Yeni Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programının Uygulamadaki Ders Etkililiğinin Değerlendirilmesi

Bu araştırmanın amacı, yeni ilköğretim Hayat Bilgisi dersi öğretim programının uygulamadaki etkililiğini belirlemektir. Bu amaçla, 32 maddeden oluşan Hayat Bilgisi dersi öğretim programı ölçeği geliştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, yeni Hayat Bilgisi dersi öğretim programının uygulandığı İs­tanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Van, Hatay, Samsun ve Bolu ilindeki 64 deneme okulundan toplam 591 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler, il, sınıf, cinsiyet, kıdem, eğitim düzeyi ve sınıf mevcudu değişkenlerine göre karşılaştırmalı ola­rak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, frekans, yüzde, t-testi, tek yönlü varyans analizi; KWH, MWU, Scheffe ve LSD testleri kullanıl­mıştır. Elde edilen bulgulara göre, programda öngörülen kazanımlar, kapsam, eğitim durumu ve değerlendirmenin uygulamada etkili olduğu ortaya çıkmış­tır. Ayrıca, il ve cinsiyet değişkeni bakımından öğretmen görüşleri arasında an­lamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Erkek ve kadın öğretmenler arasındaki görüş farklılığının üzerinde durulmalı ve programın uygulandığı illerdeki okul­lar arası fark asgari düzeye çekilmelidir.

___

  • AĞAOĞLU, E., CEYLAN, M., KESİM, E., MADDEN, T. ve ALTINKURT, Y. (2005). "Okul Yöne­timi ile İlgili Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi"'. II. Lisansüstü Eğitim Sempozyumu. Mar­mara Üniversitesi, İstanbul.
  • BADAVAN Y. (1985). Üniversitelerde Eğitim Yönetimi ve Denetimi Alanlarında Yapılmış Tez Çalışmaları. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
  • ÇİLENTİ, K. (1984). Eğitim Teknolojisi ve Öğretim. Ankara.
  • EKİZ, D. (2003). Eğitimde Araştırma Yöntem ve Metodlarına Giriş. Anı yayıncılık. Ankara.
  • GAY L.R. ve P. AİRASİAN (2000). Educational Research : Competencies for Analysis and App­lications. Merrill Prentice Hall.
  • KARASAR, N. (1994). Bilimsel Araştırma Yöntemi. 5. Basım. 3A Araştırma Eğitim Danışman­lık Ltd., Ankara.
  • KIRCAALİ-İFTAR, G. (2005) "Sosyal Bilimler Araştırmalarını Değerlendirme Ölçütleri". Yayımlan­mamış Araştırma Raporu.
  • KIRIŞOĞLU, Olcay T. (2002). Sanatta Eğitim. Görmek, Öğrenmek, Yaratmak. Ankara: PegemA yayıncılık.
  • BİLEN, S., CANAKAY, E., ve EKİCİ T. (2005). "Türkiye'de Müzik Öğretmenliği Lisansüstü Program­ları Tezlerinin Bilimsel Kriterlere Uygunluk, Özgünlük ve Alana Katkısı Yönlerinden İncelen­mesi". II. Lisansüstü Eğitim Sempozyumu. Marmara Üniversitesi, İstanbul.