Türler), Ankara: Bengü Yayınları.
  • Sağlam, S. (2021). Abdulla Şaik’in Vazife Adlı Hikâyesinin Çocuğa Görelik İlkesine Göre İncelenmesi, (Editörler: Bican Veysel Yıldız, Tacettin Şimşek), 8. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu Sempozyum Kitabı, Sayfa: 233-242, 22-23 Ekim 2021, İstanbul: Akademi Ajans Matbaa.
  • Sever, S. (2019). Çocuk ve Edebiyat, İzmir: Tudem.
  • Sözen, Y. (2021). Mikâil Rızaguluzade’nin Şahin Adlı Hikâyesi Üzerine Çocuğa Görelik İlkesi Bağlamında Bir İnceleme, ‘’Ziyalı İşığında’’ Ramazan Gafarlı – 70 Beynəlhalq İctimai və Mədəni Elmlər Konfransı Konferans Kitabı, Sayfa: 269-290, 15-16 İyul (Temmuz) 2021, Azerbaycan-Bakı.
  • Şimşek, T. (2018). Kuramdan Uygulamaya Çocuk Edebiyatı El Kitabı, Ankara: Grafiker Yayınları.
  • Şirin, M. R. (2000). 99 Soruda Çocuk Edebiyatı, İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.
  • Yurttaş, H. (1997). Çocuk ve Kitap, (Editör: Didem Güneri Öztaşbaşı), Ana Dili Eğitimi ve Çocuk Kitapları Sempozyumu, Sayfa: 56-64, Ankara: Ankara Üniversitesi Tömer Dil Eğitim Merkezi.