Uşak İli Örneğinde İmam Hatiplerin Hadis Yeterlilikleri

Türkiye’de din hizmetleri görevini yürütmekle yetkili tek kurum Diyanet İşleri Başkanlığı’dır. Diyanet İşleri Başkanlığı bu yetkisini büyük oranda imam hatipler eliyle yürütmektedir. Bu sebeple imam hatiplerin başarılı olması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da başarılı olması demektir. Bir imam hatibin görevinde başarılı olabilmesi için öncelikle dini ilimler alanında yeterli düzeyde eğitimli olması gerekmektedir. Hadis ilmi de en önemli dini ilimlerden birisidir. Hadis alanında yeterli olabilmek için temel kaynakları okumak ve güncel yayınları takip etmek, bunun yanında hadis usulü ilminin temel konularını, sahih hadislerin ve uydurma hadislerin özelliklerini bilmek gerekmektedir. Bu konularda yeterli bilgi sahibi olmayan imam hatiplerin görev süresince hadisle alakalı problemleri çözebilmeleri ve başarılı bir görev yapabilmeleri mümkün değildir. Bu makalede, uygulanan anket sorularına verdikleri cevaplar ışığında Uşak ilinde görevli imam hatiplerin hadis kaynaklarını okuma, hadisleri doğru anlama, uydurma hadisleri tanıma gibi konulardaki görüş ve yeterlilikleri değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Hadith Qualifications of Imam Orators in Uşak Province

___

  • KaynakçaBilen, Mehmet (2007). Din Görevlilerinin Hadis Bilgileri Üzerine. İslami İlimler Dergisi, S. 2, s. 81-104.
  • Ebû Dâvûd, Süleyman b. Eş’as es-Sicistânî (2009). es-Sünen. Riyad: Dâru’sselâm.
  • el-Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâîl (1979). el-Câmiu’s-Sahîh. I-IV, thk. M. Fuad Abdülbâki ve dğr., Kâhire.
  • İbn Mâce, Ebû Abdullâh Muhammed b. Yezîd el-Kazvinî (ts). es-Sünen, nşr. Muhammed Fuâd Abdülbâkî, Dâru ihyâi kütübi’l-Arabiyye.
  • Müslim, Ebu’l-Huseyn Müslim b. Haccâc el-Kuşeyrî (ts). el-Câmiu’s-sahîh. Beyrut: Müessesetü’r-risâle.
  • Yeşil, Mahmut (2000). Va‘z-Hadis İlişkileri Açısından Günümüz Vaizleri İle İlgili Bir İnceleme. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 299-314.