Spor Dallarının Popülerleşmesinde Gazetelerin Rolü: DH Les Sports+ (Belçika Gazetesi) ve Bisiklet Örneği

Mc Combs ve Shaw’a ait gündem oluşturma teorisi, medyanın haberleri sunuş biçimi yoluyla bazı konulara ağırlık vererek, kamuoyunun gündemini belirlediği görüşüne dayanmaktadır. Bu yaklaşım spor medyası için de geçerlidir. Günümüz spor dünyasında pek çok organizasyon düzenlenmektedir. Ne var ki, bu spor organizasyonları eşit bir şekilde gazete sayfalarına yansımamaktadır. Gazetelerin spor dallarına ilgisini, gazetelerin yayın politikası belirlemektedir. Spor dalları arasında gazeteler, en çok yeri futbola ayırırken, diğer spor dallarına da ilgi göstermektedirler. Bu ilginin boyutlarını, o spor dalının konumu belirlemektedir. Gazetelerin bu yayın politikası, futbol dışındaki spor dallarının da kamuoyunda popülerlik kazanmasına katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada örneklem olarak seçilen Belçika gazetesi DH Les Sports+’ün, 2022 Dünya Yol Bisikleti Şampiyonasıyla ilgili olarak 17 Eylül 2022 ila 28 Eylül 2022 tarihleri arasındaki haberleri betimsel içerik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Dört kriter üzerinden yapılan araştırma, DH Les Sports+’ün gündem oluşturmada nasıl bir yayın politikası izlediğini ortaya koymaktadır.

The Role of Newspapers in the Popularization of Sports: Example of DH Les Sports+ (Belgian Newspaper) and Bicycle

Agenda setting theory of Mc Combs and Shaw is based on the view that the media sets the public agenda by focusing on certain issues through the way it presents news. This approach is also applied to sports media Many sport events are organized in today’s sportsworld. However, these sports events are not equally reflected on the pages of the newspapers. The editorial policy of the newspapers determines the interest of the newspapers in sports. Among the sports branches, newspapers allocate the most space to football, and they also show interest in other sports branches. The extent of this interest is determined by the status of that sport. This editorial policy of the newspapers also contributes to the popularity of sports branches other than football. In this study, the news of the Belgian newspaper DH Les Sports+, which was selected as a sample, between 17 September 2022 and 28 September 2022 about the 2022 UCI Road World Championships were analyzed by descriptive content analysis method. The research, based on four criteria, reveals what kind of editorial policy DH Les Sports+ follows in setting the agenda.

___

  • ÇETİN, C. (2015). Spor İletişimi. Nobel Yayınevi.
  • ÇETİN, C. (2022). Spor Gazeteciliğinde Uzmanlaşmaya Yönelik Yayın Politikası: Örnek Model L’Equipe, Middle Black Sea Journal of Communication Studies, 7 (1), 50-72.
  • DEMİRKENT, N. (1982). Sayfa Sayfa Gazetecilik. Altın Kitaplar
  • GÜNGÖR, N. (2011). İletişim: Kuramlar ve Yaklaşımlar. Siyasal Kitapevi
  • ÖZÇETİN, B. (2018). Kitle İletişim Kuramları: Kavramlar, Okullar, Modeller. İletişim Yayınları
  • YAYLAGÜL, L. (2006). Kitle İletişim Kuramları. Dipnot Yayınları
  • DH Les Sports+, Le Guide de la Saison 2023, Bruxelles
  • DH Les Sports+, “Wout 1er, Nouveau roi des Belges apres six années de regne féminin”, 31.12.2022, s: 2-5 https://localnewsinitiative.northwestern.edu/research/state-of-local-news/report/
  • www.lesoir.be/364732/article/2021-04-05/chiffres-cim-labonnement-numérique-cartonne-pour-la-presse- ecrite-aussi
  • www.cim.be