AYET VE HADİSLERLE DESTEKLENMİŞ MATERYALLERİN ÇEVRE EĞİTİMİNE KATKISI
İnsanoğlu eski zamanlardan bu yana çevresini değiştirdiği için, günümüzde iklim değişikliği, biyoçeşitliliğin azalması gibi birçok küresel çevre sorunuyla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Bu sorunların çözümünde en önemli adım sürdürülebilir dünya görüşünün yeni nesillere öğretilmesidir. Bu kapsamda, temel eğitim olan ilköğretimde etkili bir çevre eğitiminin verilmesi en etkili yol olabilir. Bilinçli bir çevre eğitiminin din, felsefe, gelenek ve ideolojilerden beslenmesi gerekir. Çünkü çevre sorunlarına sadece teknolojik çözümler aramak yeterli değildir. Bunun yanında kirliliği önlemede toplumların inanç ve düşünceleri de dikkate alınmalıdır. Özellikle dini kaynaklar, çevre eğitimi için oldukça kullanışlı öğretim araçlarıdır. İlahi kaynaklı oluşları, evrensel mesajlar sunmaları ve çevresel ögelere yer verişleri ile ayet ve hadisler farklı bir konuma sahiptirler. Bu çalışma da amaç ayet ve hadislere dayalı olarak geliştirilen örnek materyallerle ilköğretim öğrencilerinde çevre sorunlarına dair farkındalık oluşturma amacını gütmektedir.Çalışma sonucun da ayet ve hadislerle desteklenmiş örnek materyalin ilköğretim öğrencilerinin çevreye bakışlarını olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
THE CONTRIBUTION OF MATERIALS SUPPORTED WITH VERSICLES AND HADITHES TO THE EDUCATION OF ENVIRONMENT
Because human beings have changed their environment since ancient times, they had to conflict with global environmental problems such as climate change, loss of biodiversity. The Most Important step for solving environmental problems is teaching sustainable World viewtone generations. In this context, it may be the most effective way of providing basic education an effective environmental education in primary education. A conscious environmental education is need to be fed by religion, philosophy, tradition and ideology because technological solutions are not enough for environmental problems. Beliefs And Thoughts of the communities should be taken into as well in preventing pollution. Especially Religious Resources is quite useful teaching tool for environmental education. Because the yare religious resources and giving universalmessages, Kuran andhadits have a special part. The Purpose of this study is to raise awareness of primary school on problems of the environment with developed guidance materials based on the verses in the hadiths.Work in view of the results of the environmental guidelines of the material supported by verses and hadiths elementary school students reached the conclusion that positively affect.
___
- ALIM, Mete (2006). "Avrupa Birliği Üyelik Sürecinde Türkiye'de Çevre ve İlköğretimde Çevre Eğitimi", Kastamonu Eğitim Dergisi, 14 (2), ss.599-616.
- ALP, Elvan, ERTEPINAR, Hamide, TEKKAYA Ceren ve YILMAZ, Ayhan (2008). "A Survey On Turkish Elementary School Students' Environmental Friendly Behaviours And Associa- ted Variables", Environmental Education Research, 14(2), ss.129-143.
- ARSLAN, Serhat (2011). Çevre Eğitiminin Eleştirel Düşünme ve Çevresel Tutum Üzerine Etki- si, Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Sakarya.
- AYDIN, Hüseyin (2009). Ekolojik Sorunlara Teolojik Yaklaşımlar, TDV Yayınları, Ankara.
- AYDOĞDU, Bezen (2014). "Yerel ve Bölgesel Düzeyde Çevre Kirliliği Sorunları: Elazığ İli Örne- ği", Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi 1(1), ss.133-148.
- CAN, Hediye (2012). İlköğretim Bölümü 1. Ve 4. Sınıf Öğrencilerinin Çevreye Yönelik Bilgi, Dünya Görüşü Ve Çevre Eğitimine Yönelik Öz-Yeterlik İnançlarının Karşılaştırılması, Adnan Men- deres Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Aydın.
- ÇAVUŞ, Aytül (2013). Ortaokul 7.Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersinin Çevre Eğitimi Açısından Etkili- ğine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Değerlendirilmesi, İnönü Üniversitesi Eğitim Bilim- leri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Malatya.
- ERSOY, Ali ve TÜRKKAN, Burçin (2009). "İlköğretim Öğrencilerinin Resimlerinde İnternet Algısı", İlköğretim Online Dergisi, 8(1), ss.57-73.
- GÖKÇE, Nazlı, KAYA, Erdoğan, AKTAY, Sayım ve ÖZDEN, Muhammet (2007). "İlköğretim Öğ- rencilerinin Çevreye Yönelik Tutumları", İlköğretim Online Dergisi, 6(3), ss.452-468.
- GÜVEN, Esra (2012). Disiplinler Arası Yaklaşıma Dayalı Çevre Eğitiminin İlköğretim 4. Sınıf Öğ- rencilerinin Çevreye Yönelik Tutumlarına ve Davranışlarına Etkisinin İncelenmesi, Erciyes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Kayseri.
- HAMALOSMANOĞLU, Mustafa ve GÜVEN, Esra (2014). "Disiplinler Arası Yaklaşıma Dayalı Çevre Eğitiminin Öğrencilerin Çevreye Yönelik Tutumlarına ve Davranışlarına Etkisi" Türk Fen Eğitimi Dergisi, 11 (4), ss.47-62.
- KAHYAOGLU, Mustafa (2009). "Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterlilik- lerinin Belirlenmesi", Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(17), ss.28- 40.
- KULA, Naci (2000). "Kur'an Işığında İnsan-Çevre İlişkisinin Ruh Sağlığı Açısından Önemi", Ulu- dağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi. 9(9).
- KULA, Naci (2011). "The Prıncıples Of Relatıonshıp Between Human And The Envıronment In The Qur'an", Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10(20).
- MARTI, Huriye (2013). Hadisler Ekseninde Çevre Ahlakı, Etkileşim Yayınları, İstanbul.
- SEKİ, Abdullah Oğuz (2010). Hz. Peygamber'in Hadislerinde Çevre Bilinci, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Elazığ.
- SEÇGİN, Fadime, YALVAÇ, Gamze ve ÇETİN, Turhan (2010). "İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Karikatürler Aracılığıyla Çevre Sorunlarına İlişkin Algıları", International Conference on New Trends in Education and Their Implications, ss.391-398.
- ŞERİATİ, Ali (2000). Dine Karşı Din, İşaret Yayınları, İstanbul.
- TURGUT, Ali Kürşat (2013). "İbn Haldûn Felsefesinde Tabiat-İnsan İlişkisi", Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 31.
- YILDIRIM, Zeki (2012). "Kur'an ve Çevre Sorunları" Atatük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 38.
- YILDIRIM, Ali ve ŞİMŞEK, Hasan (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Kitapevi, Ankara.
- YILMAZ, Ayhan, MORGİL, İnci, AKTUĞ, Pınar ve GÖBEKLİ, İsmail (2002). "Ortaöğretim ve Üniversite Öğrencilerinin Çevre Kavramları ve Sorunları Konusundaki Bilgileri ve Öneriler", Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22, ss.156-162.