SİVAS İLİ’NDE TURİZM EĞİTİMİ ALAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN TURİZM ETKİLERİNİ ALGILAMA DÜZEYLERİ VE ÖNERİLERİ

Turizm eğitimi veren okullar öğrencilerinin turizm endüstrisinde istihdam edilebilmelerine katkıda bulunmaktadırlar. Bundan dolayı geleceğin turizm çalışanları olacak öğrencilerin turizme bakış açıları önem kazanmaktadır. Turizm, özellikle yapıldığı bölgeye ekonomik açıdan önemli katma değerler sağlamaktadır. Sivas İli’nin sahip olmuş olduğu zengin alternatif turizm kaynakları bu ekonomik faydadan kendine düşen payı alması açısından önemli fırsatları barındırmaktadır. Bu çalışma turizmin özellikle ekonomik, sosyal, çevresel ve kültürel faydalarının turizm öğrencileri tarafından nasıl algılandığı ve turizm öğrencilerinin turizmin gelişmesi için ne gibi öneriler sundukları ile ilgilidir. Araştırmanın temel amacı turizm eğitimi alan üniversite öğrencilerinin Sivas’a yönelik turizm algılarını belirlemek ve önerilerini almaktır. Araştırmada nicel yöntem kullanılmış olup veriler yüz yüze anket yöntemi uygulanarak elde edilmiştir. Anket uygulaması Sivas’ta eğitim- öğretim hayatına devam eden turizm önlisans ve lisans öğrencilerine yapılmıştır. Bu araştırmada öğrencilere 147 anket uygulanmış ve 147 veri toplanmıştır. Bu veriler SPSS 23 (AMOS 23) Paket programı ile analiz edilmiştir (SPSS programı, Cumhuriyet Üniversitesi Kampüs Lisanslıdır). Çalışmada Kasti (Kararsal) Örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada ilk etapta konuya ilişkin alan yazı taranmış daha sonra anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ana kütlesini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde turizm eğitimi alan üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen bulgulardan turizm eğitimi almış öğrencilerin turizmin Sivas Şehri’ne olan ekonomik, sosyal, çevresel ve kültürel katkısına yönelik algılamalarının pozitif olduğu sonucu elde edilmiştir. Ayrıca katılımcılar turizmin şehre önemli katkıları olduğunu düşünmektedirler. Araştırma sonucunda turizm öğrencilerinin turizme bakış açıları ve algıları olumlu olarak tespit edilmiştir.

