1756 İstanbul Yangını

İstanbul yangınları, şehrin tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. 6 Temmuz 1756 tarihinde meydana gelen bu yangın da onlardan biridir. Bu yangın 18. Yüzyılın ilk büyük yangını olmuştur. Yangın Haliç’te Cibali semtinde başlamış ve Marmara sahiline kadar uzanmıştır. Yangın, İstanbul’un yaklaşık olarak üçte birini harap etmiştir. Unkapanı, Zeyrek, Vefa, Şehzadebaşı, Fatih, Saraçhane, Aksaray, Laleli, Cerrahpaşa, Atik Ali, Yenikapı ve Nişanca gibi semtler bu yangından etkilenmiştir. Bu bölgelerde yer alan Binlerce yapı bu yangın neticesinde harap olmuştur. Bu çalışmada yangının çıkışı,  nasıl yayıldığı, nereleri etkilediği, hangi yapılara zarar verdiği ve yangının boyutu hakkında kaynaklar esas alınarak bilgiler verilecektir. Ayrıca yangının İstanbul’daki sosyo-ekonomik sonuçları ele alınacaktır.
Anahtar Kelimeler:

İstanbul, Cibali, Yangın, 1756

1756 Istanbul Fire

 The fires Istanbul take an important place in the history of the city. The “big fire” that took place on July 6, 1756 is one of them. This fire started in Cibali district of the Golden Horn and spread to the Marmara coast. One third of Istanbul burned in the fire. The districts such as Zeyrek, Vefa, Şehzadebaşı, Fatih, Saraçhane, Aksaray, Laleli, Cerrahpaşa, Atik Ali, Yenikapı and Nişanca were influenced by this fire. Thousands of mansions and houses, hundreds of mils and kilns, mosques, mescids, tekkes, tombs and baths destroyed by burning in the fire. In this study, the information will be given based on sources about how the fire spread, where it effected, which structures it hurt and what the size of the fire was. Furthermore, it will be addressed the socio-economic consequences of the fire in Istanbul.

___

  • Abdurrahman Şeref. (1328-1330), “İstanbul’da Büyük Yangınlar”, 1328 Senesine Mahsus Musavver Nevsal-i Osmanî, (Muharrirleri: Ekrem Reşad – Osman Ferid), 4. Sene, İstanbul, s. 303-318.Andreasyan, H. D. (1973), “Eremya Çelebi’nin Yangınlar Tarihi”, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi, İstanbul.Ayvansarâyî Hüseyin Efendi. (2001), Hadîkatü’l-Cevâmi, Hazırlayan: Ahmed Nezih Galitekin, İstanbul. Banoğlu, Ahmet Niyazi. (2008), İstanbul Cehennemi Tarihte Büyük Yangınlar, İstanbul. Baron de Tott, (Tarihsiz), Türkler ve Tatarlara Dâir Hâtıralar, Tercüman 1001 Temel Eser, İstanbul.Batur, Afife. (1994), “Beyazıt Yangın Kulesi”, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, c. 2, s. 190.Cezar, Mustafa. (1963), “Osmanlı Devrinde İstanbul Yapılarında Tahribat Yapan Yangınlar ve Tabii Afetler”, Türk Sanatı Tarihi Araştırma ve İncelemeleri I, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Türk San’atı Tarihi Enstitüsü Yayınları: 1, s. 361.