Türkiye’de Portakal Üreticilerinin Pazarlama Şekilleri Ve Pazarlama Hizmetlerine Yönelik Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi

Bu araştırmada Türkiye’de portakal üreticilerinin ürün pazarlama şekilleriyle pazarlama hizmetlerine yönelik bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Türkiye’de portakal üretiminin yoğunlaştığı Akdeniz Bölgesi kıyı şeridinde yer alan Adana, Antalya, Mersin ve Hatay illeri araştırmanın alan kapsamı olarak dikkate alınmıştır. Çalışmada 145 portakal üreticisi ile yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilen anket uygulamasından elde edilen birincil veriler kullanılmıştır. Örnek işletme seçimi tabakalı örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. Üretici düzeyinde elde edilen mikro verilerin analiz ve değerlendirilmesi SPSS 18.0 programında yapılmıştır. Araştırmada veri analiz yöntemi olarak Basit Tanımlayıcı İstatistikler ve Likert Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, üreticilerin % 76,7’si ürününü ihracatçı tüccara satarken, sadece % 0,7’sinin tüketim merkezi komisyoncusuna sattığı görülmektedir. Ürünlerin % 52,8’i alivre olarak satılırken, % 38,8’inin miktar üzerinden satıldığı görülmektedir. Ürünlerin % 88,7 oranında bahçede teslim edildiği tespit edilmiştir. Üreticiler tarafından semt pazarlarında satılma oranı % 0,7 olarak belirlenmiştir. Araştırma alanındaki işletmelerden yaklaşık ortalama % 90’ı pazarlama hizmetlerini bilmesine rağmen kullandığını belirtenlerin oranı yaklaşık ortalama % 4,0 olarak tespit edilmiştir.

___

  • Akkaya, F. ve Çelikyurt M.A. 1992. Antalya İli Turunçgil İşletmelerinde Ekonomik Faaliyetlerin Değerlendirilmesi Üzerinde Bir Araştırma. Narenciye Araştırma Enstitüsü Antalya.
  • Çiçek, A. ve Erkan, O. 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 12 Ders Notları Serisi No: 6 Tokat.
  • Durmuş, E. ve Yiğit, A. 2003. Türkiye’nin meyve üretim yöreleri. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 13 Sayı: 2 Sayfa: 23-54.
  • Gamgam, M.Y., (1995). Adana ve İçel İllerinde Narenciyelerin Pazarlama Yapısı. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Güven, N. 2010. Adana İlinde Turunçgil Pazarlama Yapısı Ve Sorunları. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • İnan, İ. H., (2006). Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği, Güncellenmiş 7. Baskı, Avcı Ofset, İstanbul.
  • Yamane, T. 2001. Temel Örnekleme Yöntemleri. (Çevirenler: Alptekin Esin, Celal Aydın, M.Akif Bakır, Esen Gürbüzel) Literatür Yayınları: 53. Birinci Basım İstanbul.
  • Yurdakul, O., (1986). Tarımsal Pazarlamaya Giriş Yayın No: 9 Adana.