Sofralık İncirlerde Ambalaja Yerleştirme Şeklinin Kalite Korunumu Üzerine Etkileri

Özet Sofralık incirlerde, hasat sonrasında ambalaja yerleştirme konumunun kalite üzerine etkilerini belirlemek için yapılan bu çalışmada, ambalaj tipi olarak klasik ambalajlar kullanılmıştır. Ambalaja yerleştirme şekilleri olarak, meyveler dik konumda (ostiol altta) ve yatay konumda (ostiol üstte) olmak üzere 2 farklı şekilde ambalaj kaplarına yerleştirilmiştir. Denemede materyal olarak Samsun ili Tekkeköy ilçesinde yetiştirilen sofralık incirler kullanılmıştır. Optimum hasat döneminde hasat edilen meyveler bir gün önsoğutma yapıldıktan sonra ambalajlanarak, 4oC sıcaklık ve % 85-90 oransal nem içeren soğuk hava deposunda muhafazaya alınmıştır. Depodan haftalık olarak alınan meyvelerde ağırlık kaybı, renk değişimi, SÇKM, titre edilebilir asitlik miktarı, küflenme, akma, buruşma, kabuk soyulma ve degüstasyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ambalaja yerleştirme konumu, SÇKM dışındaki parametrelerde fark oluşturacak bir etki yapmamıştır. Alınan diğer verilere göre uygulamalar arasında önemli farklılıklar görülmemesine karşın, dik konumda yerleştirilen meyvelerde küflenme ve akma daha geç olmuştur.

___

  • Çakmak, B., Can H.Z., Akdeniz R.C., Alayunt F.N., Aksoy U., 2007. Taze incirin taşınması sırasında paketleme özelliklerinin kalite kayıpları üzerine etkisi Ege Üniversitesi. Ziraat Fak. Derg., 44 (1), 123-135.
  • Carlos, H., Kader C., Kader A.A., 2000. Figs, postharvest quality maintanence guidelines, Plant Sciences Department, University of California, Davis, 95616.
  • FAO, 2013. Statistical Database. http://faostat3.fao.org/browse/Q/QC/E. Erişim Tarihi: 20.04.2016.
  • Göçmez, A. ve Seferoğlu H. G., 2014. Sofralık ve kurutmalık incir kalite kriterleri ve kaliteyi etkileyen faktörler, Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi- Turkish Journal of Agricultural Research 1(1), 98-108.
  • Karaçalı, İ., 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması Ders Kitabı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir, Yayın No: 494.
  • Koyuncu, M.A., 1998. A Study on some fruit characteristics in local fig cultivars grown in Hilvan, Acta Hortıculturae, 480, 83-85.
  • Özcan, M., Namdar S., 2006. Hayward kivi çeşidinin muhafaza süre ve kalitesi üzerine farklı ambalaj tiplerinin etkileri, II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Tokat, 14-16 Eylül, 348-353.
  • Özcan, M., 2015. Ürün muhafazası ve pazarlama ders notları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Samsun.
  • TUİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri, https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. Erişim Tarihi: 20.04.2016.