___

  • Referans 1 Akgül, A. , Çevik, O., (2003), İstatistiksel Analiz Teknikleri, Ankara, Emek Ofset, 428.
  • Referans 2Akova, O., (2006), Yerel Halkın Turizmin Etkilerini Algılamalarına Ve Tutumlarına Yönelik Bir Araştırma, Akademik İncelemeler Dergisi, 1(2):1-34.
  • Referans 3Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., Yıldırım, E, (2005), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Sakarya, Sakarya Kitabevi, 132.
  • Referans 4Andereck, K. L., Valentine, K. M., Knopf, R. C. , Vogt, C. A., (2005), Residents’ Perceptions Of Communıty Tourism Impacts, Annals Of Tourism Research, 32 (4): 1056-1078.
  • Referans 5Ateş, M., (2013), Ortaöğretim Öğrencilerinin Kentsel Turizm Algılarının Değerlendirilmesi: Edirne İli Örneği, HUMANITAS Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2): 49-62.
  • Referans 6Bilim, Y., Özer, Ö., (2013), Yerel Halk Gözüyle Konya’da Turizmin Önemi ve Ekonomik, Sosyal, Çevresel Etkileri, Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu, (s. 286-298), Konya.
  • Referans 7Brida, J. G., Osti, L. , Faccioli, M., (2011), Residents' Perception And Attitudes Towards Tourism Impacts, Benchmarking: An International Journal, 18(3): 359-385.
  • Referans 8Butler, R. W., (1980), The Concept Of A Tourist Area Cycle Of Evolution: Implication For The Management Of Resources, Canadian Geographer, 24(1): 5-12.
  • Referans 9Cengiz,E. , Kırkbir, F.(2007),Yerel Halk Tarafından Algılanan Toplam Turizm Etkisi İle Turizm Desteği Arasındaki İlişkiye Yönelik Yapısal Bir Model Önerisi, Sosyal Bilimler Dergisi, 1:19-37.
  • Referans 10Eren, R., Aypek, N., (2012), Kırsal Turizm Bölgesinde Yerel Halkın Turizmin Gelişimine Karşı Tutumları: Cumalıkızık Köyü Örneği, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi , 2 (2): 43-47.
  • Referans 11Hair, J.F., R.E. Anderson, R.L. Tahtam , W.C. Black (1998), Multivariate Data Analysis,. New Jersey : Prentice Hall International Inc.
  • Referans 12Keçe, M., (2015), Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Ankara’nın Tarihi ve Kültürel Turizm Değerlerine Yönelik İlgi ve Farkındalıkları, Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 16(1): 131-149.
  • Referans 13Özdemir , M. A. , Kervankıran, İ., (2011), Turizm Ve Turizmin Etkileri Konusunda Yerel Halkın Yaklaşımlarının Belirlenmesi:Afyonkarahisar Örneği, Marmara Coğrafya Dergisi, 24: 1-25.
  • Referans 14Türker, N. , Öztürk, S., (2013), Perceptions Of Residents Towards The Impacts Of Tourism In The Küre Mountains National Park, Turkey, International Journal of Business and Social Science , 4 (2): 45-56.
  • Referans 15Wang, Y., Pfıster, R. E., (2008), Residents’ Attitudes Toward Tourism And Perceived Personal Benefits In A Rural Community, Journal of Travel Research, 47 (1): 84-93.
  • Referans 16Yeşiltaş, M., Öztürk, İ., (2008), Bölgesel Kalkınma Çerçevesinde Alternatif Turizm Alternatif Turizm Faaliyetlerine Yönelik Bir Değerlendirme: Sivas Örneği, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 9 (1):1-18.
Mesleki Bilimler Dergisi (MBD)-Cover
  • ISSN: 2146-7420
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Yakup Yakut
Sayıdaki Diğer Makaleler

Karbon Fiber (CFRP) ile Güçlendirilmiş Lamine Ağaç Malzemenin Bazı Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi

Çağlar ALTAY, Cihan CİBO, Ayhan ÖZÇİFÇİ, Ergün BAYSAL, Hilmi TOKER

Vandalizmin Azaltılmasında Peyzaj Tasarım Kriterlerinin Belirlenmesi

Hande ASLAN

Hacettepe Üniversitesi’nde Uzaktan Eğitim Yöntemi İle Okutulan Türk Dili Derslerinin Başarı Oranlarının Ön lisans ve Lisans Programlarında Karşılaştırılması

Murat KORKMAZ, Nalan KALKAN, Ayhan DOĞAN, Mehmet DOĞRULUK, Cevdet AYDIN

Fotovoltaik Termal Sistemlerin Yararlı İş Potansiyeli

Bekir Adem ÇAKMAKÇI, Engin HUNER, Taner DİDAR, Yasin BEKTAŞ

Fütürizm Akımı Bağlamında Makine Mühendisliğinin Geleceği

Serhat AKSUNGUR, Tarkan KOCA

GENÇ GİRİŞİMCİLER VE İKTİSADİ KALKINMA İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Aslı KARATAŞ, Gülay ÖRMECİ GÜNEY

UŞAK ÜNİVERSİTESİ BANAZ MESLEK YÜKSEKOKULU ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKİ UYGULAMA DERSLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ VE ANALİZİ

Abdurrahman KARAMAN, Ahmet Erkan METİN

Meslek Lisesi Muhasebe Bölümü Öğrencilerinin Muhasebe Meslek Algısı

Bülent DUMAN

AISI 304 Paslanmaz Çelik Boruların, TIG ve Orbital Kaynak ile Birleştirilmesinde Kaynak Özelliklerinin Araştırılması

Adnan AKKURT, Tuncay ŞİMŞEK

Isıl İşlem Uygulanan ve Verniklenen Odunun Doğal Yaşlandırma İşleminden Sonra Renk Kararlılığının Belirlenmesi

Ergün BAYSAL, Şaban KART, Çağlar ALTAY, Hilmi TOKER, Türkay TÜRKOĞLU, Cihan CİBO