KIRGIZİSTAN’DA BÜYÜ VE ŞİFACILIĞIN SOSYAL ANTROPOLOJİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu makale, Kırgızistan’ın Bişkek şehrinde bağımsızlık sonrası oldukça popülerleşen ve günü- müzde de devam eden büyü ve şifacılık pratiklerini analiz etmektedir. Bu analiz aracılığıyla, Sovyet sonrası ekonomik ve sosyal çalkantılar arasında Kırgızistan’da birey olma durumu ve öznelliğin in- celenmesi amaçlanmaktadır. Makalede, sosyal antropoloji bakış açısıyla cevabı aranan temel sorular şunlardır: Büyücülere ve şifacılara başvuran kişiler nasıl dönüşümler yaşarlar? Hastalar ile şifacılar arasındaki ilişkilerde dünyada var olmaya yönelik ne tür imkânlar biçimlenir? Makalenin ana amacı ise bu sorulara getirilen açıklamalar eşliğinde büyü ve şifacılık gibi geleneksel inanç ve uygulamaların modern zamanlarda ve mekânlarda kazandığı yeni anlamları ve işlevleri anlamak; bu inançları ve uy- gulamaları inceleyerek Sovyet sonrası Kırgızistan gibi spesifik bir zamanda ve mekânda yaşamanın ne demek olduğunun ipuçlarını yakalamaktır. Kırgızistan’ın Bişkek şehrinde devam eden büyü ve şifacılı- ğı bu bağlamda incelemek için sosyal antropolojinin sağladığı araçlar kullanılacaktır. Türkiye’de büyü ve şifacılık üzerine yapılan araştırmalarda bu inanç ve pratiklerin çoğunlukla varlığını sürdüren bir milli geçmişin gelenekselliğinin göstergeleri veya kalıntıları olarak açıklandığı fakat bu açıklamalarda antropolojinin sağladığı araçlardan yeterli ölçüde yararlanılamadığı fark edilmiştir. Hâlbuki genel ola- rak sosyal antropoloji ve spesifik olarak sağlık antropolojisi şifacılık ve büyü ile alakalı davranışları, anlayışları, duyguları, inanışları ve deneyimleri analiz etmek için son derece faydalı araçlar, ufuk açıcı yaklaşımlar sunmaktadır. Bu makale büyü ve şifacılık ile ilişkili davranış ve duyguları sağlık antropo- loglarının yaklaşık son otuz yılda geliştirdiği sembolik yaklaşımlar, yani ‘anlam merkezli’ ve ‘deneyim ağırlıklı’ fenomenolojik analiz çerçevesinde inceleyecektir.

Evaluation of Magic and Healing Practices in Kyrgyzstan in the Context of Social Anthropology

Through an analysis of magic and healing practices in the chaotic context of post-Soviet city of Bishkek in Kyrgyzstan, this article examines personhood and subjectivity. The fundamental questions addressed within a social anthropological perspective are as follows: What transformations do people experience when they consult the magicians and the healers? What alternative opportunities are crea- ted in terms of being in the World? The main argument of the article is that, traditional practices such as magic and healing gain new meanings and functions in modern space and time. The study aims to understand the experience of living in the specific space and time of post-soviet Kyrgyzstan. The article adopts the tools of social anthropology to investigate magic and healing within this context. Most stu- dies conducted in Turkey on magic and healing treat these beliefs and practices within the framework of traditionality and as survivals of an ancient culture. This article instead points out the modern mea- nings, actions, beliefs, experience and functions associated with traditional beliefs and practices within a phenomenological framework in medical anthropology.

___

  • Çeribaş, Mehmet. “Şaman/Bakşı Tipolojisi Bağ- lamında Kırgızlarda Halk Hekimliği Gelene- ği ve Halk Hekimleri-I”. Religious Sciences 2, 2014:65-83. Csordas, Thomas. “Embodiment as a Paradigm for Anthropology”. Ethos 18(1), 1990:5-47. --. Embodiment and Experience. Cambridge: Cambridge University Press, 1994.
  • Dole, Christopher. Seküler Yaşam ve Şifacılık: Modern Türkiye’de Kayıp ve Adanmışlık. (çev. Barış Cezar) İstanbul: İletişim Yayın- ları, 2015.
  • Ersoy, Ruhi. “Modernism-Postmodernizm Bağ- lamında Geleneksel Tıp Uygulamalarının Güncelliği Üzerine Bir Değerlendirme”. Millî Folklor 26 (101), 2014:182-192.
  • Evans-Prichard, E.E.Witchcraft, Oracles, and Magic Among the Azande. Oxford: Clarendon Press, 1976.
  • Giddens, Anthony. Modernity and Self-Identity: Self and Society in the Late Modern Age. Stanford, CA: Stanford University Press, 1991.
  • Good, Byron J ve diğer. A Reader in Medical Ant- hropology: Theoretical Trajectories, Emer- gent Realities. Malden, MA: Wiley-Black- well, 2010.
  • Glucklich, Ariel. The End of Magic. New York: Oxford University Press, 1997.
  • Heyat, Farideh. “Re-Islamization in Kyrgyzstan: Gender, New Poverty and the Moral Dimen- sion”. Central Asian Survey 23(3), 2004:275-87.
  • İşçi, Barış. Proper Muslim against Authentic Kyrgyz: The Formation of Islamic Field and Secular Challenges in Bishkek, Kyrgyzstan. St. Louis, MO: Washington University, 2010.
  • Kapferer, Bruce. The Feast of Sorcerer. Chicago: University of Chicago Press, 1997.
  • --. Beyond Rationalism, Rethinking Magic, Witchcraft and Sorcery. New York: Berg- hahn Books,2002.
  • Kleinman, Arthur. Writing at the Margin: Dis- course between Anthropology and Medicine. Volume University of California Press. Ber- keley, CA, 1995 .
  • Levi-Strauss, Claude. “The Effectiveness of Symbols”. Structural Anthropology içinde. New York: Basic Books, 1963: 167-85.
  • Lindquist, Galina. Conjuring Hope: Magic and Healing in Contemporary Russia. New York: Berghahn Books, 2006.
  • Maichiev, Shamaral. “HIV/AIDS in Kyrgyzstan”. STDs/HIV/AIDS Prophylaxis in the Kyrgyz Republic içinde. UNDP, 2002.
  • Marat, Erica. “The State-Crime Nexus in Central Asia: State Weakness, Organized Crime, and Corruption in Kyrgyzstan and Tajikistan”. Silk Road (Ekim), 2006.
  • Önder, Sylvia Wing. Bizim Burada Mikrop Ol- maz. Bir Karadeniz Köyünde Tedavi ve Şifa Usulleri. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Ya- yınları, 2011.
  • Stephen, Michele. A’aisa’s Gift: A Study of Magic and the Self. Berkeley, CA: University of Ca- lifornia Press, 1995.