“KÜRTLÜKTEN KURTLUĞA” KARACAKÜRTLER: BİR KİMLİK GİRİŞİMİ

Kürt sözcüğünün bir grubu adlandırmak üzere kullanımında çeşitlilikler vardır. Bu çeşitlilik zamanın ruhuna göre şekillenmiştir. Ortaçağ’da yaşam tarzını bildirmek için kullanılmıştır. Osmanlı bürokrasisinde ise bazen konargöçerliği bazen de Alevi inancını vurgulamak için kullanılmıştır. Bunların dışında cemaatlerin şahıs namına izafeten de Kürt olarak adlandırıldıkları görülmektedir. Nevşehir ve Kırşehir’de yaşayan Karacakürt cemaatinin Kürt olarak adlandırılmasında konargöçer yaşam tarzının etkili olduğu hakikate daha uygundur. 1990’lı yıllardan itibaren Türkiye’nin önemli bir sorunu haline gelen PKK terör örgütünün terör eylemleri Kürt kimliğinin algısında olumsuz bir dönem başlatmıştır. Günümüz Karacakürt cemaati üyeleri Kürt kimliğinin bu pejoratif anlamından kurtulmak üzere cemaat ismini değiştirmiştir. Bu doğrultuda kolektif belleklerinde var olan karaca ve kurt öğelerini bir araya getirerek “icad edilmiş gelenek” örneği oluşturmuşlardır. Kimlik müteşebbisliği diyebileceğimiz bu çaba Karacakurt Köyleri Türkmen Derneği kurularak kurumsal hale getirilmiştir. Bugün gençlerin kullanmaya özen gösterdiği bir kimlik olarak “Karacakurt” kimliği “Karacakürt”ün yerine geçmiş görünmektedir.

___

  • HALAÇOĞLU, Yusuf (1996). Osmanlı Belgelerine Göre Türk-Etrak, Kürd Ekrad Kelimeleri Üzerine Bir Değerlendirme, Belleten, TTK, Cilt LX, S 227, (Nisan 1996), s 139-146.
  • BURAN, Ahmet (2011). Kürtler ve Kürt Dili, Turkish Studies,Volume 6/3 Summer 2011, p.43-57, TURKEY.
  • YALÇIN, Alemdar-YILMAZ, Hacı(2002). Kargın Ocaklı Boyu ile İlgili Yeni Belgeler, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi 0/21 (2002) ss. 13-87.
  • Aşık Hasan (1977). Geyicekli Aşık Hasan’ın Bütün Şiirleri ve Hayatı, Sağlam Kitabevi, İstanbul.